Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Riidat kaasuvaroista lisäävät jännitteitä Välimeren itäpäässä

  • Kaasukentät, joista kiista. Lähde Tekmor Monitor
    Kaasukentät, joista kiista. Lähde Tekmor Monitor
  • Kyproksen kentät. Lähde kuten yllä.
    Kyproksen kentät. Lähde kuten yllä.
Monikaan ei ole kiinnittänyt huomiota uuteen kriisin aiheeseen Lähi-idässä. Välimeren itäpäässä on löydetty tasatahtiin uusia valtavia kaasukenttiä. Niitä on aina Kyproksen lounaispuolelta Egyptin, Israelin ja Libanonin rannikoille asti. Tunnetut kaasukentät eivät toki ole rantavesissä vaan kaukana rannikoilta kymmenien tai yli parinsadankin kilometrin päässä kuivalta maalta. Tuore Zohrin kaasukenttä on niin suuri, että siitä riittää Egyptille kaasua täksi vuosisadaksi. Se on paljon ajatellen maan 100 miljoonaista väestöä, joka kasvaa vauhdilla. Afrikan suurin kaupunki Kairo sijaitsee melko lähellä Zohrin kenttää. Kentältä on matkaa Niilin deltalle reilut 150 km. Zohrin kentän omistus on melko selkeä. Mutta pääosa kentistä on omistuksen kannalta riidanalaista. Osasta tappelevat Israel ja Libanon. Osasta Turkki ja Kypros sekä Syyria ja Kreikka. USAn ulkoministeri Rex Tillerson oli viime viikolla Beirutissa sovittelemassa Libanonin ja Israelin kiistaa kaasusta. Käynti oli tulokseton. Koska löydöt ovat syvissä vesissä, on puuhaan sotkettava vielä läntiset sekä venäläiset öljy-yhtiöt, koska vain niillä on tekniikkaa, jolla kaasu saadaan haltuun. Siksi myös Italia, Ranska ja Venäjä sekä kenties Englanti ja USAkin voivat sotkeutua vyyhteen intresseineen. Ei ole liioiteltua sanoa, että nämä kaasulöydöt ovat jälleen yksi syy vihanpitoon ja jopa sotimiseen Lähi-idässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitoksia. On tuo uutinen jäänyt tosiaan. huomaamatta. On tosiaan melko varmaa, että iso riita on vaihteeksi tulossa. YK llahan voisi olla tuolla sanansa sanottavana, mutta munaton ja kädetön puhuvien päiden lauma tyytymee taas kerran katsomaan sivusta tulevan riidan kehittymistä.

Toinen juttu on ns. fossiilisten polttoaineiden loppumisen rajan siirtyminen taas kerran metritolkulla kalenterissa eteenpäin. Maakaasun polttaminenhan ei kai ole ekoteko, mutta maakaasun poltto ei itsessään aiheuta rikki, tai raskasmetallipäästöjä. Lisäksi kaasun käytön lisääminen vähentäisi vähien ja suojeltavien metsien hakkuuta kehitysmaissa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aihetta sivuttiin jo vuosia sitten, mutta silloin jutun painoarvona oli se, että Kreikalle kuuluvilla merialuilla olisi öljyä ja kaasua niin paljon, että niillä maksetaan Kreikan velat aina kolmanteen sukupolveen saakka.

Riitahan tuossa tosiaan muhii, koska energiavarat ovat

a) keskellä ei mitään
b) keskellä maita, joista liki jokainen on energian tuoja.
c) jakajia riittää, mutta ei jakovaraa.

Teknisesti löydökset ovat lähinnä Kyproksen aluevesiä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aluevesi

Juha Hämäläinen

Näyttää siltä, että koko Välimeren itäinen pää on potentiaali alue. Nykyiset tunnetut kentät sijaitsevat hyvin laajalla alueella, joista Kyproksen läheisyydessä vain osa. Jutun yhteydessä olevat kartat hieman raottavat hajontaa. Poraamista riittää ja riidan aihetta vuosikymmeniksi.

