Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Mietittävää sateenkaariliitoista

  • Heteroita ollaan muslimien häissä.
    Heteroita ollaan muslimien häissä.
  • Ja samoin synagoogassa.
    Ja samoin synagoogassa.
  • Ja nämä herrat ovat luku sinänsä. He eivät salli sateenkaariliittoja kirkoissaan, mutta harrastavat itse poikkeavaa seksiä.
    Ja nämä herrat ovat luku sinänsä. He eivät salli sateenkaariliittoja kirkoissaan, mutta harrastavat itse poikkeavaa seksiä.
Sateenkaariajattelu on levinnyt muutamiin luterilaisen kirkon pappeihin. He ovat vihkineet muitakin kuin heteropareja. Tämä toiminta ei vastaa kirkon perinteitä eikä avioliittokäsitettä ja siksi ollaan konfliktissa kirkon sisällä ja mediassa. En nyt ryhtynyt tätä kirjoittamaan saarnatakseni kenellekään mitään, koska en ole pappi enkä kuulu kirkkoon. Mutta minulla on looginen kysymys sateenkaariliittojen esitaistelijoille; milloin aiotte vaatia juutalaisia ja muslimiseurakuntia Suomessa vihkimään heteroista poikkeavia pareja? Onko tämä unohdettu tarkoituksella, koska tiedetään vastaus jo etukäteen ja se, ettei siitä neuvotella?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Asia on kunkin uskontokunnan sisäinen. Juuri luterilaiset ovat toivoneet, että luterilaiset papit vihkisivät samaa sukupuolta olevia pareja luterilaisten perinteiden mukaisesti, ja näin on sitten tapahtunut, koska millään taholla ei ole ollut intressiä sitä kieltääkään.

Uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolelta on ajattelematonta huudella, millä tavoin ja keitä kaikkia niissä pitäisi uskonnollisesti vihkiä.

Juha Hämäläinen

Arvelet siis luterilaisissa seurakunnissa yleisesti haluttavan vihkiä keitä tahansa pareja. Taidat nyt itse huudella asiasta, jota et tunne. Se vasta on turhaa.

Jos kirkon jäsenten yleinen kanta olisi vahvasti sateenkaariväen vihkimisen puolella, olisi kirkon virallinen kanta jo täysin toinen eikä taatusti vaivauduttaisi pappeja asiassa oikomaan vieläpä julkisesti. Kyllä kirkko toisaalta oppiensa kannalta epäröi ja vielä enemmän se pelkää menettävänsä jäseniään eli kirkollisveron maksajia.

Kiersit myös kysymykseni. Selityksesi ei vastaa siihen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Tarkoitin, että sikäli kuin olen huomannut, kaikki, jotka ovat julkisuudessa tai muuten vaatineet luterilaisen kirkon vihkivän samaa sukupuolta olevia pareja, ovat olleet itsekin luterilaisia. Miksi he vaatisivat muilta uskontokunnilta mitään?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Sen kuuluisan tasa-arvon takia, jota Suomessa tyrkytetään asioihin, joihin se ei edes kuulu. Julkisuudessa olleet luterilaiset, jotka puoltaneet muidenkin kuin heteroparien vihkimistä kirkoissa, ovat hyvin harvalukuinen joukko.

Minua nyt lähinnä kiinnostaa näiden vaatimusten logiikka. Se kun on koko ajan puuttunut. Ainut yhteinen nimittäjä perusteluissa on ollut tasa-arvon vaatimus, mutta sitäkään ei seurata loogisesti. Sehän on uskonnoista riippumaton arvo.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #4

No, voisit nyt aluksi listata muutamia esimerkkejä siitä, ketkä ei-luterilaiset ja millä foorumilla ovat vaatineet luterilaiselta kirkolta samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. Muuten tämä koko pointtisi vaikuttaa aivan tekaistulta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Menee nyt oudoksi karsinoinniksi juttusi. Mitä väliä kirkkoon kuulumisella on tässä. Sateenkaariväki ei ole tyypillisesti mitään kirkkoväkeä. He ovat pääryhmä esittämässä vaatimuksia.

Sateenkaariporukkaa on myös juutalaisissa ja muslimeissa. Miksi he eivät vaadi ääneen vihkimistä seurakunnissaan. Sitä ei tehdä, koska nämä uskontokunnat sulkevat heidän suunsa vastoin heidän haluaan. Satun tietämään miten asia hoidettu näissä piireissä.

Tasa-arvoa avioliittoon vaativat sateenkaarihemmot vaikenevat tästä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #6

Väliä on tietenkin sillä, että on mielekästä käydä keskustelua OMAN uskonnollisen yhteisön käytännöistä, ei muiden.

Useimmat ihmiset ovat tätä mieltä, ja se onkin vastaus kysymykseesi.

Jos olet muuta mieltä, niin ei kun kirjelmöimään kaikille Suomen uskonnollisille yhteisöille, joilla ei ole suunnitelmissa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, ja vaatia vihkioikeutta. Se on varmasti tuloksekkaampaa kuin täällä ihmettely, että miksi kukaan ei tee mitään muiden kuin luterilaisten suhteen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Arvelen kyllä enemmistön suomalaisista näkevän tilanteen toisin kuin esitit. Ajatellaan karsinoiden yli. Jos luterilaista kirkkoa vaaditaan ääneen sateenkaariliittoja vihkimään niin suomalainen näkee asialliseksi, että muiltakin Suomessa toimivilta kirkkokunnilta vaaditaan samaa. Tätä tarkoittaa tasa-arvoinen kohtelu.

Minua eivät sateenkaariväen liitot ja vihkimiset kiinnosta vaan tuon tasapuolisen vaatimisen logiikka.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #8

Siinähän arvelet. Havainnot, joihin blogissasi viittaat, eivät kylläkään tue tällaista arvelua.

Plus arvelusi on ristiriidassa blogisi kanssa. Ihmettelet, miksi suomalaiset eivät vaadi yhtäläisiä vihkimiskäytäntöjä - vaikka suomalaiset kyllä vaativat yhtäläisiä vihkimiskäytäntöjä?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Eivät vaadi. Vain äänekäs täysin marginaalinen sateenkaarijoukko pommittaa vaatimuksillaan luterilaista kirkkoa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #3

Avioliittoonvihkiminen lapsenkastaminen ja ruumiinsiunaaminen ovat kirkkoruhtinaiden keksimiä pyhiä maksullisia sakramenttejä.
Voisiko joku kertoa missäkohdin Raamatussa näin mainitaan ?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"En nyt ryhtynyt tätä kirjoittamaan saarnatakseni kenellekään mitään (...)"

Rivien välissä kuitenkin lukee, että homojen ei pitäisi mennä keskenään naimisiin.

Juha Hämäläinen

Jaa. En sellaista rivien väliä itse löytänyt. Kerroin blogissa, mikä ongelma luterilaisella kirkolla on sen perinteen huomioiden. Tuo perinne ei hyväksy kirkossa vihkimistä kuin heteroille.

Mutta blogini aihe oli kyllä aivan toinen. Se oli sateenkaariväen onneton epäloogisuus. Heitä ei näe vaatimuksineen kuin luterilaisen kirkon kimpussa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#14. Sinä siis hyväksyt samaa sukupuolta olevien parien siviilivihkimisen?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Minulle ei millään tavoin kuulu päättää vihkimisistä siviilissä tai kirkoissa. Edelleen ihmettelen mitä sateenkaariväen nupissa pyörii, kun eivät vaadi muilta uskontokunnilta myös seurakunnassa vihkimistä. Seksuaalisesti poikkeavia on kaikissa uskontoryhmissä.

Mitä tulee samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin niin niiden ihmettely kuuluu eläintieteilijöille ja psykiatreille. Kyse on tietenkin poikkeamasta normaalista parivietistä, jonka ainut tarkoitus voi ainoastaan olla suvun jatkaminen eikä erilaisten suuntautumisten ja seksihalujen tukeminen. Jälkimmäisillä ei ole mitään biologista funktiota.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itse tein johtopäätökseni viime viikolla ja erosin evlut kirkosta. Syy oli se, että kirkon on vallannut jo trendiaalto milloin mistäkin asiasta. Pitäkööt tunkkinsa! Uskoa voi kirkkoon kuulumatta ja veroja maksamatta. Itse en enää aio tukea kirkkoa hlökoht sentilläkään.

Jännän äärellä sen suhteen, että vielä vuosi sitten täälläkin blogeissa kailotettiin, ettei kirkko liity sukupuolineutraaliin vihkimiseen mitenkään. Ja kappas nyt sen pitää olla itsestään selvyys. Näin ne asiat pikkuhiljaa väännetään, milloin kenenkin eduksi.

Juha Hämäläinen

Niin hivuttamistekniikka toimii. Minä en myöskään ole nähnyt mitään syytä kuulua luterilaiseen kirkkoon. Saavat pitää toisenkin tunkkinsa. Masentava kansansuosiota hakeva laitos nykyään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ai nyt sä syyllistät sitten sateenkaariväen Puhiksen blogistaniassa? Mä olen huomannut että harva täällä on vaatinut kirkollista vihkitoimitusta, lähinnä vähät välittävät asiasta

Samoin uskonnotonta meikäläistä ei paljon nappaa kirkon asiat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Nalle Puhia oot sitte varmaan lukenu?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä erosin välittömästi, kun valtuustokausi kirkkovaltuustossa päättyi,nykyään kuulun Jeesuksen Kristuksen seurakuntaan, johon kuuluvat kaikki Häneen uskovat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä erosin välittömästi, kun valtuustokausi kirkkovaltuustossa päättyi,nykyään kuulun Jeesuksen Kristuksen seurakuntaan, johon kuuluvat kaikki Häneen uskovat.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Olen sateenkaari-ihminen ja olen aina kuulunut kirkkoon. Saan siis päättää kirkon asioista ja kannatan lämpimästi samaa sukupuolta olevien vihkimistä.

Sen sijaan ihmettelen, miksi kirkkoon kuulumattomat huutelevat ulkopuolelta, vaikka heillä ei ole kirkossa minkäänlaista päätösvaltaa.

Miksi en esitä juutalaiselta tai islamilaiselle seurakunnalle vaatimuksia? Juuri edellämainituista syistä. He ovat oikeutettuja itse päättämään omista asioistaan.

Myös Suomen valtion asioista saan olla mukana päättämässä Suomen kansalaisena. Tällä foorumilla pyrin vaikuttamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta koskevissa asioissa. Tämän kehityksen toivon vaikuttavan ajan mittaan myös kirkkojen käytäntöihin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minä en ole sateenkaari ihminen ja kannatan homoparien siviili-oikeuksien tasapäisyyttä. Kirkko ei kuulu siihen mitenkään. Avioon voi mennä maistraatissakin.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kirkkoon kuuluu sateenkaari-ihmisiä ja heidän yhdenvertaisuuttaan kannattavia. Siksi kirkon sisällä on runsaasti ihmisiä, joiden mielestä kirkon pitää olla yhtä yhdenvertainen kuin muun yhteiskunnankin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Ja edelleen valtaosa niitä, jotka pitävät raamattua kirkon keskeisenä oppina.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #21

Siltähän se saattaa ulkopuolelta näyttää.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #23

Ulkopuolelta? Kerroin, että erosin VIIKKO sitten...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #25

No etkös sitten ole ulkopuolella? Kakkua ei voi syödä ja säästää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minä en ole sateenkaariväkeä, mutta olen vahvasti kannattanut homo- ja lesboliittojen laillistamista ja adoptio-oikeuden laajentamista. Koska tasa-arvo lain edessä.

Koska uskonnollinen vihkiminen on yhteisöllinen perinne, niin ymmärrän niitä uskovia homoseksuaaleja, jotka haluavat uskonnollisen vihkimisen. Tässä on silti kysymys kunkin uskontokunnan sisäisistä asioista. Niihin en puutu vaikka joskus ääneen ihmettelen miksi kukaan järjissään oleva ihminen haluaa kuulua sellaiseen yhteisöön, jossa häntä ei hyväksytä.

Toimituksen poiminnat