Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Asepalvelus on yhteiskuntapalvelua

  • Asevelvollisuus on yhteiskuntapalvelun yksi muoto.
    Asevelvollisuus on yhteiskuntapalvelun yksi muoto.
Virkamiehet ovat patalaiskoja ja hitaita. He odottavat nyt hovioikeuden päätöstä siviilipalvelustakin kieltäytyneen asiassa. Ei ole mitään tarvetta odottaa mitään yksittäistä tuomiota vaan asevelvollisuuslaki vaatii joka tapauksessa korjausta ja paljon. Asevelvollisuus tulee nähdä yhteiskuntapalveluna, joka koskee kaikkia. Palvelun voi suorittaa vain eri tavoin. Itselleni esimerkiksi asepalvelus merkitsi huomattavan palkkasumman menetystä. Yksi Mersun hinta meni sivusuun. En voi hyväksyä, että joku vaikkapa työtön luistaa myös siviilipalveluksesta ja hänelle maksetaan edelleen siitä ettei hän tee mitään. Hyväpalkkaiselle reservikoulutuksessa olevalle ei taasen makseta mitään ja lisäksi hän menettää palkkatulonsa täysin. Vääryys on silmiinpistävä eikä yhteiskuntapalvelusta kieltäytymiselle ole mitään vakaumukseen perustuvaa estettä, jollei siksi lasketa vakaumusta, jonka mukaan "Mun ei tartte tehdä mitään kun ei huvita yhtään". Asiaa ei muuta miksikään edes se, jos yleinen asevelvollisuus poistetaan kokonaan. Maanpuolustus kuitenkin tarvitsee pahimmillaan joka ukon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Yleinen asevelvollisuus ja siitä kiinni pitäminen on Suomen uskottavan puolustuksen perusta.

Aseelliseen maanpuolustukseen syystä tai toisesta kelpaamattomien, kykenemättömien tai haluttomien nuorten miesten tulee lakisääteisesti suorittaa aseeton tai siviilipalvelus.

Naisille voitaisiin aseellisen palveluksen sijasta järjestää koulutusta juuri sen kaltaisiin tehtäviin, joissa Lotta Svärd järjestön jäsenet kunniakkaasti palvelivat maatamme vuoteen 1944 saakka.

On surullista ja jotenkin säälittävää, jos viranomaiset muutaman pinnarin takia sekoittavat maanpuolustukselliset peruspasmansa ja lähtevät myötäilemään vapaamatkustajien mielihaluja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siviilipalvelus ei ole palveluskelvottomia varten, vaan henkilökohtainen valinta. Pelvelukseen kelpaamattomat vapautetaan asevelvollisuudesta. Kannattaisi ehkä ottaa selvää asioista, jos perusasiat eivät ole selvillä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Roposen kannattaisi harjoitella sisälukutaitoa ja kaikin puolin rehtiä kansalaiskuntoa.

Kapasiteettisi mitä ilmeisimmin riitti hyvinkin ymmärtämään, mitä tarkoitin viestissäni. Lillukanvarret saat rauhassa poimia omaan pussiisi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Aseelliseen palvelukseen kykenemättömät vapautetaan palveluksesta. Siviilipalveluun ei voida ketään pakottaa, se olisi kiellettyä orjatyötä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

iinhän se on asevellisen palvelu armeijassakin. Sinnehän määrätään, siis pakotetaan.
Eikä se sitäpaitsi edes ole orjatyötä niin kuin ei siviilipalveluskaan. molemmistahan maksetaan korvaus?

Pekka Pylkkönen

Vaihtoehtona pitäisi olla myös korotettu veronmaksu palvelun ajalta. Jos joku on oikeissa töissä, siitä on todennäköisesti enemmän hyötyä yhteiskunnalle kuin mistään palveluksesta.

Mutta kyllä yhteiskunnan olisi syytä opettaa ihmisille että mitään ei saa ilmaiseksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pekka ei ole ilmeisesti oikein sisäistänyt maanpuolustuksen todellista ydintä.

Ytimessä on nääs se, että kaikki kynnelle kykenevät ovat valmiita ja aikuisten oikeasti myös valmistautuvat oman maansa puolustamiseen. Siinä ei varallisuutta tai tuloja kysytä, kun ukkoa tosissaan tarvitaan rintamalle tai sissihommiin tai muuhun yhteiskunnan rakenteiden suojaamiseen poikkeusoloissa.

Uskottavaa maanpuolustusta Suomen oloissa ei voi ulkoistaa tai rajata koskemaan jotain erillistä ryhmää tulojen tai muun perusteella. Vastuu on Suomen kansalaisille yhteinen. Sitä vastuuta ei kukaan tule kantaneeksi muutaman euron erillismaksulla tai pisteverolla.

"Puolustusvoimat täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden teemana on Maanpuolustus kuuluu kaikille. Juhlavuoden 2018 aikana Puolustusvoimat järjestää yli sata yleisötapahtumaa ympäri Suomen." http://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publis...

Pekka Pylkkönen

Eivät ne ukot ole kuin tykinruokaa siellä ilman veronmaksajia. Muutama extraverotonni lämmittää armeijaakin enemmän kuin yksi ukko tai akka pilkkihaalareissa halkomakirves aseena.

Juha Hämäläinen

Valitettavan totta. Edelleenkin on meneillään olevissa sodissa kova tarve miehistä. Maasotaa ei käydä roboteilla eikä hävittäjillä. Ukot joutuvat kortteli ja kukkula kerrallaan alueista taistelemaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Kuinka suuren armeijan Suomi pystyy aseistamaan kunnolla? Epäilemättä nykyisen kokoista reserviä ei tarvita, mutta oikeudenmukaisuuskysymykset nousevat pinnalle, jos vain osa nuorista pakotetaan armeijaan. Siviilipalveluunhan ei voida ketään pakottaa; se olisi kiellettyä orjatyötä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #8

"Kuinka suuren armeijan Suomi pystyy aseistamaan kunnolla?"

Varsinaisen sodanajan reservin vahvuus lienee nykyisin 280.000 sotilasta. Tuon lisäksi tarvitaan koulutettua reserviä, joka on tarvittaessa valmis astumaan palvelukseen. Aseistus on kohtuullisen hyvällä tolalla Suomen armeijassa.

Mistä lähteestä Roponen on lainannut tuon armeijaan pakottamistermin ("jos vain osa nuorista pakotetaan armeijaan"). Tietääkseni kovin laajalti ei ole pakkoa tarvittu asevelvollisuuden suorittamiseen. Tilanne saattaa huonontua nykyisestä; ei vähiten sen takia, että Roposen kaltaiset maanpuolustustahdon nakertajat ovat uutteria työssään. Aika aikaansa kutakin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Eiköhän koko asevelvollisuus perustu pakkoon. Jos olet oikeassa, niin sittenhän asevelvollisuuden voi poistaa ja sittenhän nämä vapauttamisongelmat poistuvat. Kokeillaan, armeija vapaaehtoiseksi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #14

Roponen sotkee nyt peruskäsitteet. Olet jo nuorella iälläsi oppinut, että meillä Suomessa on mm. yleinen oppivelvollisuus, yleinen verovelvollisuus, yleinen asevelvollisuus miehille jne.

Emme siis käytä sellaisia termejä kuin oppipakko, veropakko, asepakko jne.

Mitä me opimme tästä Roponen? Ainakin sen, että yhteiskunnassa on useita velvollisuuksia, joiden noudattaminen on erottamaton osa kansalaisen normaalia elämää. Tämän jälkeen löytänet helposti oikean analogian asevelvollisuuden suorittamiseen. Asevelvollisuus on mitä ymmärrettävin ja luontevin asia kaikille kansalaisille. Aivan samalla tavalla kuin on selvää, että verojen maksaminen kuuluu kaikille, jotka rakastavat (eivät veroja vaan) yhteiskunnallista turvallisuutta ja hyvinvointia.

Emme siis voi kokeilla Roposen mallia: "verot vapaaehtoisiksi", "oppiminen vapaaehtoiseksi", "lainkuuliaisuus vapaaehtoiseksi" jne. Selkeää, eikö totta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Siviilipalvelu ei mitenkään poikkea työn luonteen suhteen asepalvelusta. Molemmat ovat palkatonta orjatyötä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Eli se jolla on varaa, tai iskä, voisi ostaa itsensä vapaaksi velvollisuudesta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maanpuolustustahtoa heikentää lähinnä EU. Itsenäistä Suomea ei enää ole kuin muistoissa, nyt ollaan niin globaaleja ja solidaarisia.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Minä persaukisena joka en omista yhtään mitään ei ole minkäänlaista motivaatiota
puolustaa tätä maata.Sotikoon ne joilla on siihen indressejä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Olen iloinen, että asun Nato-maassa, jossa ei ole yleistä asevelvollisuutta, eikä poikieni ulkomailla asuvina kaksoiskansalaisina tarvitse mennä Suomenkaan armeijaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olen iloinen, että asun Nato-maassa, jossa ei ole yleistä asevelvollisuutta"

Niin, natomaassa ei tarvitse kuin odottaa että natojoukot tulevat puolustamaan.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#18. "Niin, natomaassa ei tarvitse kuin odottaa että natojoukot tulevat puolustamaan."

Niin. Ja vapaaehtoisuudesta huolimatta tässäkin maassa on sellaisia, jotka käyvät armeijan tai lähtevät sotilasuralle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Uskottava puolustus" kuinka kauan tätä valhetta halutaan pitää yllä ja siihen jopa uskoa. Suomi -95 liittyessään EU:n asemioi itsensä länteen ja se on parasta itsenäisyys-politiikkaa mitä Suomessa on sotien jälkeen tehty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi -95 liittyessään EU:n asemioi itsensä länteen ja se on parasta itsenäisyys-politiikkaa..."

Just näin, parasta itsenäisyyttä on luovuttaa itsenäisyys pois, ei ole mitään menetettävää.

Juha Hämäläinen

Itsenäisyytemme on jo aikaa sitten luovutettu pois.

Neillä on 1,99% äänivalta EUn parlamentissa, jossa meitäkin koskevat lait asetetaan. Olisi naivia sanoa, että tällä äänivallalla olisimme itsenäinen valtio. Emme todella ole.

Toimituksen poiminnat