Israel on tammikuussa 2018 jo suoraan vihjannut ulkoministeri Liebermanin mukaan käyttävänsä väkivaltaa, jos sen vaatimille kentille menee kukaan. Lupaava alku neuvotteluille tuntien Israelin tavat pitää lupauksensa.

Turkki on taasen muutama päivä sitten estänyt sota-aluksellaan kaasukentän tutkimisen Kyproksen aluevesillä eli siis EUn alueella. Saamme kohta nähdä ensimmäiset NATO-maiden väliset taistelut. Suomesta voidaan taas lähettää rauhanturvaajia NATO-maiden väliin kuten Kyproksen kriisissä, mikä olisi tragikoomista.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Muutama huomio Israelia koskien:

1) Vielä vuoteen 2012 asti 70 % Israelin maakaasusta tuli Egyptistä. Egyptin yhä jatkuvat levottomuudet aiheuttivat ongelmia niin maakaasun tuonnille (Siinain putki Egyptistä Israeliin ja Jordaniaan jatkuvasti Siinain Daeshin iskujen kohteena) kuin sitä koskevan teollisuuden kehittämiselle Egyptissä. Uuusien kaasukenttien käyttöönotto on jo tehnyt Israelista kaasun suhteen omavaraisen ja kohottaa maan lähivuosina merkittäväksi energian viejäksi. Muutama kuukausi sitten Egypti neuvotteli kaasun tuonnista Israelista, Israel on myös sopinut kaasunviennistä Jordaniaan. Vuonna 2013 Israel päätti että merellä olevien kaasukenttien tuotannosta 540 BCM varataan kotimaiseen kulutukseen ja loppuosa (silloin noin 300 BCM) on vapaana vientiin.
2) Israelilla on jo ollut merkittävää kaasuntuotantoa talousvesillään sijaitsevan Tamar kaasukentän osittaisen hyödyntämisen ansiosta. Kahdeksasta lähteestä tuleva kaasu johdetaan 93 mailia pitkän kaksoisputken kautta Ashkeloniin. Kaupallinen tuotanto alkoi huhtikuussa 2013 ja v.2016 kenttä tuotti 9.3 BCM kaasua jossa oli nousua 12% edellisvuoteen verrattuna.
3) Itäisellä Välimerellä Kyproksen itäpuolella sijaitsevan Leviathan kaasukenttää hyödyntävä yhtiöryhmä teki 23. helmikuuta 2017 lopullisen investointipäätöksen Leviathan esiintymän ykkösvaiheesta. Vuosikapasiteetiltaan 12 biljoonan/miljardin kuutiometrin [BCM] tuotantoon tähtäävän hankkeen budjetti on $3.75 miljardia. Tällä hetkellä Teksasissa on rakenteilla jättimäinen porauslautta Leviathania varten, valmistuttuaan se pitää vielä siirtää itse kentälle, joten tuotannon on suunniteltu käynnistyvän vioden 2019 lopulla. ( https://arielfi.wordpress.com/2017/02/24/leviathan... )
4) Osin jo sovittu EastMed pipeline käsittää 1300 km merenalaista ja 600 km maalla sijaitsevaa kaasuputkea itäiseltä Välimereltä Kyprokseen, sieltä Kreetalle josta edelleen Kreikkaan. Länsi-Kreikasta putkiston on tarkoitus liittyä itäisen Italian Otrantoon Poseidoniksi kutsutun 207 km merenalaisen Joonian meren putken kautta. (Turvallisuus-)poliittisesti EastMed hanke todennäköisesti kehittäisi Israelin ja EU:n suhteita. EU – USAn tuella – saattaisi kannattaa myös taloudellisesti EastMed putkea sen vähentäessä energiariippuvuutta Venäjästä luoden samalla vastapainoa Saksaan toteutuvalle Nord Stream II hankkeelle. ( https://arielfi.wordpress.com/2017/06/25/eastmed-k... )
5) Maaliskuussa 2013 Israel jo solmi 20 vuoden sopimuksen Gazpromin kanssa Israelin nesteytetyn maakaasun markkinoinnista vahvistaen venäläisten asemaa globaaleilla LNG markkinoilla kun taas Israelilla puolestaan on mahdollisuus myydä kaasunsa sellaisenaan putkia myöten tai sähköksi tuotettuna korkeajännitelinjaa myöten Eurooppaan, tai sitten nesteytettynä maailmanmarkkinoille.
6) Mainittakoon vielä että Välimeren ohella myös Golanin kukkuloilla on tehty jättimäinen öljylöytö. Yhdysvaltalaisen Genie Energy’n israelilaisen tytäryhtiö Afek Oil’n mukaan löytö sisältää miljardeja barreleita öljyä; Israelin öljynkulutuksen ollessa nyt 270 000 barrelia päivässä.

