Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Kännykän käyttö ajaessa tappaa kuten rattijuoppous

  • Professori ja dekaani Paul Atchley, Etelä-Floridan yliopisto
    Professori ja dekaani Paul Atchley, Etelä-Floridan yliopisto
Kuuntelin psykologian professori Paul Atchleyn luennon kännykänkäytön vaarallisuudesta autoilijan ajaessa. Atchley on erikoistunut ihmisen aivojen multitaskingin tutkimukseen. Hän ja monet muut tutkijat ovat siis tutkineet ihmisen kykyä tehdä useampaa asiaa samanaikaisesti. Totuus on, etteivät ihmisen aivot pysty luotettavasti käsittelemään montaa asiaa ja havaintoa samanaikaisesti. Siihen ei pysty mies eikä nainen eikä tätä kykyä voi edes kehittää. Tuoreeltaan vertailuvuonna kuoli USAn tieliikenteessä 35.000 ihmistä. Tutkijoiden arvio on Atchleyn mukaan, että heistä 9.000 kuoli johtuen kännykän käytöstä liikenteessä. Atchleyn tutkimuksissa on tullut ilmi, että kuljettajan tarkkaavaisuus vaarantuu riippumatta siitä käyttääkö hän handsfree -toimintoa tai ei. On selvinnyt, että kuljettajan huomio vaarantuu merkittävästi vain siitä, että hän puhuu puhelimessa. Pelkkä keskustelu vähentää visuaalista havainnointia selvästi. Tämä johtuu juuri aivojemme kyvyttömyydestä tehdä montaa asiaa samaan aikaan. Ajaessa puhuminen vähentää merkittävästi katseen liikkeitä ja kaventaa näkökenttää, koska aivojen kapasiteettia menee puheeseen ja kuunteluun. Tutkimus osoittaa, että pienessä huppelissa ajaminen aiheuttaa vähemmän riskejä kuin kännykän käyttö ajaessa. Olisiko lainsäätäjän aika suhtaantua tiukemmin puhelimen käyttöön ajaessa. Siitä tulisi aina seurata ajokielto ja toistuessa ajoluvan menetys pidemmäksi aikaa tai jopa vankeutta kuten rattijuoppoudesta, niin vakavasta rikkeestä kyse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ajeleppa polkupyörällä kävelyteillä, niin huomaat kuinka varomattomasti esim. nuoret äidit kävelevät luuri kädessään kevely/pyöräteillä lastensa kanssa. Aina on pyöräilijällä kova vastuu siitä, ettei vahingossa aja näiden luuriäitien lasten päälle, mutta luuriäidit eivät tiedosta asiaa.

Juha Hämäläinen

On näin toki. Mutta pyörät ja koirien tai lasten ulkoiluttajat sopivat yhtä huonosti samoille poluille kuin kolmevuotias kolmupyörällä moottoritielle.

Ainoat ratkaisut ovat, että nopeampi varoo tai menee muulle tielle. Kävelijöiden velvoittaminen varomaan pyöräilijöitä ei onnistu.

Toimituksen poiminnat