Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Majesteettirikos saatava Suomenkin lakeihin?

  • Auktoriteettien kunnioitusta osoittaen.
    Auktoriteettien kunnioitusta osoittaen.
  • Sama systeemikö heidänkin suojakseen?
    Sama systeemikö heidänkin suojakseen?
Päivän uutisia lukiessa ei voinut välttyä tajuamasta miten suuret erot maiden välillä on edelleen auktoriteettien kunnioittamisessa. Tarkoitan lailla säädettyjä vaatimuksia enkä vain vapaaehtoista kunnioituksen osoittamista. Thaimaassa on meneillään hautajaiset. Paljon kunnioitettu kuningas on vaihtunut uuteen. Vanhan kuninkaan merkitystä esikuvana ei kukaan halua kiistää eikä hänen hyviä aloitteitaan. Mutta on myös perusteltuja syitä esittää kysymyksiä ja arvostelua. Tiedämme mm ettei kuninkaallinen suku ole hankkinut valtavaa omaisuuttaan ja valtaansa keinoilla, jotka ovat päivänvalon kestäviä. Arvostelua on yritetty välttää väittämällä kuningashuoneen omaisuuden olevan Thaimaan kansallisomaisuitta. Tämä ei ole totta. Se on sama kuin pitäisi uskoa Putinin tulojen olevan väittämänsä 100.000€. Mutta oli miten oli niin kuninkaaseen liittyen on rangaistavaa edes julkisesti esittää kysymyksiä, jotka voidaan mieltää negatiivisiksi. Tällaisista teoista saa helposti vuosia vankeutta. Olenkin miettinyt haluaisiko Suomen hallitusvalta samanlaisen majesteettisuojan lain kautta. Olisihan se mukava tapa pitää yleinen mielipideilmasto aina positiivisena ja varmistaa, ettei itsestä koskaan kirjoiteta mitään ikäviä paljastuksia. Meillähän on jo itänaapurissa runsaasti hyviä kokemuksia tästä systeemistä. USAssa nyt myös merkkejä samasta halusta, kun mielipidevastustajien viestintä halutaan facebookilta presidentin hallinnon saataville. Seuraava vaihehan on luonnostaan tietojen käyttäminen syyttämiseen oikeudessa ja rankaisemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kopsaan eräästä kirjoituksestani, joka julkaistaan Vastavalkea.fi sivustolla kokonaisena päivänä erään, osan tähän vastaukseksi kirjoitukseesi:

"Henkilökohtaisen vastuun tunnustaminen.

Toinen tottelemattomuuteen läheisesti liittyvä ominaisuus oli henkilökohtaisen vastuun tunnustaminen omien tekojen seurauksista. Tämä ominaisuus korostui ihmisillä, joiden elämäntilanne, joko yksityisesti tai työssä, vaati omia päätöksiä. Nämä ihmiset olivat paremmin suojattuja ”sokealta” kuuliaisuudelta.

Mitä vahvemmin kyseenalaistan tekemisiäni ja käyn läpi konflikteja sosiaalisen ympäristön ja auktoriteettien kanssa, sitä enemmän palautan omaa vastuuta itselleni.

Tämä lienee se ainut tie muuttaa kaikki sosiaaliset kestokonfliktit lopullisesti. Tällä ei tarkoiteta, että kaikki alistuminen olisi epätervettä ja epäterveellistä. Kuten jo sanottu, ilman sosiaalisia rakenteita mikään ei voisi toimia. Milgram testi näyttää kuitenkin, että jokainen ihminen, joka kantaa vastuun omista toimistaan, eikä anna sitä sosiaalisien rakenteiden kannettavaksi, pysyy terveempänä ja parantaa samalla ympäristöään muiden eduksi.

Kuvittele, että yhteiskunnassamme jokainen kantaisi vastuun omista tekemisistään, eikä enää tekisi mitään epäoikeudenmukaista. Kuinka monta epäkohtaa poistuisi yhdellä päätöksellä?

Siksi olen vahvasti sitä mieltä, että uuden kiiltävän poliittisen johtajan sijaan tarvitsee yhteiskuntamme rohkeaa kansalaistottelemattomuutta."

Kiitos
Hämis

Juha Hämäläinen

Kiitos Hämis. Muistutan, että vastuunkanto omista teoista korostuu maissa, joissa väärät puheetkin tuovat vastuun vankilatuomion tai hengenmenon muodossa.

Siitä huolimatta kannatan kansalaistottelemattomuutta tärkeämpänä yksilön ominaisuutena kuin sokeaa ja ehdotonta lakien noudattamista. Juuri syistä, jotka mainitsit. Vastuun joutuu silti aina kantamaan itse erilaisten seuraamusten muodossa.

Ei pidä unohtaa, että ikäviä seuraamuksia voi olla myös vaikenemisesta. Tässä viittaan vaikkapa 20-40- lukujen Saksaan. Enemmistökin voi olla väärässä kuten myös hallitusvalta ja lainsäädäntö.

Juha Hämäläinen

Laitoin koko turinan omaan blogiini ennakkolukuun. Olos hyvät!

https://vapaakulkija.wordpress.com/2017/10/26/uska...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Vallan seikkaperäinen selvitys kuuliaisuuden ja tottelevaisuuden taakse vetäytymisen synneistä ja vastuun pakoilusta. Kiitos.

Toimituksen poiminnat