Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Suomi EUn ytimessä - ilman valtaa

  • Missä ne 13 suomalaista MEPiä ovat?
    Missä ne 13 suomalaista MEPiä ovat?
Suomen tiedetään olevan EUn ytimessä. Tämä tieto on tosin vain Suomessa meidän poliitikoillamme. Mene ja kysy ydinasemastamme EUssa saksalaiselta tai italiaanolta niin he naurahtavat syystäkin. Meillä on 2% EUn parlamentin äänivallasta ja osuus on kutistumassa uusien maiden liittyessä unioniin. Suomella 13 edustajaa parlamentin salissa 751 edustajan joukossa. Ääniä on parlamentissa nyt yhteensä 352 kpl, joista Suomella 7 kpl. Kun nyt kehitymme kohti liittovaltiota niin kuinka voimme tyytyä muiden komentoon myös asioissa, jotka koskevat itseämme. Onko tämä suvereenin maan tunnusmerkkien mukaista. Mielestäni ei. Miksi emme ole rehellisiä itsellemme faktojen edessä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos liittovaltiota haikaillaan, niin mallia tulisi hakea Yhdysvalloista. Siellä senaatissa ja kongressissa jokainen osavaltio omaa saman painoarvon liittovaltion asioista päätettäessä.

Olisihan se kornia, että Texasin ja Kalifornian osavaltiot suurina ja väkirikkaina päättäisivät, mitä New Yorkissa tehdään ensi vuonna.

EU:n liittovaltio ei vain toimi, jos edustajien määrä perustuu pelkästään osavaltioiden väkilukuun.

One man, one voice on ainoa toimiva periaate.

Juha Hämäläinen

Jotain tällaista ajattelua kaivataan EUn pienten valtioiden turvaksi.

Käyttäjän jvht297 kuva
Juuso Tuunanen

Puhuessasi "kongressista" tarkoitat varmaankin 'edustajainhuonetta'. Yhdysvaltain kongressi koostuu senaatista (ylähuone) ja edustajainhuoneesta (alahuone).

Kuten kirjoitit, senaattiin valitaan tosiaan kaksi edustajaa jokaisesta osavaltiosta. Edustajainhuoneen osavaltiokohtainen paikkamäärä riippuu sen sijaan osavaltioiden väkiluvusta. Esimerkiksi Kalifornian paikkamäärä on 53, ja väestömäärältään Suomea vastaavalla Wisconsinilla se on kahdeksan. Edustajainhuoneen paikkamäärän ollessa yht. 435, Wisconsinin äänivalta on aikalailla samalla tasolla kuin Suomen Euroopan parlamentissa (1,8 %). Jos siis pidät Yhdysvaltain edustajainhuonetta toimivana, on kritiikkisi EU:n parlamenttilaitosta kohtaan näillä argumenteilla kummallista.

Jos ajatellaan EU:n hallintoa laajemmin, sekä Eurooppa-neuvostossa, Euroopan komissiossa, että Euroopan unionin neuvostossa kaikilla jäsenvaltioilla on yhtäläinen edustajamäärä (Eurooppa-neuvostossa tosin myös erillinen puheenjohtaja, sekä komission puheenjohtaja) - aivan kuten Yhdysvaltain senaatissa.

Texas ja Kalifornia eivät nyt, eivätkä jatkossakaan, päätä New Yorkin asioista. Osavaltioilla, kuten Suomella EU:ssa, on vahva itsemääräämisoikeus. Suomella tosin on halutessaan myös mahdollisuus erota EU:sta, toisin kuin esim. Texasilla USA:sta.

"One man, one voice" lienee tosiaankin se järkevin periaate. Jokaisella EU:n kansalaisella tulee siis olla yhtä suuri äänivalta, aivan kuten nyt onkin.

EU:ta kohtaan toki saa ja pitääkin olla kriittiinen, mutta kritiikillä pitäisi olla jokin reaalimaailmaan perustuva syy. Paljon pitää tapahtua että EU:sta varsinainen liittovaltio tulisi, eikä se todennäköisesti ainakaan meidän sukupolviemme aikana tule tapahtumaan.

Juha Hämäläinen

Kyse oli jutussa siitä, ettei Suomen itsenäisyys säily liittovaltiossa. Se on jo nyt vahvasti kyseenalainen.

Minä en ollut ottamassa kantaa EU-jäsenyyden järkevyyteen lainkaan. Halusin vain selkeästi kertoa miten liitovaltiokehitys tuhoaa pienten EU-maiden vallan omiin asioihinsa. Onko tämä pahasta, siitä en sanonut mitään. Emme tiedä mitä EU liittovaltiona tulisi päättämään.

USAn vertaaminen EUhun on kaukaa haettua. EUn lainsäädäntö pakotetaan jäsenmaihin aivan eri tarkkuudella kuin USAssa.

