Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Karoliina, 27, ajautui nuorena yh-äitinä huumehelvettiin

  • Karoliina, 27, ajautui nuorena yh-äitinä huumehelvettiin
Juttuni otsikko on suora kopio Iltalehden jutusta tänään. Luin pitkän kertomuksen nuoren naisen vuosista huumekoukussa, joka alkoi ilmeisesti yli 10 vuotta sitten. Olen nähnyt tällaisia kohtaloita läheltä ja aina mietin muutamaa asiaa. En ymmärrä aikuisia ihmisiä, jotka julkisuudessa vakuuttavat huumeiden olevan viinaa vaarattomampia. He luovat vastuuttomasti nuorille sen kuvan, että muut huumeet ovat yhtä harmittomia kuin pullo kaljaa tai siideriä. Huumeiden aiheuttama riippuvuus myös paljolti kielletään ja erityisesti herkkä siirtyminen vahvempiin huumeisiin. Kaiken tämän olen nähnyt olevan täyttä valhetta. Harva kaljaa nuorena hörppinyt on elämänsä sillä pilannut, mutta moni muiden aineiden käyttäjä on. Monella menee parhaat nuoruusvuodet hunningolle ja toiset eivät koskaan pääse jaloilleen. Itse kuulun niihin, jotka ryyppäsivät porukalla 14v iästä. Kukaan jengistämme ei pilannut tällä elämäänsä vaan opiskeli ja pääsi hyviin hommiin jo nuorena. Muiden aineiden käyttäjille kävi kaikille huonosti. Olen miettinyt Aasiassa asuessa miksi en siellä Singaporen suurkaupungissa nähnyt huumehörhöjä enkä huumekauppaa lainkaan, vaikka liikuin myös yöelämässä. Se johtui siitä, että huumeiden käyttäjät joutuivat pakkohoitoon heti kiinnijäatyään ja huumekauppiaat hirteen tai hyvin pitkäksi aikaa telkien taakse pois kaduilta pyörimästä. Seurauksena on se, että sekä käyttäjiä että kauppiaita on hyvin vähän. Menetin tuolloin uskoni eurooppalaiseen löysään tapaan hoitaa ongelmaa. Se tapa on itseasiassa hyvin vastuuta pakoileva. Käyttäjät ja kauppiaat saavat puuhata hyvin rauhassa. Varotaan syyllistämästä ja ymmärretään. Terapiaa ja avohoitoa tyrkyllä. No lopulta huumepoliisimme päällikkökin ryhtyi näihin bisneksiin. Väittämän mukaan sota huumeita vastaan on hävitty. Se on valhe, ollaan vain luovuttamassa valta kauppiaille. Sen päätöksen hinta ja tuotettu kärsimys on valtava. Lukekaa tuo Iltalehden naisen käymä helvetti, jollette muutoin asiaa vielä tunne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"En ymmärrä aikuisia ihmisiä, jotka julkisuudessa vakuuttavat huumeiden olevan viinaa vaarattomampia".

Selitys on useimmiten hyvin yksinkertainen. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Tiina Teittinen

Alkoholin kulutus nuorten keskuudessa on laskussa. Raittiiksi luokiteltuja (kyselyiden perusteella) on yläasteikäisten keskuudessa vähemmän kuin aikoihin. Toisaalta nuorten parissa työskentelevien keskuudessa (itseni mukaanlukien vapaaehtoistyön muodossa) käsitys on, että kynnys muiden päihteiden kokeilulle on alentunut. Pahan olon ilmaisut syömishäiriöiden ja muun itsetuhoisen käytöksen kuten viiltelyn muodossa lisääntyvät.
Känni, itsensä häpäisy ja lihominen dokaamalla eivät ole suositeltavia. Mutta itsehalllintaan liittyvät niinikään monet ei-toivotut muodot lisääntyvät näkymättä tilastoissa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Farmatologisesti alkoholi on kiistatta yksi vaarallisimmista päihteistä yksilölle ja erityisesti yhteisölle. Se olisi laittomana päihteenä vielä paljon nykyistäkin vaarallisempi, koska silloin ei olisi laadullista tarkkailua, ns myrkkyviinan määrä lisääntyisi ja haittoihin tulisi lisäksi lainsäädännön aiheuttamat ongelmat.

Pelkästään alkoholin yliannostukseen (myrkytykseen) kuolee Suomessa vuosittain muutama sata ihmistä, puhumattakaan muista alkoholikuolemista ja alkoholin aiheuttamista tapaturmista.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Huumausaineiden (laittomien päihteiden) niputtaminen on ajattelematonta ja vaarallista, laittomiin päihteisiin kun mahtuu valtava kirjo erilaisia aineita joidenka ominaisuudet ja vaarallisuus/haitallisuus poikkeaa täysin toisistaan. Vielä vaarallisempaa on pitää alkoholia "vaarattomampana" -vaihtoehtona, koska se ei sitä ole muutoin kuin juridiselta statukseltaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei saa tehdä sitä leimaa ja vanhaa propagandaa, että kaikki nykyiset ovat laittomia.

Ne ovat laittomia siksi, että ennen ei ole muutamasta tehty isompia tutkimuksia ja jos joku tutkija halusi tietyn aineen tutkia, hän sai sanoa hyvästit rahoitukselle.

Nykyään tutkitaan ja korjataan väärät uskomukset kaikissa missä tahansa aineissa.

THL:n yksinkertainen riippuvuustaulukko:

https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riip...

Kovemmissa aineissa en vapauttaisi. Kannabiksen laittaisin dekriminointiin ja sallisin lailliseksi, sillä se tuo sitten markkinoita ja vientiä erilaisissa tuotteissa, joita on sille keksitty arviolta 20 000 erilaista. Kannabiksen laillistamisella veisi rikollisjärjestöiltä hyvän täkyn pois houkutuksille kovempiin aineisiin ja myös rahat pois niiltä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tuttu kuvio Karoliinallakin, kannabiksen kautta helppoa siirtyä kovempiin aineisiin,, siinähän on jo annettu pirulle pikkusormen, näin se vie koko käden.

Vanhempani oli töissä Kan-kodissa, jossa koittivat saada huumenaisia takaisin jaloilleen.
Täyttä työtä se oli heille,, mutta vielä kovempaa se oli näille naisille.

Eroon päästyään, niin niiden taistelu ei lopu hetkessä ja joidenki ei koskaan vaan joutuvat taistelemaan asian kans päivittäin.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Karoliina joi paljon alkoholia samalla, kun uudet kaverit päihtyivät huumeiden avulla."

Kyllähän tässäkin on päihteiden käyttö aloitettu suoraa "kovista aineista", eli alkoholilla.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kyllä se puhuu kannabiksen kautta muihin aineisiin siirtymistä.

Kannabista monesta kirjoituksesta täällä puheenvuorossakin puolustellaan.

En halua kenenkään käyttävän sitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #9

@9. Sinun mielestä THL on meidän kanssa komppaava narkkariministeriö? Minähän näytin taulukon ja kahvin kanssa se on samaa, joskin se on korjattu, sillä viime vuosina se osoitti, että kahvi on vaarallisempaa. Nyt ei enää vaan korjattu yhdellä numerolla ylöspäin.

WHO taas listasi ne riippuvuudet, niin edelleen kahvi on vaarallisempaa kuin kannabis.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #10

Pelkkä riippuvuuspotentiali ei kerro aineen vaarallisuutta, vaikka silläkin on toki roolinsa.
Päihteiden vaarallisuuden suhteen parempi on briteissä tehty vertailu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde#/media/F...

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset