Kiina ja meidän luulomme

Kiinan johto on vakiintunut vuosiksi eteenpäin. Xi Jinping ja hänen esikuntansa johtavat 2,5 kertaa EUn kokoista populaatiota ilman epäröinnin häivää.

Meillä on Euroopassa hyvin skitso suhtautuminen Kiinaan. Nautimme sen edullisesta tuotannosta ja moitimme maan demokratiaa. Itseasiassa meillä ei edes tunneta mikä on Kiinan malli vaan sitä yritetään aina ymmärtää läntisillä ismeillä ja termeillä. Se on virhe. Kiinan hallinto, kulttuuri ja logiikka on aivan toinen.

Kiinassa ei ole koskaan pyritty demokratiaan. Sitä ei nähdä minään tavoitteena, koska demokratia ei toimi. Se diskuteeraa vain.

Kiina pysyy kasassa vain kovalla kurilla, keskusjohdolla ja talouskasvulla. Kiina ei edusta mitään talouden ismiä. Maassa on osittain sovellettu markkinatalous, jolla varmistetaan se, että tuotteet ovat haluttavia. Maassa on verinen kilpailu kaikesta alkaen opintopaikoista aina hyviin työpaikkoihin. Kulttuuriin kuuluu kova työnteko ja heikko sosiaaliturva. Näiden lisäksi huolenpito omasta suvusta ja vanhojen kunnioitus.

Kiinalaisen yhteiskunnan suuria huolenaiheita eivät ole vähemmistöt tai sateenkaariliitot. Yksilö on Kiinassa yhteisöä varten eikä toisinpäin. Itsensä voimakasta korostamista pidetään mauttomana ja typeränä, sama kuka olet tai mitä saavuttanut.

Kiinalaisten tapa yhdistää pragmaattisesti mitä tahansa oppeja ja kokemuksia tai uutta ja vanhaa on maan menestyksen salaisuus. Kiina on mm osoittanut, että valtion omistamat yhtiöt voivat olla tehokkaita, kannattavia ja tuottaa korkeaa laatua ilman yhtään yksityistä omistajaa. Malli onkin peräisin Singaporesta, joka on puolisosialistinen talous. Kun Kiinan ja Singaporen kehitystä katsoo niin EU tuntuu täysin jälkeenjääneeltä yhteisöltä heikon johdon, heikon kasvun, heikon työllisyyden ja eripuraisuuden takia. Olemme möhlineet erinomaiset lähtökohtamme. Meillä vain diskuteerataan. Työt jäävät tekemättä. Poliittinen korruptio vain palkitaan kovapalkkaisilla viroilla.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu