Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Vain suomalainen tilaa ja anniskelee alkoholia

  • Tarvitaanko nykyistä sääntelyä lainkaan.
    Tarvitaanko nykyistä sääntelyä lainkaan.
Suomi on kummallinen maa monessa. Me olemme ainut tuntemani maa maailmassa, jossa asiakkaat haluavat tilata ravintoloissa alkoholia eivät juomia. Olin tuossa kerran aamulla kuuden aikaan Helsingissä lentokentällä. Väkeä oli paljon liikkeellä ja seisoin pitkässä kahvilan jonossa. Takaani kiireinen mies pyysi anteeksi ja kiilasi kassaa lähemmäksi. Hän huutaen kysyi "Anteeksi mutta myyttekö jo aamusta alkoholia?". Sanoin kaverille, että K-rauta aukeaa seiskalta, sieltä saa denaturoitua varmaan. Miksi emme saa kasvaa aikuisiksi kansana vaan meitä pidetään infantiileina holhokkeina edelleen. Jos olen menossa pitkälle lennolle ja haluan rentoutua ennen matkaa, miksen saa juoda kahvia ja konjakkia vaikka kello viisi aamusta. Mitä se muille kuuluu? Alkoholia sisältäviä juomia on saanut helpommin asteittain neljän suuren lakiuudistuksen jälkeen. Kulutus on kasvanut sitten 60-luvun reippaasti. On kuitenkin selvää, ettei kasvu johdu saatavuudesta vaan elintason ja ostovoiman noususta. Vielä 70-luvulla ei montaa markkaa viitsinyt viinipulloon laittaa. Nyt en mieti hetkeäkään, jos löydän mieliviinin hyllystä hintaan 50€ pullo. Otan useamman. Jos rahaa ei olisi, jättäisin juomatta tai ostaisin alkoholia suomalaiseen tyyliin; halvalla alkoholia eikä juoman maulla väliä. Ne, joilla alkoholiongelma, he juovat joka tapauksessa itsensä hengiltä. Hinta tai saatavuus eivät estä. Päästäänkö Suomessa lopultakin holhouksesta ja saadaan juomat kauppoihin kuten länsimaissa tapana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Toni Rintala

"Me olemme ainut tuntemani maa maailmassa, jossa asiakkaat haluavat tilata ravintoloissa alkoholia eivät juomia. "

Koska me tiedämme, että alkoholin tajoilu on rajoitettua. Siksi täytyy kysyä.. Mulle on käyny monta kertaa, että ei ole myyty, kun olen ollut väärään aikaan kaupassa. Viimeksi ei myyty aamulla. En edes ajatellut, että olen väärään aikaan aamulla kaupassa. Olin mökille lähdössä aamulla. Piti sit ostaa iltajuomat matkalta.

Briteissä on ihan "yleistä" juoda alkoholia aamiaisella. Viiniä tai olutta.
Saksassa moni vetäsee aamukaljan ennen töihin lähtöä.
http://www.dw.com/en/beer-before-work-why-is-it-so...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Briteissä on ihan "yleistä" juoda alkoholia aamiaisella."

No hyvä, että laitoit tuon "yleistä" sentään sitaatteihin! ;)

Itse asiassa Englannissa oli pitkään 90-luvulle asti alkoholitarjoilukielto klo.14:00 - 17:00 anniskelupaikoissa. Sitten se vapautettiin koeluontoisesti ensin "ravintoloissa" ja sen jälkeen vasta pubeissa. Suomessa ei sentään moista ole koksaan ollut.

Joskus 80-luvulla tehtiin tutkimus, jossa niukka enemmistö siellä vielä kannatti aikarajoituksia. Sen yhteydessä näytettiin Suomen uutisissakin katukyselyjä ja kun eräältä tätiltä kysyttiin miksei Britanniassa voisi tarjoilla olutta iltapäivällä, kun se onnistuu hyvin mannermaallakin, niin vastaus oli: "They are foreigners and they have always their strange habits."

Toni Rintala

Olin Torquayssä vuonna 1988 kielikurssilla. Silloin siellä sai baarista viinaa jopa 15-vuotiaat. Itse maistoin whiskyä, mutta ei maistunut. Yhden gin-tonicin sain alas. Ja kello oli varmasti vähemmän kuin klo 17.

Viinakaupasta ei mulle myyty, kokeilin kerran ostaa Bacardia, mutta moni muu ikäiseni 15-16-vuotias sai sieltäkin ostettua juomat illaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Äkkisältään etsin tietoa:

"Pubs and off-licences had their first all-day Sunday opening yesterday, following the introduction of new licensing laws.

The legislation means pubs can stay open continuously from noon until 10.30pm without having to lock their doors between 3pm and 7pm as before."

http://www.independent.co.uk/news/pubs-enjoy-taste...

Se oli siis kolmesta seitsemään se pakollinen tauko, muistin väärin. Jouduin kuitenkin sen uhriksi kerran lentokentällä odotellessani iltapäivällä lentoa Manchesteristä Heathrowhun ja päätin juoda tuopin olutta siinä odotellessani. Valomerkki tuli juuri silloin eikä baaritarjoilijatar voinut mitenkään joustaa: "It is our law, Sir!"

Juha Hämäläinen

Itseasiassa Englannissa on edelleen tavallista, että koko pub on kiinni iltapäivällä. Kyse on omistajan lepotauosta. Oltava pitkä iltakin hommissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kulutus on kasvanut sitten 60-luvun reippaasti. On kuitenkin selvää, ettei kasvu johdu saatavuudesta vaan elintason ja ostovoiman noususta."

Jos tuo pitää paikkansa niin alkoholin hintaa pitää nostaa, jotta lisääntynyt ostovoima ei houkuttele ostoksille. Kannattaa myös muistaa, että keskiolut tuli kauppoihin vasta 1969 jälkeen.

Juha Hämäläinen

Viinien ja oluen juonti on normaalia. Kyse elintarvikkeista. Niiden käyttöä ei tarvitse kontrolloida. Henkilöt, joilla ongelmia huumaavien aineiden käytössä, laitettava pakkohoitoon. On täysin väärä reaktio holhota kaikkia muutaman väärinkäyttäjän takia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Riittävän holhouksen avulla voidaan ennakkoon estää juoppous. Pakkohoito on juopoille jo myöhäistä. Mitä vähemmän kauppojen hyllyillä on epäterveellisiä houkutuksia sen parempi. Tupakan laittaminen piiloon näyttäisi tuottavan tulosta.

Alkoholivero pitää poistaa. Niin kauan kuin "pukki on kaalimaan varijana" Suomessa ei toteuteta järkevää alkoholipolitiikka. Pyrkimyksenä on vain verotulojen kasvatus kansanterveydestä välittämättä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>..... Kyse elintarvikkeista. ....

ooo

Kuinkahan on ?
Eu taitaa vieläkin pohtia onko alkoholi nautinta- aine, elin_tarvike_ vai myrkky.
(No lääketieteellisesti se on ainakin hermomyrkky.)

Voisko ajatella että alkoholin myyntirajoituksilla pyritään suojelemaan niitä joille juominen on tullut pulmakysymykseksi, kuin myös heidän lähipiiriään. lapsia ennen kaikkea.

Nii... ja sitten peruskysymys pitääkö selvään päähän saada viinaa?

'''''''''''

Itämeren laivoilla tarjoillaan perunamuusia ja lihapullia jo heti aikaisin aamulla. ?
Ihmiset villiintyvät kun ovat poikkeusoloissa. Varustamossa niputetaan seteleitä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Nahkeaa viinanmyyntiä lennolla ihmettelin minäkin, kun kerran palasin Saksan GP:n katsojana Suomeen. Ilmeisesti koneen kapteeni ei ymmäränyt blogistin yksilön oikeuksia puoltavaa huudahdusta "Mitä se muille kuuluu?"
Koneessa oli lähes 200 matkustajaa, joista valtaosa tulossa "vormulakisoista", ja monilla kauhea jano!
Vasta jossain Tanskan yllä saapuivat lentoemot kärryineen tuomaan apua nääntyville. :)

Juha Hämäläinen

Juomia voi aina myydä asiakkaan kunnon mukaan. Myös koneessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohon otsikkoosi liittyen on syytä todeta kuitenkin, että säädökset alkoholianniskelusta ja myynnistä ovat sekä Ruotsissa että Norjassa vielä tiukemmat. Tuo on siinä mielessä erikoinen fakta, että molemmat maat ovat periaatteessa jo pitkään olleet paljon kansainvälisemmin suuntautuneita kuin Suomi. Ero Ruotsin ja Tanskan välillä vastaa eroa Suomen ja Viron välillä. Helsingborgissa, joka on miltei Turun suuruinen kaupunki, ei ole kuin kaksi Systembolagetia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minusta kaksi Systemetin liikettä on aika paljon, kun lautta Helsingøriin kestää 20 min...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, mutta vain toinen niistä on jollain tavoin lähellä lauttasatamaa, toinen kaupungin laidalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Jep, vähän kieli poskessa laitoin. Systemetejä tosiaan on harvassa, eikä valintamyymälätkään ole olleet siellä kovin pitkään. Viinivalikoimallaan kuitenkin hakkaa Alkon 6-0.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Viinivalikoima hakkaa Alkon nimenomaan siinä mielessä mitä viinejä siellä on kaupan hyllyllä. Alkon nettivalikoima (toisin sanoen mitä viinejä kaupoista PERIAATTEESSA pitäisi löytää) on sinänsä nykyään kohtalaisen hyvä. Mutta suuria keskeisillä paikoilla olevia Alkoja lukuunottamatta kaupassa myytävä valikoima lienee alle 50% siitä, mitä ilmoitetaan.

Juha Hämäläinen

Juttuni oli monihaarainen. Sen kirjoitin alunperin siksi, että meillä puhutaan alkoholin tilaamisesta ja anniskelusta, vaikka pöytään tulisi olutpullo, jossa alle 6% alkoholia. Eli anniskellaan olut eikä alkoholia.

Kun olet keskellä tai eteläpäässä Eurooppaa niin ei kukaan puhu alkoholin nauttimisesta. Meillä puhutaan.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Alkoholin saatavuusasiat / -ongelmat ovat näemmä kovin mutu-juttuja - sitä siellä, tätä täällä, sitä sai siellä, miksi ei meillä. Ymmärrän joten yksi lisää.

Matkustakaa aamulautalla - vielä ehtii ennen kiinalaisten rahoittamaa tunnelia - Tallinnaan niin saatte viinaa jo kello 8 (matkustan aina Eckerö-linjalla, koska sillä laivalla on vielä himpun verran tunnelmaa. Huvittaa kun rouvat, jotka tuskin kotona maistavat saunaolutta (mutu-oletus ja toisinkin on) istuvat laivan baarissa kouohuviinipullo tai oluttuoppi aamiaisena. Mukavaahan tuo vain ja osoittaa kuinka matkailu avartaa ja katkoo käyttäymisen kahleita. Laivalla kaikki on toisin - irti maasta.

Saadakko viinaa 24/7 on iso kysymys; juodako vaiko ei juoda. Itse en voi juoda aamulla alkoholipitoisia, kas kun se "ei ennen klo 12 sääntö" - kop, kop, kop ... Tosin se että yksi haluaa konjakin aamuseitsemältä ennen lentokoneeseen nousua ei liene elämän suurimpia ongelmia ja syy reivata Suomessa hyvin toimivaa alkoholikulttuuria. Tilataan emolta siellä koneessa sitten... (((

Juha Hämäläinen

Se humalahakuisen ryypiskelyn hohto katoaa, kun saa viskipullon bensa-asemalta aamuyöstä kuten Saksassa. Edes kännissä olevaa nuorta ei usein näe. Kaverit pitävät sellaista idioottina eikä kovana starana.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Muistelisin joskus julkisuudessa kerrotun, että alkoholista ja aikoinaan tupakoinnista elämöitseminen tulisi pienehköstä STM:n virkamiesryhmästä. Eikä ole mitenkään vaikea arvata millaista elämänkatsomusta virkamiesryhmä edustaa. Siis tuntuu jo siltä, että meitä hallitsevat täysin pienet verhojen takana lymyävät virkamiesryhmät kun muistelemme myös autoveroa, että yksittäinen virkamies voi asettua venkoilemaan lain porsaan reikään vedoten.

Toimituksen poiminnat