Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Väestön ikääntyminen todellinen aikapommi

  • Kriisi tulossa vanhusten hoidossa.
    Kriisi tulossa vanhusten hoidossa.
Saksassa ollaan julkisuudessa oltu vakavasti ja pitkään huolissaan vanhusten hoidon tilasta ja tulevaisuudesta. Tuoreeltaan on tutkittu merkittävällä otannalla hoidon nykyistä tasoa. Siinä on vakavia puutteita ja laiminlyöntejä merkittävän paljon. Hoitajat ovat loppuun kulutettuja ja heidän palkkansa noin 30% alle sairaanhoitajan palkan eli ei juuri mitään. Der Spiegel kertoo tuoreessa numerossaan, että seuraavan kahdeksan vuoden aikana tarvitaan 200.000 hoitajaa lisää vanhuksille ja 2030 mennessä jopa 500.000 lisähoitajaa. Voimme miettiä onko meillä Suomessa asiat yhtään paremmassa jamassa varsinkaan tulevaisuuden osalta. Tällainen taloudellinen paine tulee entisestään vaikeuttamaan vanhusten asemaa, koska on selvää, että työssäkäyvän väestön maksuhalukkuudella ja -kyvyllä on rajansa. Emme voi nostaa verotusta ilman muita vakavia seurauksia kuten maastamuuttoa. Itse olen maksanut tuloistani 45-50% veroja koko työikäni enkä silti voi olla lainkaan varma, että saan vanhuksena riittävää hoitoa enää. Tilanne on yhteiskunnallisesti vaarallinen pommi. Tästä ei selvitä aktiivimallilla eikä kikyllä tai sotella. Kotimaasta vielä tämä: http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250530-surkeaan-vanhusp...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Tästä ei selvitä aktiivimallilla eikä kikyllä tai sotella."

Ei niin, mutta testosteronilla selvitään.

Useissakin kansainvälisissä tutkimuksissa, joista merkittävimmät israelilaisia, on havaittu huomattavasti enemmän politiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia, kun iäkkäämmille miehille on ryhdytty antamaan testosteroni-hormonihoitoja.

Kyseisillä hoidoilla on saatu jopa vuoteenomia jalkeille ja muutoinkin elämänlaatua parannettua. Miehillähän testosteronin luontainen tuotanto alkaa heikkenemään keski-iässä ja monilla se suorastaan ehtyy kilometrien lisääntyessä.

Hormonit ovat dopingin ansiosta monien mielikuvissa huumausaineisiin rinnastettavia mörköjä, eikä monikaan huomaa ajatella, että ihmisen elimistö tuottaa hormoneja itsessään ja niiden puute aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Ikääntymistä ne eivät todellakaan estä, mutta moniin ikääntymisen aiheuttamiin vaivoihin ne toimivat. Puhuttaessa ihmisistä, jotka ovat elämänsä ehtoopuolella mahdolliset haittavaikutukset eivät ole niin oleellisia kuin nuorten kohdalla.

Paljonko testo-purkki maksaa vuodepaikkaan verrattuna?

Ja hei! Ymmärrän kyllä eron lihas- ja vanhuudenheikkouden ja elimellisten sairauksien välillä.

Juha Hämäläinen

Tämä on hyvä vinkki, kunhan saat sen käypä hoito-höpinään mukaan.

Lisäksi nuori vaimo tai tyttöystävä auttaisi monia. Onhan tuo nähty jo presidentistä. Ehkä muslimit ovatkin oikeassa. Mies tarvitsee useampia eri-ikäisiä vaimoja. Jokaiselle on oma funktionsa tuossa perheyhteisössä. Meillä ei lännessä kukaan ajattele miesten hyvinvointia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Väestön ikääntyminen todellinen aikapommi

ooo

Ei me kaikki uskota tuota.
Eiväthän nämä ikääntyneet tänne ykskaks ilmesty. Me olemme tehneet töitä vuosikymmenet. Valtio on koko ajan pannut verorahaa ym sivuun, että vanhuksista ja lapsista voidaan huolehtia.

Tilastomiehet laskevat jatkuvasti paljonko rahaa pitää saada sivuun, että pärjätään. Kansa kyllä parkuu veroja, mutta se kuuluu kuvaan. Jatketaan parkumista, tilastomiehet jatkaa sarakkeiden piirtämistä.

Rahaa on. Ongelma on siinä kuka sitä jakaa ja miten.
Valitettavasti usein vahvimmat raapivat eniten .

Jos oikein tiukka paikka tulee, niin aletaan leikata kerskakulutuksesta ja sijoittaa tärkeämpään. Kyllä pula opettaa, kts sota- aika.

”Rikas ei ole se jolla on paljon, vaan se joka tulee vähällä toimeen.”

Vanheneminen on raskasta useimmille, se hämää. Täytyy vaan opetella hyväksymään tosiasiat.
Kiitos sinulle kun olet maksanut reilut verot.

Juha Hämäläinen

Toivoa voi toki. Mutta ei auta luottaa siihen, että maksuhalukkuus säilyy. Aika moni työikäinen jo katsoo, ettei sellaista velvollisuutta edes ole vaan jokaisen pitää ryhtyä säästämään työvuosinaan hoitorahojaan myös itse.

Aasiassa tämä toimii näin rikkaillakin alueilla. Rahat löytyvät itseltä tai suvulta, mutta ei mitään ventovierailta. Siellä ihmetelläänkin tätä Euroopan systeemiä. Saksassakin vanhusten lapset joutuvat lakimääräisesti maksamaan vanhempiensa hoitokodin kuluja kuten myös aikuisten opiskelevien lastensa.

Edellisten vuoksi kirjoitin, ettei entinen jatku itsestään selvänä jatkumona.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juha, sanot, että "Tästä ei selvitä aktiivimallilla eikä kikyllä tai sotella." Siihen sanon, että ei niin, koska tästä selvitään tällä, ks. alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Juha Hämäläinen

Tämä on minustakin oikeansuuntainen ehdotus. Valtava määrä yksinäisiä vanhuksia kaipaa apua ja pelkästään juttuseuraa. Kotihoidon 10 minuutin käynti tai kaksi päivässä ei riitä.

Toimituksen poiminnat