Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

SOTE-mallin valinnanvapaus jo kovassa käytössä - käyttäjät tyytyväisiä

  • SOTE etenee hienosti heidän kannaltaan.
    SOTE etenee hienosti heidän kannaltaan.
  • Ja hänen osaltaan. Kansa kiittää kaikkia heitä.
    Ja hänen osaltaan. Kansa kiittää kaikkia heitä.
Kansalaiset alkavat jo fiksuimmasta päästä herätä puolueestaan riippumatta. SOTE-uudistuksen valinnanvapautta sovelletaan jo vauhdilla eduskunnassa. Useampikin kansaedustaja ja avustaja on jo käyttänyt SOTEn suomaa valinnanvapautta ja siirtynyt terveysfirmojen palvelukseen. Miksi tyytyä kansan maksamaan heikkoon alle kymppitonnin palkkaan, kun kansa saadaan nyt maksamaan helpostikin tupla- tai triplapalkka SOTEn avulla. Tänään ilmoitti Kokoomuksen Sanna Lauslahti lähtevänsä Lääketeollisuus ryn toimitusjohtajaksi. Aiemmin entinen kansanedustaja ja Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö siirtyi vuonna 2015 Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi. Viime keväänä puolestaan Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja ja entinen ministeri Laura Räty siirtyi Terveystalon palkkalistoille. Lisäksi Kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen siirtyi Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi. Tämä on jo kovan luokan korruptiota puolueelta, joka on kärjessä ajanut terveyspalveluiden yksityistämistä ja, jonka edustajat vieneet mukanaan yhteiskunnan etujen vastaisesti julkisen hallinnon tietoja, joita yksityinen sektori hyödyntää surutta jatkossa. Tapahtunut edellyttäisi rikosepäilyn mukaista esitutkintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ben Zyskowicz oli aamulla radiossa keskustelemassa ko. aiheesta ja kiisti jyrkästi ja kovaäänisesti kaiken lipsumisen eduskunnasta mihinkään soten hillotolpille, ainakin kokoomuksen osalta. Benkun pokka pitää. :)

Juha Hämäläinen

Sillä miehellä on juristin pokka ja moraali.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vaikka tällaista menoa on jatkunut jo vuosia, en voi yhä vain olla ihmettelemättä miten härskiksi politiikka on mennyt. Kirjaimellisesti ei ole enää mitään rajaa. Suuria päätöksiä ajetaan läpi lähestulkoon väkisin kuuntelematta oikeita asiantuntijoita. Poliitikot eivät sellaisia ole. Sitten vielä ei lainkaan punnita muita mahdollisia vaihtoehtoja ja perustelut ovat ihan puuta heinää. Samoja väitteitä, jotka on moneen kertaan todettu mahdottomiksi (esim. kolmen miljardin säästöt), toistetaan päivästä toiseen. Ihmettelen myös mitä esimerkiksi kansliapäällikkö Hetemäen mielessä liikkuu kun hänet on koulutettuna ihmisenä ilmeisesti pakotettu antamaan perusteluita, jotka onttoudessaankin jopa paremmin sopisivat nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseen kuin hallituksen sote-uudistukseen. Mitäpä muuta voi sanoa esimerkiksi seuraavista perusteluista: "kun terveydenhuollon kustannuksissa on suuria alueellisia eroja, siinä on suuri säästöpotentiaali" tai että "eläköitymisen kautta on tavoitettavissa suuria kustannussäästöjä"! Miten ihmeessä nuo liittyisivät juuri hallituksen sote-uudistukseen? Tuollainen keskustelu on älyllisesti täysin kestämättömällä tasolla.

En usko Juhan optimismiin, että ihmiset alkavat herätä siihen mistä sote-uudistuksessa on kysymys. Pikemminkin taitaa olla uhka siitä, että ihmiset väsyvät ja alkavat jo uskoa, että kyllä sen soten täytyy olla hyvä, kun muuta mahdollisuutta ei ole tarjolla. Sitten vielä valtalehdistö on selkeästi kantansa valinnut. On turha yrittää esittää esimerkiksi Hesarin kautta mitään vaihtoehtoja. Suomen Kuvalehtikin on ajanut hallituksen asiaa muun muassa julkaisemalla Hyvinvointialan liiton "mielipiteen" ja viimeisimmän numeron kannessa lukee "Maailman paras sote".

Juha Hämäläinen

Yritin edes vähän löytää positiivista aiheen läheltä. Mutta saatat olla oikeassa, ettei olisi pitänyt.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Itse en ole keksinyt mitään väylää, jonka kautta hallituksen sote-uudistukselle voisi esittää vastaesityksen. Olen ollut yhteydessä kaikkiin muihin puolueisiin paitsi Kokoomukseen ja RKP:hen enkä myöskään Sinisiin eikä yhdestäkään ole löytynyt ripaustakaan kiinnostusta. Kahta sinänsä ystävällistä kiitosta yhteydenotosta lukuun ottamatta ei yhdessäkään tapauksessa apu ole edes oppositiolle kelvannut. Koen, ettei puolueita sote itsessään edes oikeasti kiinnosta. Kiinnostuksena taitaa olla lähinnä oman henkilökohtaisen poliittisen uran edistäminen ja sitten ehkä vähän myös puolueen etu. Kansalaisten edulla ei liene poliitikoille merkitystä.

Ihan tosissaan eräs keskeisimmistä sote-uudistuksen käsittelyn ongelmista on, ettei vaihtoehtoja ole päästetty esille. Ei edes nykyjärjestelmän kehittämistä, minkä luulisi olevan vähimmäisvaatimus jonkin uudistuksen tekemisessä, ole tarkasteltu.

Juha Hämäläinen

Kerron lyhyesti mihin SOTE tähtää. Terveydenhoidon yksityistäminen vie parhaat erikoislääkärit yksityiselle puolelle, joka voi vaivatta maksaa tuplapalkkoja ja antaa bonuksia sekä mahdollisuuden yritysten osakkuuteen, jolla voi tehdä hyvät eläkerahat, kun yritys myydään ulkomaisille sijoittajille. Ahneus vetää hillotolpalle.

Kun riittävä osa kalliista erikoislääkäreiden hoidoista ja kirurgiasta on yksityisellä puolella, alkaa palveluiden hintojen nousu asiakkaille. Tämän näkee jo nyt vilkastuneesta vapaaehtoisten lisävakuutusten mainonnasta ja vakuutusten ottamisesta.

Kun kalliiden hoitojen kustannusvastuu pakostakin siirtyy yhä enemmän potilaille, voi valtio pienentää valtavia sairaanhoitokulujaan tuntuvasti. Valtion velka pienenee ja verotusta ei tarvitse kiristää. Nythän ollaan tilanteessa, jossa on kasvavia paineita saada verotuloja lisää yrityksiltä ja sijoittajilta. Lisäksi omaisuus- ja perintöverojen nosto on optiona.

SOTEn kautta siis varakkaiden verotusta ei tarvitse kiristää. Kustannukset jäävät kasvavassa määrin jokaisen itse katettaviksi kuten USAssa on aina ollut. Kattavat vakuutukset tulevat olemaan kalliita ja eläkeläisillä ei niihin enää varaa tai työttömillä. Nykyinen tasa-arvoisuus loppuu terveydenhoidossa.

Terveysfirmoista tulee valtavia bisneksiä eikä niihin pure enää mikään julkishallinnon hintakontrolli tai muu määräily.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Hahmottelemasi kauhukuva on ihan selviö. Varakkaat näkevät kuitenkin yksityisen terveydenhuollon kustannukset opportunistisesti, vaikka eivät välttämättä hyödy siitä rahallisesti. He nimittäin itsekin maksaisivat siitä paljon nykyistä enemmän. Ehkä se heistä kuitenkin tuntuu paremmalta kuin edullisemmassa julkisessa vaihtoehdossa, koska he kokevat maksavansa vain omia kulujaan. Hyvällä tuurilla jotkut myös pysyvät terveinä. Takana on perimmältään kateus, jossa kuvitellaan toisten hyötyvän MINUN kustannuksellani. Itsekkyys ja vapaa kilpailu ovat kovin lähellä toisiaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Hyvästä terveydenhoidosta tulee status-asia, jolla voi päteä kuin hienolla autolla tai talolla.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Netti pursuaa kuvia jenkkisysteemin sairaalalaskuista joissa on kuusinumeroisia lukuja viivan alla, härskimmässä oli jopa 0.62 dollaria vakuutusyhtiön korvauksia.

500ml suolaliuosta maksaa satoja dollareita, huoneessa vietetyt vuorokaudet kymppitonneja per vuorokausi, viikon sairaalareissun kustannuksilla ostaisi hienon omakotitalon.

SOTE on askel tuollaisen suuntaan, nyt jo nämä yksityiset terveydenhuolto firmat väistelevät veroja minkä ehtivät, järjestelmä on mätä ja ei sille edes äänestämällä voi mitään, jokaiselle "kansan"edustajalle kelpaa varmasti raha oli se puolueen ideologia mikä tahansa.

Toimituksen poiminnat