Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Blogien sensurointisyyt hyvä kertoa

  • Blogisika.
    Blogisika.
Olen yksi niistä onnettomista, jonka kirjoituksia on jälkisensuroitu tai jolle jaettu muu penalty. Tiedän, että meitä on useita Puheenvuorossakin. Medialla on tietenkin oikeus säännellä mitä se julkaisee tai siis jopa velvollisuus. Mutta sensuurin kohteeksi joutuneelle on paikallaan kertoa mikä ilmaisun osa ei ollut hyväksyttävä. Monta kertaa saa ihmetellä kuinka moni törkyturpa saa pitää juttunsa näkyvillä, mutta harmittomat jutut katoavat. Yllättäen nämä sensuurin syyt eivät ole aina lainkaan selviä vaan ulkopuoliset lukijatkin ihmettelevät mistä ollut kyse, kun jutut häipyvät. Moderoinnissa pitäisi löytyä energiaa kertoa esim varoitusten tai jälkisensuurin syistä. Olisi nimittäin hyvin onnetonta, jos sensurointia tehdään jonkin lukijan tai lukijoiden valituksen vuoksi ainoastaan ja syitä kertomatta kuten amerikkalaisessa somessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tällaistako sattuu ja tapahtuu?
No, minä olen hyvällä omallatunnolla. Minä en ole sensuroinut ketään.

Oisko tässä muutamilla, jos railakasta tekstiä pudottelevat, vain tarkoitus saada huomiota asialleen?

Sensuroinnista en kyl tykkää. Ketä semmonen hyödyttää?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Toimitus varmastikin sensuroi "sopimatonta" kieltä käyttävien tekstejä ja se on mielestäni ok.
Jos joku blogisti sitten poistaa niinse on hänen asiansa. Toki varsinainen sensurointi, jolloin teksti poistetaan asiasisällön vuoksi, on raukkamaista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sensuuri on väärä sana silloin kun puhutaan siitä että palstoja moderoidaan.

Juha Hämäläinen

Sensuuri on juuri oikea sana silloin, kun kokonainen juttu tai kommentti poistetaan. Tarkempi termi varmaankin jälkisensuuri, jota käytinkin. Moderointi on sananmukaisesti kohtuullistamista eli sisältöä vähän muokataan.

Kiitoksia, että sain päteä kertomalla tämän.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä on verkkojulkaisu jolla on ylläpito ja toimitus. Jos joku niiden ulkopuolinen taho määräisi täältä materiaalia poistettavaksi olisi kysymys sensuurista.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Epäilen, että juuri näin tapahtuukin. Mutta sensuuri on ihan puhekielen termi kaikelle sananvapauden rajoittamiselle etu- tai jälkikäteen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #11

Nyt laajennat käsitettä jo entisestään.

Sensuuri-sanan varsinaisena merkityksenä on valtion tai kirkon suorittama ennakkotarkastus ja epäilyttävien teosten julkaisematta jättäminen. Puhekielessä sitä on laajennettu koskemaan kuvan tai kirjoituksen julkaisemattomuutta. Sensuuri toimii etukäteen toteutettuna.

Alustan ylläpitäjä on vastuussa kirjoituksista, joita sen alustoilla esitetään. Niinpä Uusi Suomi vastaa myös sinun esittämistäsi mielipiteistä. Tämä antaa sille melko vapaat toimitukselliset oikeudet kirjoituksiisi.

Blogialustaa on hyvä verrata perinteisen lehden mielipideosiona. Lehden toimitus päättää, mitkä mielipiteet ovat sellaisia, jotka oikeuttavat palstatilaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

Sensuuri on vakiintunut puhekielenkin ilmaisu ja voi olla ennakko- tai jälkisensuuria.

Juttuni ydin oli se mitä otsikossa jo lukee.

Olli Kankaanpää

Toisaalta on niin, että pidin vapaa päivän perjantaina ja sensori on kuollut.

Juha Hämäläinen

On varmaan provikapalkalla ollut.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Niklas saikin provikat jo syntyessään.

Olli Kankaanpää

Olet oikeassa, joku taso näihin kirjoituksiin tulee saada.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Yksi ratkaisu on jakaa alustalla julkaistava sisältö "kovaan" ja "sovinnais-korrektiin" kategoriaan. Ensin mainituille teksteille merirosvolippu-symboli merkiksi ja jälkimmäiselle vaikka aurinko tai muumi.

Näin niille, joista ei ole sietämään/kestämään kovaksi kirjoitettua tai tuhmaa — jälki-istunnon uhalla sanktioitua — tekstiä, tarjottaisiin mahdollisuus olla rikkomatta omaa pateettista feeling good - tunnemaailmaansa.

Siis nämähän on kaikki vain jotain "tekstejä" täällä. Niiden vakavastiotettavuus on kaukana etuhampaan murtavasta nyrkiniskusta. Miksi pakottaa jokainen kirjoittamaan tyylillä, joka on lattea, hengetön eikä lähtökohdistaan käsin kykene sanomaan juurikaan mitään, mikä ei maistuisi kolikoilta?

Juha Hämäläinen

Lattea harmaus vallitsee jo kosolti. Samaa mieltä kannattaa olla niin ei tule kenellekään paha mieli.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Samaa mieltä siitä, että kannattaa olla samaa mieltä niiden kanssa, joille on kovin tärkeää, että ollaan samaa mieltä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Parin kuukauden banni tuli kommentistani Husseinin blogiin. Se blogi käsitteli tuota maaseudulla ilmenevää insestiä ja perinnöllisiä sairauksia.

Hussein näyttää olevan toimituksen erityisessä suojeluksessa. Syytä banniin ei tietenkään ilmoitettu.

Juha Hämäläinen

Eikös tosiaan ota aivoon, ettei syytä ilmaista. Erityisesti ärsyttää mustan huumorin ja sarkasmin sorsiminen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyllä, ja nimenomaan mustaa huumoria oli tuo kommenttini täynnä...Mutta itse blogikin oli aika mustanpuhuva.

Takaan, että joku riemastuu tästä, katsotaan, tuleeko banni.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kuka tahansa Husun tyyppinen nauttii täällä toimituksen erityistä suojelua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Täällä siis kokoontuu jonkinlainen piiri joka vaatii että juuri heille pitäisi ilmoittaa virallinen selitys kommenttien poistoista. Aika mahtipontista.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Sen minä ymmärrän, että minä kamala olen täällä "piirissä" vaatimassa, mutta että sinäkin Sini olet täällä :)

Juha Hämäläinen

Se oli tarkoituskin. Meitä on useita. Et taida oivaltaa, että monelle on aidosti epäselvää miksi joku heidän kirjoituksensa on poistettu tai kirjoitusoikeudet. Ei puhuta siis provoista, joissa kenties tarkoituksella haettu rajoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luuletko ettei minulta ole poistettu. Mutta kulta pieni se on kommunikaatiota. Kirjoittajan on mietittävä että mitä toimitus poistollaan viestii. Minä esim tiedän poistojen johdosta että jotkut persut tai siniset ovat vähemmän kritisoitavissa toimituksen mielestä kuin toiset ja hyväksyn sen toimituksen linjana. Eli jos niitä pyhitettettyjä persuja/sinisiä haluan kritisoida niin etsiydyn muualle.
Aikuisuus on sitä että oppii hyväksymään että eri taloissa on eri säännöt eikä sääntöjä voi kokonaan määrätä missään. Mutta äärioikeisto vaatii saada tulla kurasaappaat jalassa joka huoneeseen. Sen aistii tässä ketjussa. Ja kuvituksen viestissä myös aistii syvän vihan ja röyhkeyden.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #32

Nyt jo menee juttu paranoian puolelle.