Kaiken kaikkiaan USAn ja EUn erot ovat valtavia alkaen sosiaaliturvasta koulutukseen ja työmarkkinoihin. Sama koskee arvoja ja ulkopolitiikkaa sekä militarismin tasoa tai kulttuurien monipuolisuutta.

Toni Rintala

Pitäisi vaatia äänioikeutta maan pinta-alan mukaan!
Meillä on eläimiä ja elämää enemmän kuin muissa EU-maissa! Me edustamme myös meidän luontoa ja eläimiä!

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Brexitin kautta Suomen painoarvo EU:ssa kasvaa. Myös Visegrad-maiden kohdalla käy samoin. Brittien valtatyhjiötä tullaan täyttämään.

Käyttäjän jvht297 kuva
Juuso Tuunanen

Pienellä maalla ei koskaan voi olla kovin suurta äänivaltaa maailmanpolitiikassa, vaan sen on aina tyydyttävä "muiden maiden komentoon". Ollessamme osa EU:ta meillä on ainakin teoreettinen vaikutusmahdollisuus Euroopan asioihin, toisin kuin EU:n ulkopuolella.

En halua, että Suomi menettää vallan päättää omasta sisäpolitiikastaan. Tätä ei tule tapahtumaan. Uskotko, että kaikki muutkin EU:n jäsenvaltiot ovat halukkaita luopumaan itsemääräämisoikeudestaan? Saksallakin on vain 96 meppiä...

Toni Rintala

"Ollessamme osa EU:ta meillä on ainakin teoreettinen vaikutusmahdollisuus Euroopan asioihin, toisin kuin EU:n ulkopuolella."

Mihin asioihin meillä on mahdollisuus vaikuttaa edes teoriassa?

"En halua, että Suomi menettää vallan päättää omasta sisäpolitiikastaan. Tätä ei tule tapahtumaan. "

Kyse ei ole sisäpolitiikasta, joka osin on jo menetetty, mutta ennen kaikkea itsemääräämisoikeudesta.

Juha Hämäläinen

En perusta asioita uskon varaan. Saksan asema EUssa on johtava. Se saa päänsä läpi halutessaan mennen tullen.

Suomen vaikutusmahdollisuudet ovat nimenomaan teoreettiset. Asiasta ei haluta puhua ja siksi luottamus on yritetty rakentaa uskon varaan ja Suomen haluun olla EUn ytimessä, mikä ei tarkoita mitään muuta kuin kuuliaisuuden osoitusta.

Totuus on, että itsenäisyytemme luovutetaan liittovaltiossa ja määräykset kuten lait tulevat muiden kynästä. Minä haluan vain, että asiat kerrotaan kuten ne ovat. Olen niin paljon maailmaa kolunnut ja pitkään muualla asunut, ettei minulle Suomi merkitse sen enempää kuin Englanti tai Italia. Olen kasvanut ulos kotimaasta kauan sitten ja viihdyn missä vaan tarvittaessa.

Mutta totuutta itsenäisyyden katoamisesta ei pidä vääristää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kansalaisilla on nykyisin paljon enemmän itsenäistä päätösvaltaa ja vaihtoehtoja kuin joskus ennen unionin jäsenyyttä jolloin poliitikon ja hyväveliverkoston virkamiehen sana oli jumalasta seuraava. Mikään pakkohan ei niitä mahdollisuuksia ole käyttää vaan sen sijaan voi keskittyä vaikka jokapäiväisiin valituskirjoituksiin.

Ymmärrän toki eräiden poliitikkojen kiiman kohti eu-eroa:antaisihan se mahdollisuuden paljon kattavampaan mielivaltaan kansalaisten asioihin, kansalaisten puolesta. Olethan itsekin tämän linjan miehiä; en tosin ymmärrä miksi haluaisin antaa päätösvaltaani kaltaisillesi asioista joista voin nyt päättää itse.

Juha Hämäläinen

Puhut täydellisiä arvoituksia. En ymmärrä. Minulle on sama mihin Suomi kuuluu. Se ei itseeni vaikuta mitenkään. Mutta on oltava rehellinen ja ymmärrettävä, ettei 2% äänivallalla mitään vaikuteta eikä liittovaltiokehitys voikaan johtaa muuhun kuin pienten EU-valtioiden suvereniteetin katoamiseen. EUn polittiikka ja lainsäädäntö sekä talouden johto jää ehkä 3-4 suurimman jäsenmaan käsiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pakko kysyä, mistä asiosta nyt voit itse päättää mistä et voisi ilman Eu:ta?

Juha Hämäläinen

Suomen kansasta on kyse kokonaisuutena tietenkin, siitä ettei edes kokonainen kansa saa itseään koskevaan lainsäädäntöön kuin 1,99% äänivallan. Minä voin taasen itseni osalta päättää vaihtamalla maata. Olen tehnyt sen useamman kerran. Ja teen vielä kerran.

Toimituksen poiminnat