Sanoisin kaasukenttien hyödyntämisen jopa vähentävän jännitteitä koska Israelilla naapurimaineen, sijoittajilla ja ehkä jopa EU:llakin on yhteisiä intressejä niiden suhteen. Kaupallinen edistys on toistaiseksi ollut hidasta, kaasu on liian syvällä suhteessa siitä aiempina vuosina saatuun hintaan. Suurtuotanto kuitenkin laskenee tuotantohintoja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Israelin öljynkulutuksen ollessa nyt 270 000 barrelia päivässä."

Vuonna 1988-89 käydessäni useamman kerran Israelissa en nähnyt minkään muunlaisia kulkuneuvoja kuin bensiinillä toimivia aina raskasta liikennettä myöten. En hätäiseen muista, mutta dieseliä ei tainnut saada kuin harvoilta ja satunnaisilta huoltoasemilta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Kyllä nykyään Israelissa dieseliäkin käytetään; hinta tänään €1.39 diesel, €1.50 lyijytön bensa.

Juha Hämäläinen

Kiitän lisätiedoista.

Lopputulosta maiden välien suhteen emme tiedä. Tällä hetkellä on melkoinen kahnaus Israelin ja Libanonin kesken, johon on tarvittu USAn neuvotteluapua kuten kerroin. Kahnausta on toisaalta myös Turkin ja Kyproksen välillä. Molemmissa tapauksissa on uhkailtu asevoimilla. Egyptillä, Israelilla ja Kyproksella on tosin alueita, joista ei tietääkseni kiistaa.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tässä viimeisin uutinen paranevasta yhteistyöstä kaasukauppojen myötä:
Delek and its U.S. partner, Noble Energy, signed a deal Monday to sell a total of 64 billion cubic meters of gas over a 10-year period to Egyptian company Dolphinus Holdings.
“I welcome the historic agreement that was announced on the export of Israeli gas to Egypt. This will put billions into the state treasury to benefit the education, health and social welfare of Israel’s citizens,” Prime Minister Benjamin Netanyahu said.
Lähde: United with Israel - https://unitedwithisrael.org/israel-announces-deal...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Seurasin joskus mielenkiinnolla Israelin kaasulöydöksistä ja siitä kuka antaa teknistä osaamista, viimeisin oli Norjalaisten tarjoama apu josta oltiin hiukan näreissään EUssa.

Mutta olipa yllätys tuo Egyptin ja Kyproksen löydökset.

Kiitos tästäkin tiedosta ja samalla kiitän myöskin Rusilaa. Mielenkiintoista!.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Turkilla ja Kreikalla on "yhteiset" kaasu- ja öljykentät.
Myös Gazalla on kaasukenttä rannikollaan.

Ja sitten kuin joku rupeaa poraamaan vinoon, niinkuin Kuvait teki Saddamille, niin homma on valmis.

Henry

Juha Hämäläinen

Kyllä näin on. Gaza gas on totta. Turkki jakaa kenttiä lähinnä Kyproksen kanssa.

Toimituksen poiminnat