Toisekseen äärioikeistoa Suomessa edustaa Kokoomus. Termiä käytetään väärässä merkityksessä kaikkialla. Äärioikeisto on äärivasemmiston vastinkappale. Tämä on epäselvää hyvin yleisesti. Esimerkiksi uusnatsit eivät millään tavoin liity oikeisto-vasemmisto-akseliin. Siksi he eivät ole äärioikeistoa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #35

Tämä on osa sitä strategiaa jolla saadaan tavallinen kansa vastustamaan Perussuomalaisia. Todellinen äärioikeisto on RKP, Kokoomus ja Vihreät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #35

No katsopas tätä listaa. http://suburbian.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250468-t... Ihan perinteinen äärioikeistolaisuushan siitä paistaa kilometrien päähän. (en siis väitä että sinä olisit halla-aholainen)

Ilkka Luoma

US Puheenvuoro on teknisesti hyvä/hieno ja informatiivinen alusta - ilmaisena - kirjoittajilleen. Jutut voivat olla pitkiä - ja muitakaan sen suuntaisia rajoitteita ei ole, vain netiketti ...

Puheenvuoro on niitä harvoja alustoja, joissa kirjoittajia on "turmiolan tommista" Ilaskiven Raimoon ja muihin enemmän tai vähemmän "silmää tekeviin" - jopa Paavo väyrynen loihtii tänne juttujaan, ei tosin kommentoi ...

Lahjahevosen suuhun ei voi kurkistaa ja sitten lukija-kommentoijat/ avaajat toimivat kukin tavallaan ;)

Juha Hämäläinen

Ehkä niinkin. Mutta silti...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Vaikea sanoa moderointilinjasta mitään, koska en tiedä millaisia viestejä on poistettu. Itse olen kirjoittanut kolme blogikirjoitusta jotka kaikki ovat saaneet jäädä.

Vaikka toisaalta kannatan hyvin avointa sananvapautta, toisaalta on hassua kuinka aina ne samat henkilöt joutuvat näiden toimenpiteiden kohteeksi. Puhun nyt yleisesti en pelkästään tästä alustasta. Hommaforumilla voi käyttää hommaforumin kieltä, mutta täällä ei ole mitään syytä kutsua turvapaikanhakijaa maahantunkeutujaksi tai matuksi, kun voi aivan yhtä hyvin puhua vain turvapaikanhakijasta ja saada oman asiansa esitettyä. Kaikkien pitäisi muistaa suhteuttaa oma kielenkäyttö tilanteen mukaan, niin netissä kuin muutenkin. Se on tärkeää jo ihan oman uskottavuudenkin takia, vaikka viesti saisikin jäädä. Omien kokemusteni mukaan tabujakin saa ravistella rankasti kunhan pitää kielenkäytön riittävän asiallisena. Toisaalta en väitä, etteikö oikeusmurhiakin tapahtuisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siis kenelle sinä oikein suuntaat nuo ohjeet. Mieti vähän! Olet julkisella palstalla mutta luot tänne me hommaforumilaiset-ilmapiiriä erittäin törkeällä tavalla. Tätä tämä on. Hommaforumilaiset taas paljastavat aikeensa tuhota kaikki kieli joka ei palvele putinia

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Se ohje soveltuu molemmille ääripäille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulla on sellainen jonkinlainen käsitys, että miten nämä sensuroinnit tapahtuvat. Poistot voivat liittyä koodiin niistä "Ilmoita asiaton viesti"-klikkauksien lukumäärästä =! 10.

Sellainen ei tosiaan ole hyvä tapa hoitaa sensurointitapaa. Mene ja tiedä, ei ole ylläpito ennenkään vastannut. Hyvä olisi ylläpidon tutkia sisältöä ja palauttaa ne aiheettomasti poistetut.

Toisaalta emme tiedä keitä ylläpidossa oikein haahuilevat kuten sen kirjastovirkailijan lähettämän Laasasen kirjan rouhimistapauksesta.

