Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Mitä poliisi saa sanoa ja ajatella

Poliisit ovat joutuneet kärnäyksen kohteeksi syyllistyttyään oman kantansa julkaisuun virkatehtävissä. Asia koski maahanmuuttajia ja heidän koulunkäyntiään. Onko poliisilla tai virkamiehellä oikeus ilmaista näkemyksiään, joihin liittyy poliittinen kannanotto jonkun mielestä. Saako poliisi siis ajatella omilla aivoillaan ja vieläpä paljastaa ajatuksiaan julkisuudessa. Suomessa näyttää siltä, ettei saa. Haluamme luotettavia poliiseja, jotka eivät osaa ajatella tai puhua, sellaisia, jotka partioivat pareittain suikka luihun otsan peittona, toisen konstaapelin osatessa lukea ja toisen kyetessä kirjoittamaan. Minä en halua tuollaisia vanhan ajan passipoliiseja. Mutta moni suomalainen ja poliitikko tuntuu haluavan. Säälin ajatuspoliiseja kaikkialla yhteiskunnassa. En tiedä mikä saa meidät sensuroimaan koko ajan itseämme ja toisiamme. Se on hyvin sairas piirre yhteiskunnassamme. Puheen ja ajattelun tulee olla vapaata kaikille. Puhe ja ajattelu ovat todellisuudessa sama asia päinvastoin kuin luullaan. Ajattelumme ohjaa kaikkea mitä teemme. Siksi ajatusten muunto puheeksi ei voi koskaan olla väärin, teot voivat olla. Ajatusten piilottelu on siksi vaarallista itselle ja muille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliittisesti ajatteleva ja omia ajatuksiaan julkaiseva poliisi vaarantaa kuvan poliisin puolueettomuudesta suuren yleisön silmissä.

Tästä syystä poliisin olisi hyvä pidättäytyä esittämästä poliittisia kannanottoja virkapuvussa tai käyttäen poliisin virallisia viestimiä.

Poliisin tiedottaminen ei ole politikointia, vaan perustuu julkisuuslaissa määriteltyihin raameihin siitä, mitä poliisin tehtävistä voidaan yleisesti tiedottaa.

Mielipiteet eivät ole tiedottamista. Tästä syystä niiden välittämiseen ei ole syytä käyttää esim. poliisin twitter-tiliä.

PS. Kuinka monta Juha Hämäläistä blogeihin oikein kirjoittaa?

Juha Hämäläinen

Poliisi on samanlainen kansalainen kuin me muutkin. Poliisi saa ottaa vastaan puoluekirjan ja saa olla ehdokkaana vaaleissa. Puolueetonta ihmistä ei ole olemassakaan, ei edes oikeuden tuomari ole puolueetonta lähelläkään. Puolueetonta leikkiminen ei tee puolueettomaksi, se oli kirjoitukseni ydin.

Ajattelu ja puhe ovat eri asioita kuin teot. Poliisilta odotetaan puolueettomuutta teoissa. Poliisin, tuomarin ja virkamiehen tulee toimia lain mukaan. Se riittää. Meillä luullaan, että puhe tai kirjoitus on sama kuin teko. Kohta ajatuksemmekin halutaan valvoa. Siitä on jo paljon merkkejä ilmassa.

Ajattelusi on valitettavan vanhanaikaista. Siksi näet poliisin viestinnässä ongelman.

PS. meitä Hämäläisiä on saman verran kuin Kososia. Tai pikkasen enemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Poliisi on samanlainen kansalainen kuin me muutkin."

Yksityishenkilönä näin mutta viranomaisena pitää olla puolueeton.

Jari Ikonen

Jos poliisi alkaa ottamaan kantaa poliittisiin asioihin antaa se vaikutelman että poliisi ajaa hallituksen ajamaa linjaa. Kun poliisin pitäisi olla ihan puolueeton tuollaisilla kannanotoilla tulee itse ruokkineeksi ja kärjistäneeksi eri tavoin ajattelevien välisiä kuiluja. Kaikille, myös poliisille, lienee selvinnyt että suuri osa kansalaisista ei tue nykyisen hallituksen linjaa mm. maahanmuutossa sen aiheuttamien ongelmien ja kustannusten takia.

Jospa poliisi hoitaisi omaa tehtäväänsä ja poliitikot omaansa. Kansalaiset sitten päättävät vaihdetaanko poliitikot.

Juha Hämäläinen

Ymmärrän mitä ajat takaa. Poliisi ei kuitenkaan tee poliittisia päätöksiä vaan ne tehdään poliitikkojen toimesta. Poliisi ei siis millään tavoin ota poliitikoilta valtaa vaikka ilmaisisi mielipiteensä.

Olet varmaan myös huomannut mitä seuraa politiikassa, kun puhutaan toista mitä oikeasti ajatellaan. Hallituksemme on jo näyttänyt tästä paljon esimerkkejä. Tätäkö kaipaamme? Haluamme kuulla kauniita puheita, ettei tule kenellekään paha mieli. Teoilla ei sitten väliä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tärkeintähän on muistaa, että poliisimerkin takaa viestillään vain virallista totuutta eikä joka poliisiin omia mielipiteitä!

Poliisi viranomaisena voi olla vain yhtä mieltä ja kansalaisten pitää voida luotaa siihen että kuka tahansa nettipoliisi vastaa niin vastaus on sama.
Pitää myös pysyä omalla tontilla eikä antaa ratkaisuja, jotka ei kuulu poliisin toimialaan eikä päätettäväksi.

Peruskoulu ja keitä siellä istuu ei kuulu poliisin hallinnonalaan.
Vapaa-ajalla poliisimiehet voi sitten omilla tunnuksillaan viestiä kuten muutkin ihmiset ja laukoa mitä haluavat.

Juha Hämäläinen

Sotket nyt asioita keskenään kuten yleensä tapana. Kun poliisilta kysytään miten tulee kansalaisen toimia lain mukaan niin vastauksen tulee olla sama.

Mutta poliisi voi mainiosti kirjoittaa netissä, että mamuille on hyväksi käydä koulua. Myös terroristeille. Tämähän on täysin totta. Vauhkoontuneiden perheenäitien ja -isien reagointi kirjoitteluun on niin turhaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta poliisi voi mainiosti kirjoittaa netissä, että mamuille on hyväksi käydä koulua."

Älä vääristele, kysymys oli saako käydä samaa koulua lasten kanssa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

En sotke poliisimerkin takaa vain yksi totuus, eikä mielipiteitä.

Eikä poliisin hallinnonalaan edes kuulu peruskoulut.

Vapaa-ajalla voi sitten omissa nimissään laukoa mitä haluaa.

Marko Parkkola

Asiassa ei ole ongelmaa, kun pidetään siviiliminä ja virkaminä erilllään. Siviilissä saa päästellä vaikka mitä aivopieruja, mutta poliisin natsat kaulassa tulee toimia poliisilain 6. pykälän mukaisesti. Pykälä vaatii poliisilta puolueettomuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset