Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Kulttuurit eivät ole samanarvoisia

 • Naisen moniarvoinen kohtelu
  Naisen moniarvoinen kohtelu
Katsoimme tuoreeltaan Päivärinnan ohjelman, jossa kerrottiin naisten ympärileikkauksista toisissa kulttuureissa. Operaatiot ovat tuskallisia, vammauttavia ja täysin tarpeettomia, vain ihmisen sairaan mielen ja vallanhalun keksintöä. Juuri ennen tämän näkemistä olin katsonut dokumentin Indonesian Acehista, jolla on oikeus soveltaa sharia-lakia, poikkeuksena muusta maan lainsäädännöstä. Uskonnollisen poliisin harrastama ihmisten ahdistelu jopa heidän kodeissaan on kuin pimeän keskiajan noitavainoista. Asiaa pahentaa se, että tätä tekee modernin valtion valtuuttama poliisi. Uskonnon ja papiston asettaminen valtion johtoon suoraan tai epäsuorasti on pääosin syy tällaiseen mielettömyyteen. Katkerat vanhat ukot uskonnollisina ja heimojen johtajina harrastavat vihaansa nuorempiin ihmisiin, joilla elämäniloa, joka ilmenee musiikkina, seurusteluna, seksinä, alkoholin käyttönä ja pukeutumisella tai internetin käytöllä. Näistä syistä ihmisiä syrjitään, ruoskitaan, vangitaan, silvotaan tai tapetaan ja heidän perheensäkin häväistään. Joitakin päiviä sitten tulin katsoneeksi dokumentin lasten pakkonaittamisesta lukuisissa maissa. Arvio on, että yli 30% maailman 0-18v nuorista on jo naimisissa. Tai siis heidät on pakkonaitettu pääosassa tapauksia vastoin tahtoaan eli painostettu liittoon. Kun tähän lisää tällaisten kulttuureiden harrastaman lasten käytön työvoimana, seksileluina, vaihdantavälineenä ja sotilaina, alkaa mitta tulla täyteen kuullessa monien EUn ja Suomen poliitikkojen ja virkamiesten höpinöitä kulttuurien samanarvoisuudesta eli tasa-arvosta. On kuulemma moitittavaa, jos luulee voivansa asettaa oman länsimaisen kulttuurimme minkään muun kulttuurin yläpuolelle. Moniarvoisuus on kuulemma tärkeää ja pyhä arvo. Ja syyllistäminen pahinta. Minä tunnen voivani helposti ja perustellusti laittaa kulttuurit ja uskonnot paremmuusjärjestykseen. Tämä käy vaivatta ja pyytämättä keneltäkään lupaa tai anteeksiantoa. Myös valtiovallan on kyettävä tähän täällä ja EUssa. Ilman tätä ei ole mahdollista kehittää ihmisten elinoloja ja oikeuksia kaikkialla. Vaikenemalla hiljaa hyväksytään vääryydet ja vapautetaan sortajat, heidän järjestelmänsä ja oppinsa syytöksiltä ja tuomioilta. Mikään poliittinen tai kansainvälinen korrektius ei vaadi tätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eri kulttuureissa on eri arvojärjestelmät; nämä arvojärjestelmät juuri määrittelevät eri kulttuurit.

Jos jotain kulttuuria arvioidaan jonkin toisen kulttuurin arvomittareilla, on mittaustulos ennalta annettu eikä kerro oikeastaan mistään mitään. Tai se kertoo vain sen, ovatko kulttuurit erilaisia vai eivät.

Viittaan blogini mottoon:

"Jos sosialismia arvioidaan kapitalismin arvomittareilla, tulokseksi tulee automaattisesti, että sosialismi toimii vain jos se ei eroa kapitalismista."

Juha Hämäläinen

Lue Janne nyt mitä esimerkkejä annoin. Oikea ja väärä ei ole kulttuuriasia. Jos ihmisiä rääkätään ja terrorisoidaan tai käytetään hyväksi jo lapsina niin kyse ei ole arvovalinnoista vaan vääryyksistä.

Mottosi on myös puuta heinää. Sosialismia voidaan arvioida täysin objektiivisesti, jos halutaan. Kapitalisti tai sosialisti, jolla on kyky itsenäiseen aivotoimintaan voi asiallisesti arvioida omia ja muiden oppeja. Ja voi samalla nähdä molempien etuja tai haittoja.

Se mistä kirjoitin oli täysin yleismaailmalliset vääryydet, joiden objektiiviseen arviointiin ei tarvita mitään ismiä tai sellaiselle kumartamista ja sillä asioiden värittämistä.

On paljon asioita, jotka ovat oikein tai väärin. Listaamani kuuluivat vääryyksiin, jotka tuomittava ilman mitään moniarvoisuudesta höpisemistä.

Jos on vaikeaa ymmärtää miten näin voi olla niin syytä miettiä asiaa vain ja ainoastaan vääryyden kohteen kannalta eikä ulkopuolisena tarkkailijana tai jonkin ismin ymmärtäjänä.

Suuresti puolustamasi P-Korea on esimerkki siitä kuinka opin varjolla terrorisoidaan miljoonia ihmisiä, jotta muutaman vallanhimo ja ahneus saa mitä kaipaa.

Kerro Janne kuinka moni P-Korean asukas jäisi tuohon pakkotyöleiriin, jos he saisivat vapaasti poistua maasta eli äänestää jaloillaan? Kaikki kynnellekykenevät poistuisivat. Lähdön pääsyy ei olisi sosialismi vaan valtioterrori, kyttäys, nälkä ja kurjuus, jotka ovat vääryyksiä millä tahansa arvoilla mitattuna.

Arvot eivät ole mikään järjestelmä. Missään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En ryhdy jankuttamaan. Tyydyn vain toteamaan, että nämä meidän kaksi kommenttiamme, #1 ja #2, ilmentävät yhdessä mielestäni hyvin sitä, miten vaikeaa voi olla ymmärtää toisella tavalla ajattelevaa ihmistä.

(Oletko muuten varma, että Pohjois-Koreassa syntyneet ja kasvaneet ja siellä koulutuksensa saaneet ja koko ikänsä asuneet ihmiset kokevat elämänsä ja olosuhteensa samalla tavalla kuin sinä kokisit, jos sinut nyt yht'äkkiä tähän astisella elämänkokemuksellasi ja ajatustaustallasi pakkosiirrettäisiin asumaan Pohjois-Koreaan samalla tavalla paikallisten kanssa? Ota huomioon, että he eivät ole lukeneet samoja lehtiä kuin sinä eivätkä katselleet samoja tv-kanavia kuin sinä jne.)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Juu ei jankuteta, mutta perustellaan kuitenkin. P-Koreaan syntyneillä on sama ongelma kuin maatuskoilla Neuvostoliitossa aikanaan. He olivat menettäneet miehensä suuressa isänmaallisessa sodassa tai sen jäljeen viinaan ja, vaikka he elivät kurjuudessa niin he rakastivat Venäjää, sen viisasta johtoa ja vihasivat länttä ja kapitalismia.

Päästessään eläkeläisten bussimatkalle Suomeen 70-luvulla, he täysin uskoivat matkanjohtajansa eli Inturistin politrukin selitykset Suomen kauppojen runsaasta tavaramäärästä ja kansan hyvistä autoista. Kaikki oli kuulemma vain näyteikkunaksi laitettu itäturisteille. Oikeasti ei suomalainen saanut kaupoista enempää kuin Venäjällä.

Kotiin palattuaan maatuskat kertoivat samat valheet kylillä. Ei sitten kenelläkään ollut paineita muualle muuttaa, kun kotona oli niin hyvin.

P-Koreassa juuri tämä tilanne sillä erotuksella, etteivät kansalaiset pääse minnekään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Päästessään eläkeläisten bussimatkalle Suomeen 70-luvulla, he täysin uskoivat matkanjohtajansa eli Inturistin politrukin selitykset Suomen kauppojen runsaasta tavaramäärästä ja kansan hyvistä autoista. Kaikki oli kuulemma vain näyteikkunaksi laitettu itäturisteille. Oikeasti ei suomalainen saanut kaupoista enempää kuin Venäjällä.

Muistuttaa hämmästyttävällä tavalla niitä väitteitä, että Pyongyang on pelkkä kulissikaupunki, joka on rakennettu ja varustettu vain hämäämään hyväuskoisia hölmöjä länsimaissa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Pjongjang on eliitille rakennettu kaupunki, joka toimii myös näyteikkunana. Maalaiset pääsevät kaupunkiin vain matkustusluvalla ryhmissä yleensä ja käyntiin liittyy suurten Kimien patsaiden kumartaminen ja vanhan Kimin mausoleumissa käynti uskontunnustuksena.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #4

Vapaus on ihmisen luonnollinen olotila.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Janne Kejo: - "Tai se kertoo vain sen, ovatko kulttuurit erilaisia vai eivät."

Kyllä kulttuureja voi myös vertailla erilaisista arvojärjstelmistä huolimatta. Käytän esimerkkinä mainitsemaasi Pohjois-Koreaan muuttamisen ajatuskoetta. Yhden henkilön muutto ei tietenkään kerro vielä mitään, mutta kuvitellaan, että tuhat suomalaista siirrettäisiin asumaan Pohjois-Koreaan ja tuhat pohjois-korealaista vastaavasti Suomeen. Vuoden päästä heiltä voitaisiin sitten kysyä, kumpi kulttuuri oli heidän mielestään parempi. Kummassa he mieluummin asuisivat. Jos tilastollisesti merkitsevä osa molemmista ryhmistä nimeäisi saman kulttuurin paremmaksi, niin kyllä sitä ihan objektiivisesti voitaisiin sitten pitää parempana.

Marko Parkkola

Kulttuurirelativismi on siitä hieno asia, että sen varjolla voi sulkea silmät maailman pahuudelta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Oikea ja väärä ei ole kulttuuriasia. Jos ihmisiä rääkätään ja terrorisoidaan tai käytetään hyväksi jo lapsina niin kyse ei ole arvovalinnoista vaan vääryyksistä."

Aivan oikein, näin se juuri on. Historia kertoo tästä paljon. Afrikan, Amerikan, Etelä-Amerikan ja Australian alkuperäiskansat ovat tämän karvaasti kokeneet. Tämä toiminta ei ole lakannut maailmasta. Katsotaan vaikka lähelle tai kauas. Rohingya muslimien häätäminen kotimaastaan on enemmän kuin kauhea katastrofi. On irvokasta, että karkottajamaan presidentti on saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Hyi helvetti!

Juha Hämäläinen

Ihan pakko lisätä, että niin sai rauhan Nobelin myös Henry Kissinger. Pohjoismaisen oikeuskäsityksen mukaan hän on sotarikollinen tai terroristi monen muun rauhanpalkinnon saaneen ohella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihervasemmisto taas kieltäytyy näkemästä todellisuutta, muslimit haluavat vastakkainasettelua ja terrorismia jokapuolella maapalloa:

"Viimeisimmät väkivaltaisuudet alkoivat rohingyataustaisten kapinallisten hyökättyä useille poliisiasemille" (wiki)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Makkonen ei ole lukenut mitä tuossa maassa on tapahtunut. Nyt sieltä on paennut noin 500tuhatta muslimia. Makkoslaisia tämä seikka miellyttää. Tämä kansanryhmä halutaan ajaa koti- ja syntymämaastaan pois.

Rauhannobelisti ei tee asialla mitään muuta kuin katsoo sivusta.
Mistä nämä eri maissa syntyneet kahakat ovat syntyneet? Taustalla on syrjintä, vaino, ns. uskonnollinen vakaumus, ahneus ja ylipäätänsä viha. Vain nämä mainitakseni. Makkonen voinee lisätä listaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Makkoslaisia tämä seikka miellyttää."

Erikoinen tapa teillä vihervasemmistossa laittaa ajatuksia ihmisten päähän, missään en ilmaissut asian miellyttämistä. Sodassa siviilit häviävät totuuden jälkeen ensimmäisenä ja niin kävi tässäkin, katsotaan vain asian yhtä puolta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #14

Olisi suotavaa, että lukisit ja ymmärtäisit edes omia kirjoituksiasi: Lainaan sinua arvoisa Makkonen.
"Vihervasemmisto taas kieltäytyy näkemästä todellisuutta, muslimit haluavat vastakkainasettelua ja terrorismia jokapuolella maapalloa".
Kyllä meidän vasemmistolaisten maailmankuvaan kuuluu kuullun, luetun ja tapahtuneiden tosiasioiden ymmärtäminen. Sinun väitteesi jossa yleistät kaikki muslimit haluamaan mm. terrorismia jokapuolella (oikein kirjoitettuna joka puolella) maapalloa on silkkaa roskaa. Aivan samaa roskaa olisi väittää, että kristityt, juutalaiset, hindut ja ateistit ovat kaikki terroristeja. Nyt sinä olet astunut kaltevalle pinnalle ja liukastunut omaan näppäryyteesi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

"Sinun väitteesi jossa yleistät kaikki muslimit haluamaan mm. terrorismia jokapuolella"

Taas vääristelyä, en kirjoittanut kaikki muslimit.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #34

Siis sinä tarkoitit, että vain muutama muslimi haluaa "terrorismia jokapuolella"?
Voinet kysyä itseltäsi, että mitä mieltä olet?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kulttuurit eivät todellakaan ole ihmisyyden kannalta samanarvoisia. Jos vaikkapa naisten ympärileikkauksen hyväksyvää kulttuuria pitää yhtä hyvänä kuin meidän, ei välitä mitään naisten kärsimyksistä ja nöyryyttämisestä.

Jos pitää Pohjois-Korean dikraattorin luomaa "kulttuuria" saman arvoisena kuin länsimaista, ei joko välitä ko. maan nälkää näkevistä ihmisistä tai sitten uskoo diktaattorin valtakoneiston propagandaa.

Ihmisyydellä ja inhimillisyydellä ovat omat kulttuureista riippumattomat universaalit kriteerinsä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Blogisti on päässyt asian ytimeen. Itse en vastusta nuorten muslimimiesten humanitaarista maahanmuuttoa heidän ihonvärinsä tai suoranaisesti islamin takia, vaan heidän lähtömaidensa muslimikonservatiivisen kulttuurin takia. Jos sovinistisessa ja rasistisessa muslimikonservatiivisessa kulttuurissa on asunut koko ikänsä, siitä saatuja asenteita ja arvoja on vaikeaa korvata länsimaisilla arvoilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei ole maailma vielä valmis hyväksymään länsimaista kulttuuria ainoaksi kulttuurikseen eikä itse asiassa koskaan.

Länsimaisen kulttuurin katoamista nopeuttaa jihadistisen Troijan hevosen päästäminen muuriemme sisäpuolelle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yllä Janne Kejonkin kommentissa on perää. Olemme kulttuurimme vankeja, myös oikea ja väärä ovat ainakin jossain määrin kulttuurisidonnaisia.

Joka tapauksessa meillä tulisi olla selkeä käsitys meidän oikeasta ja väärästä ja estää väärintekijöiden menestys meidän lähipiirissämme. Ankarat rangaistukset eivät oikein sovi meidän nykymenoomme, mutta barbaarisuuden harjoittajien karkottaminen vaikka Etelämantereelle vähentäisi globaalisti barbaarisuuden harjoittamista, eli olisi oikein.

Juha Hämäläinen

No voidaanko napajäätikölle karkottamista pitää lievänä rangaistuksena. Itse kokisin sen kovana kakkuna. Tosin kylmään kuolee hyvin nopeasti, jos sitä ajattelit.

Toisekseen uskon kantasuomalaisilla ainakin olevan hyvinkin selkeät käsitykset oikeasta tai väärästä.

Pedofiliaa, lasten käyttämistä työvoimana, perheen pieksämistä, kunniamurhia, verikostoja, lasten pakkonaittamista, ympärileikkauksia, vääräuskoisten ja etiketin rikkojien kivityksiä, varkaiden silpomistuomioita, kerettiläisten ja valtiovallan arvostelijoiden hirttämistä ja vastaavia hauskoja kulttuurisidonnaisia juttuja pidetään väärinä riippumatta kuka niitä tekee, miksi tai missä. Näin uskon.

Ainut asia missä olemme kulttuurimme vankeja on vääryyden vastustaminen ja ongelmista puhuminen avoimesti.

Tuli nyt vähän saarnan muotoon, mutta sisältö pätee.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Minä tunnen voivani helposti ja perustellusti laittaa kulttuurit ja uskonnot paremmuusjärjestykseen.»

Siten tietenkin tekevät myös tyttöjen ja poikien silpomisen kannattajat. Ei pitäisi olla vaikea ymmärtää, että vanhemmat pitävät parempana kulttuuriaan, jossa lapset kasvatetaan siveiksi ja tottelevaisiksi, kuin länsimaista kulttuuria, jossa "kaikki naiset ovat huoria".

  «täysin tarpeettomia, vain ihmisen sairaan mielen ja vallanhalun keksintöä»

Eihän niitä tarpeettomina ole pidetty. Selväähän se on, että niillä on pyritty parantamaan naisten siveyttä ja ylipäätään aviomiehen varmuutta lasten isyydestä. Kysehän on korostetusti naisten tarpeesta pyrkiä vakuuttamaan mahdolliset aviomiehet siveydestä. Joissain kulttuureissa tuo kilpailu on ajautunut äärimmäisyyksiin. Lasten tahdonvapauden puolesta äärimmäisen ongelmallista, mutta eipä ihminen sen perusteella aina toimikaan.

Epäilemättä länsimaisiin käsityksiimme vaikuttaa paljon myös individualismi. Tyttöjen silpominen on ehkä korostetusti vanhempien ja erityisesti äitien valinta – kuinka he haluavat jälkikasvulleen hyvät mahdollisuudet aviomarkkinoilla. Lasten kipu ei taida haitata äitejä, kun itsekin ovat sen kunnialla joutuneet kestämään.

Vähän samalla lailla "tarpeellista" seksuaalisuuden kontrollointia, kuin poikien ympärileikkauksella on länsimaissa pääasiassa pyritty ehkäisemään masturbointia. No sen suhteen tarve on ehkä vähän hämärämpi. Outoa kyllä, tätä länsimaisessa kulttuuripiirissä yleistä tapaa ei ole pidetty kovinkaan kummoisena.

Juha Hämäläinen

Poikien ympärileikkauksen vertaaminen naisten sukuelinten silpomiseen on päätöntä. Toki jos olet lahkolainen tai katolinen pappi ja pidättäytynyt seksin synnistä niin toki tyttöjen silpominen voi tuntua oikealta ylhäältä annetulta moraalin valvontatehtävältä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se on oikein.

Vääryyden syiden ymmärtäminen ei muuta miksikään sitä, että vääryyttä ei pidä hyväksyä. Kyllä kyse on pääasiassa meidän miesten ja yhteisön uskonnollisen johdon sekä paikallisten despoottien halusta pitää konstilla millä hyvänsä naiset kurissa. Mitä nuorempana tämä tehdään sitä paremmin tottelevat lopun elämänsä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Poikien ympärileikkauksen vertaaminen naisten sukuelinten silpomiseen on päätöntä.»

Niitä ei tietenkään voi verrata vaikutuksiltaan, jotka ovat aivan eri kertaluokkaa. Kuitenkin ne ovat vertailukelpoisia siinä, että motiivit ovat samat – seksuaalisuuden hillitseminen.

  «Vääryyden syiden ymmärtäminen ei muuta miksikään sitä, että vääryyttä ei pidä hyväksyä.»

Tämä ero on todellakin hyvä pitää mielessä.

  «Kyllä kyse on pääasiassa meidän miesten ja yhteisön uskonnollisen johdon sekä paikallisten despoottien halusta pitää konstilla millä hyvänsä naiset kurissa.»

Se, että kyseessä on miesten ajama asia, on yksi mahdollisuus ja ehkä joissain tapauksissa niin onkin. Käsittääkseni kuitenkin esimerkiksi somalien tapauksessa kyseessä nimenomaisesti on perheiden naisten ylläpitämä perinne.

  Dahabo Musa, a Somali woman, described infibulation in a 1988 poem as the "three feminine sorrows": the procedure itself, the wedding night when the woman is cut open, then childbirth when she is cut again. Despite the evident suffering, it is women who organize all forms of FGM. Anthropologist Rose Oldfield Hayes wrote in 1975 that educated Sudanese men who did not want their daughters to be infibulated (preferring clitoridectomy) would find the girls had been sewn up after the grandmothers arranged a visit to relatives.

Sinällään se tietenkin epäilemättä lähtee miesten tarpeista, mutta saattaa olla hyvinkin pitkälle naisten oma-aloitteinen vastaus niiden tarpeiden tyydyttämiseen, yhtä lailla kuin pyrkimys näyttää viehättävältä ja niin edelleen.

Yksi syy äitien ja isoäitien pyrkimykselle saattaisi olla se, että he mieltävät tytöt enemmän omiksi lapsikseen kuin pojat, jotka ehkä mielletään enemmän miesten lapsiksi. Tällöin nimenomaisesti äidit haluavat taata oman sukunsa jatkumisen käyttämällä hyväkseen kaikki keinot, millä parantaa tytärtensä aviomahdollisuuksia ja asemaa avioliitossa, kun taas isille ei asialla ole niin väliä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juha Hämäläinen: - "Poikien ympärileikkauksen vertaaminen naisten sukuelinten silpomiseen on päätöntä."

Poikien ympärileikkaaminen vertautuu tyttöjen ympärileikkaamiseen siinä, missä lievä pahoinpitely vertautuu törkeään pahoinpitelyyn. Seuraukset ovat eri asteisia ja rangaistukset voivat erota, mutta päivänselvää pitäisi olla, että molemmat teot pitäisi tulkita rikollisiksi.

Juha Hämäläinen

Samaa mieltä olen. Silpomista molemmat. Silti meilläkin kansanedustaja Ben Zyskowicz kovasti puolusteli jokin aika sitten tuota juutalaisten tapaa leikellä poikalastensa pippelit. Minusta sellainen tapa on sairas ja kenties tuottaa joillekin homoeroottista sadistista tyydytystä. Lapselle se on vain nöyryyttävää ja kuvuliastakin.

Uskonnon ja kulttuurin varjolla ei voi olla oikeutusta satuttaa ketään. Ei vaikka perinne olisi tuhansia vuosia vanha.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Moniarvoisuus on kuulemma tärkeää ja pyhä arvo."

Onhan se. Arvojen arvo. Moniarvoinen yhteiskunta perustuu ihmisarvon korottamiselle kaikkien arvojen yläpuolelle. Ryhmäsidonnainen, uskonnollisia tai ideologisia auktoriteetteja kyseenalaistamatta tunnustava kulttuuri tai ryhmä jossa yksilövapauksia ei kunnioiteta, ei voi olla olla osa moniarvoista demokratiaa.

Monikulttuurisuudessa kulttuureja pidetään samanarvoisina ja siksi sovelletaan kulttuurisensitiivistä kotoutumista. Yhteiskunta tukee pakolaisen/turvapaikanhakijan oman kulttuurin ja kielen säilyttämistä osana omaa ryhmäidentiteettiään. Näin Suomessa, mutta esim. Tanskassa tavoite on assimilaatio, eli tulija pyritään sopeuttamaan tanskalaiseen elämänmenoon kokonaan, jolloin omat kulttuuriset erikoispiirteensä kielineen voi säilyttää perhe- tai ystäväpiirissään, mutta ei yhteiskunnan toimesta. Sama USA:ssa.

Monikulttuurinen malli on huonompi kuin assimilaatio, koska se ei halua puuttua edes kulttuurin vahingollisiin piirteisiin, kuten olemme saaneet todeta naisten silpomisten osalta. Muistan artikkelin v.1994, jossa suomalainen sairaanhoitaja piti toimenpidettä osana tapakulttuuria, keskustelua käytiin tuolloin kiivaasti myös naisten asemasta, moniavioisuudesta suomensomalien keskuudessa jne.

Neljännesvuosisata on kulunut ja samat ongelmat nostetaan aina vaan uudestaan framille ilman mitään toimenpiteitä ja mitä ne itse asiassa auttaisivatkaan. Kysymyshän on yksilön irtautumisprosessista omasta tapakulttuuristaan.

Juha Hämäläinen

Kiitän kommentistasi. Juttusi moniarvoisuuden tärkeydestä täytyy olla hieman väärinkäsitys tämän blogin yhteydessä. Kyse oli siitä, että pitää poistaa meidän sopeutuminen ja ymmärtäminen sellaisten tekojen, tapojen, arvojen ja uskomusten osalta, jotka johtavat ihmisten terrorisointiin, syrjintään, tappamiseen ja silpomiseen. En voi hyväksyä edes lähtökohtana, että kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia eli yhtä hyviä. Kun ne eivät ole.

Mitä tulee assimilaatioon suurissa siirtolaismaissa niin tuo ei ole juuri missään onnistunut hyvin, jos siirtolainen pitää kiinni kulttuuristaan ja uskonnostaan tiukasti. Tämä on kaikkialla johtanut saman ryhmän keskittymiseen omille alueilleen ja sulkeutumaan sinne omiin piireihinsä ja liemiinsä.

Assimilaatio on toteutettu pakolla mm Singaporessa. Etnisten ryhmien klikkiytyminen purettiin pakottamalla ryhmät hajaantumaan ja asumaan sikin sokin keskenään. Intialaiset, malaijit, kiinalaiset ja ulkomaalaiset eivät asu vain omissa kortteleissaan kuten ennen. Yksikään uskontoryhmä ei saa ryhtyä levittämään tapoja tai oppeja, jotka sotivat yhteistä hyvää vastaan.

Ainut asia, johon ei puututtu, on kiinalaisten ehdoton valta maan taloudessa ja politiikassa. Eipä tietenkään puututtu.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Joo, taisin kuvailla liian yleisluontoisesti sen, miksei niitä tapoja, uskomuksia ja arvomaailmaa, joka johtaa kunniamurhiin, silpomisiin, tappokäskyihin jne. saada millään kitkettyä pois. Keskityin Länsi-Euroopan tuvapaikkalaisiin, koska he tulevat juuri sellaisista kulttuureista, joissa kyseenalaistamatta kumarretaan uskonnollisia auktoritteetteja ja ryhmäpaine on kova jos yrittää eriytyä omaksi itsekseen, irti siitä paternalistisesta ja seksuaalikielteisestä vireestä jolle tämä alistuskultti perustuu.

Mitä suurempi populaatio em. kultissa, sitä vaikeampaa on eriytyminen ja humaanien arvojen omaksumnen. Lännessä muslimikorttelit eriytyvät omiksi saarekkeikseen joilla on omat hierakiat ja ihan omanlaisensa ganstakultuuri, kuten esim. Ranskassa http://kalergisuunnitelma.blogspot.fi/2009/11/mita... Se kulttuuri on karmea sekoitus islamia ja katukulttuuria, väkivalta kanavoituu eri tavoin vapaassa lännessä kuin muslimivaltiossa.

Ongelma on siinä, että 1970-luvulla muslimimaissa (paitsi saudit ja pari uskonnollista takapajulaa) elettiin orastavaa renessanssia. Kabulissa tytöt kävelivät yliopiston kampuksella kukallisissa minimekoissaan, kirjat kainalossa, Osama bin Ladenkin kuvattiin Ruotsinlaivalla farkuissa, flanellipaidassa ja pitkässä tukassa, italiatar kainalossa. Ja sitten pamahti vasemmistolais-islamilainen vallankumous Ruhollah Khomeinin johdolla 1979 vastalauseeksi länsimieliselle shaahille ja USA:n öljybisneksille.

Tämä ajanjakso oli juuri se menetetty mahdollisuus Lähi-idän muslimeille päästä irti raakalasmaisen teokratian kahleista. Ei Keski-Aasian muslimeilla, kuten tataareillakaan, ole julkisia ruoskintamenoja, kunniamurhia, kivityksiä jne. Mutta niin siinä kävi, että islamilaiset maat, toinen toisensa jälkeen seurasivat Irania takaisin pimeään kivvitys- ja alistumiskulttuuriin. Kauheinta tämä on ollut naisille. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/05/iranin-va...

Joten, summa summarum, miten saisimme hereille nämä islamin hyödylliset idiootit, jotka "hyväntahtoisuuttaan" ylläpitävät vahingollisia ja kulttuuriimme sopimattomia tapoja maahanmuuttajilla. En usko että kukaan tai mikään saa millään faktoilla tai argumenteilla heitä luopumaan missiostaan. Fanaattisimmat monikultturistit ovat kuin islamisteja itsekin.

Ainoa mihin voi vaikuttaa on päättäjät ja yleinen mielipide, mutta monikulttuurisuusideologia koulujen, lastentarhojen, Ylen, ministeriöiden ja kaikkien yhteiskunnallisten organisaatioiden toimintaperiaattena on poistettava pikimmiten.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #23

Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa. Kerro nyt mitkä kulttuurit maastamme pitää poistaa, jotta meistä tulisi monokulttuurinen? Juutalainen, romani, lappalaiset, inkeriläiset, venäläiset, islamin usko, mutta on parempi jos sinä lisäät listaan kiellettyjä uskontoja ja ns. rotuja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kohtuullisen hyvänä indikaattorina kulttuurien hyvyydestä tai huonoudesta toimii ihmisten käytös. Jos muureja joudutaan tekemään sen takia, että halutaan estää ihmisten siirtyminen pois kulttuurin piiristä, kyseinen kulttuuri ei ilmeisesti ole kovinkaan onnistunut. Jos muureja joudutaan pystyttämään ihmisten tulon esteeksi, kulttuuri ilmeisesti on kohtuullisen vetovoimainen.

Voidaan myös tutkia sitä, kuinka onnelliseksi ihmiset tuntevat itsensä kunkin kulttuurin piirissä. Kulttuuri, joka sijoittuu rankingissä kärkisijoille on ilmeisesti onnistuneempi kuin häntäpäähän sijoittuva. Ja sellainen kulttuuri, joka ei salli lainkaan tuollaisten asioiden tutkimista, todennäköisesti tiedostaa itsekin epäonnistuneisuutensa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Voidaan myös tutkia sitä, kuinka onnelliseksi ihmiset tuntevat itsensä kunkin kulttuurin piirissä."

Mun piti kehuskella tanskalaisia maailman onnellisimmaksi kansaksi, mutta kääk, se olikin viime vuonna. Tänä vuonna ykköseksi nousi Norja, kakkossijalle jäi Tanska, Suomi edelleen viidentenä, kolmossija vaihtui Sveitsistä Islanniksi ja Ruotsi on edelleenkin kymmenes. Kaikki pohjoismaat kymmenen parhaan kulttuurin joukossa.

"YK-raportin onnellisuuden mittareita ovat bruttokansantuote henkeä kohden, odotettavissa oleva terve elinikä, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki ja korruptiosta vapaa hallinto sekä talouselämä." https://yle.fi/uutiset/3-9519853

En tunne niin hyvin norjalaisten mentaliteettia, mutta tanskalaiset tunnen, he eivät urheile ja liiku ulkona kuten norjalaiset, mutta veikkaisin että heidän onnellisuuden salaisuutensa on huumori, kyky nauraa itselleen ja muille, pilkata ja kritisoida mitä vai ja ketä vain ja optimistinen "hälläväliä" asenne. Onhan Tanska sanavapauden kehto, joka piti sanavapauden puolta silloinkin kun Suomen pääministeri pyyteli maailman muslimeilta tanskalaisten puolesta anteeksi.

Tietenkin hyvinvointi on avain kansan onnellisuuteen, sekä humaanisuuteen. Siksi kokonaisuuden kannalta, globaalilla tasolla pitäisi keskittyä auttamaan kolmansia maita (joissa barbariaa esiintyy eniten) nostamaan elintasoaan. Kiinalaiset tekevät sitä Afrikassa nyt järkevämmin kuin länsimaat 50 vuoden aikana koskaan, he rakentavat ja rakennuttavat afrikkalaisilla infrastruktuuria eli edellytyksiä järjestyneelle ja toimivalle yhteiskunnalle.

Juha Hämäläinen

No niinpä. Se minne väki haluaa muurienkin yli mennä on tuo vetovoimainen kulttuuri. Ja mikä jätetään selän taakse, se on vertailun hävinnyt. Otetaan ajatusleikki siis; jos kulkuesteitä ei olisi missään muodossa maapallolla niin minne väki päätyisi vaeltamaan?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Samaa mieltä blogistin kanssa. Tosin valitettavasti kirjoituksellaan vuoden 2017 Suomessa kirjoittaja syyllistyy vihapuheeseen. Ja minä taas vihatykkäämiseen kun menin suositus-nappia painamaan. Todennäköisesti pian meille molemmille - kuten toki monille muillekin kommentoijille - tulee PolPolta kutsu vihapuhekuulusteluihin.

Juha Hämäläinen

Kiitos. Otetaan se riski kuitenkin.

Toimituksen poiminnat