Siksi kaikesta poistamisista tai bannien antamisesta tulee tehdä aina moderaattorien yhteiskokoukset kuten nykyisin monissa keskustelusivustoissa, että oma ainoa päätös ei riitä vaan pitää saada toisilta moderaattoreilta hyväksyntä.

Juha Hämäläinen

Eipä näillä taida olla tähän intoa eikä resursseja. Arvaamattomilla sokkoiskuilla pyritään saamaan kirjoittajat sensuroimaan itse juttunsa. Onhan sekin strategia, mutta hakuammuntaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Arvaamattomia ne ovat kai kun on pidetty kuin kukkaa kämmenellä kuten äärioikeistoa täällä vuosikausia. Sitten joku ilta joku ahkera ylläpitäjä on tullut töihin

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Toki ymmärrän sen, että se riipaisee, kun kirjoitus joutuu syyniin ja poistetaan. Täällä sitä tapahtuu kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin esim. IS:ssa, jossa oman mielipiteen saaminen pelkästään läpi on silkkaa arpaonnea. Voi mennä monta päivää, ettet saa sinne ainuttakaan viestiä läpi vaikka muokkaisit niitä sanomiasi useitakin kertoja.
Tämä US:n systeemi perustuu siihen, että jokainen kirjoittaja miettisi kahdesti mitä sanoo. Sen minkä sanoo, pitää ainakin jossakin määrin olla totuudenkaltaista sanailua. On voinut käydä, että täälläkin on jokunen viestini poistettu, mutta oikeastaan muuta nyt en heti muista kun sen, missä mm. muistutin Jeesuksen roolista mm. islamin profeettana.(Moniko ns. perussuomalainen sen mahtaa tietää?) Mielestäni se olisi kuitenkin ihan hyvä keskustelun aihe laajemminkin! Mutta olkoon. Puhutaan muusta. Kyllähän maailmaan aiheita mahtuu.:)

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

By the way, otsikkosi on kuin sanoisi, että turpiin vetämisen syyt on hyvä kertoa.

Tarkoitan vain, että tämä sensuurista kärsiminen on kuin ensin antaisi tölviä itseään ja sitten itkusta kiittäen pyytäisi saada selityksen mielivaltaiseen vapauksien kolhimiseen.

Onneksi on muitakin kanavia. :)

Kannattanee katsella.

Juha Hämäläinen

Ei tässä mitään armoa olla anomassa itkua kiertäen, ihan vain järjellisiä vastauksia tekoihin, joiden oletamme kaiketi olevan järjellisiä.

Pärjäämme kaikki kyllä mainiosti ilmankin. Perusteluita ja somea. Vaivattakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse blogisi oli minusta hyvin neutraali ja sopuisa, siksi myöskin ihmettelin sen katoamista. Ne kommentit mitä itse ehdin nähdä olivat myöskin ihan tavanomaisia. Joukossa oli mm. selostus lain määrittelystä mikä on tapon tai murhan ero.

Minustakin olisi ihan kiva tietää mikä varsinaisesti ei ylläpitoa mielyttänyt. - ehkä meidän monien arvelut tuomion vähäisyydestä, kun itse murha oli niinkin julma ja pitkäkestoinen uhrille?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sensurointia tehdään ainoastaan jonkin lukijan tai lukijoiden (Sinipetteri) valituksien vuoksi

Juhani Vehmaskangas

Pitänee paikkansa. Jos sinusta tehdään riittävän monta ilmoitusta niin toimitus ei edes tutki, että mistä se johtuu. Tunnus suljetaan, ei perustella, ajatella.

Juha Hämäläinen

Vai tällaisia taustapuukottajia liikkuu joukossamme. Kiitos tiedosta. En itse viitsisi alentua kanteluhommiin, vaikka olisi napikkain kenen kanssa tahansa. Mielipiteistä kuitenkin vain kyse.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Hämäläisen kanssa samaa mieltä, eli moderoinnin/sensuroinnin syyt olisi hyvä kertoa toimenpiteiden kohteeksi joutuneelle. Nyt täältä voi saada potkut, tahi kirjoituksia/kommentteja poistellaan, eikä itse ymmärrä ollenkaan missä vika.

Siniä herättelisin hieman..eli olen aikoinaan ihan "harrastuksena" keräillyt joitain messevimpiä kommenttejasi, joita olet kohdistanut pääasiassa itsesi kanssa toista mieltä oleviin. Taisin joitain jo aikoinaan laittaakin tänne näytille, että kaikki saamme ihailla sanavarastoasi ja miten moninaisin adjektiivein osaat meitä luokitella. Jostain syystä et kuitenkaan huomaa sitä, vaan sinusta se on ihan ok, eikä näitä kirjoituksiasi ole syytä poistella.
Olen kokolailla varma, että jos minä käyttäisin vastaavaa kieltä vaikkapa maahanmuuttajista ja heidän puolustelijoistaan, niin bannit tulisi, tahi ainakin kommentit poistuisi.
Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että tämä alusta on puolueellinen ja jos oikeita mielipiteitään haluaa lausua, niin se on tehtävä jossain muualla.

PS ja vielä erikseen se pyyntö, että voisi aivan hyvän pistää esille ne blogit, joihin ei ole syystä tahi toisesta oikeus kirjoittaa. Näin pääsisimme näkemästä näitä aina silloin tällöin esiintyviä "itkuvirsiä" siitä kuinka "tämä ja tämä on taas bannannut mut ja mä en kestä, kun se on niin epistä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaa että sinussa asuu kirjanpitäjä. ; )

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.L:"..sinussa asuu kirjanpitäjä".
Kunhan arkistoin. Tasa-arvo ja -puolisuus on kuitenkin kokolailla lähellä sydäntäni. Täällä se ei välttämättä yleensä tapahdu, mutta ketä sitten sorsitaan..siitä varmasti erilaisia näkemyksiä.
Itseäsi kuitenkin kohdeltu silkkihansikkain(mielestäni).

Juhani Vehmaskangas

Totta.

Täällä US:n puheenvuoroissa on voimassa "Markku sensuuri", eli jos eräs markku päättää, että tota kirjoitusta ei saa julkaista, tai vielä pahempaa: ton henkilön tunnus suljetaan koska juttu on mielestäni ikävä, niin silloin se vaan tapahtuu.

Olen kuullut tästä juttua muutamia kertoja, nyt odotan seuraavaa - heh.

Juhani Vehmaskangas

Jatkan...

Jos tehdään oikeudenmukainen päätös siitä, että jokin juttu poistetaan tai jonkun tunnus täysin suljetaan niin se pitää pystyä perustelemaan.

Kyseessä ei saisi olla pelkkä toimittajan mielipide - onko se joskus ollut?

Juha Hämäläinen

En tiedä toteutuuko näissä mikään oikeus, mutta diskauksen syy olisi reilua kertoa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen, Juha, kanssasi samaa mieltä siitä, että poiston syy olisi aina reilua kertoa.

Omalta kohdaltani voin kertoa, että kerran puheenvuoroni poistettiin ja syy kerrottiin, jonka jollakin tasolla hyväksyin - ja toisen kerran puheenvuoroni poistettiin kertomatta syytä. Poistot syineen vaihtelevat.

Olen pyytänyt toimitukselta myös linjauksia esimerkiksi kansalaisaloitteista kertomiseen (mainostamiseen?), mutta siihen minulle ei valitettavasti vastattu mitään.

Eli jää meidän kirjoittelijoiden oman harkinnan varaan, mitä voi kirjoitella puheenvuoroissa. Se la vie.

Jatketaan harjoituksia!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihan hullua vaatia poistojen perusteluja. Niistä sitten syntyisi metakeskusteluja.
Me kirjoittajat emme kertakaikkiaan ole sellaisessa asemassa että voisimme vaatia mitään työpanosta omamme vastineeksi. Tämä ei edes ole osuuskunta.

Toimituksen poiminnat