Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Sipilä hajoittaa ja hallitsee - fiktiotarina todellisuudesta

  • Ei ole sattumaa, että kuvan mies on pääministerin näköinen.
    Ei ole sattumaa, että kuvan mies on pääministerin näköinen.
Tarinamme päähenkilö Paavo Väyrynen on joutunut tiukoille. Onko hän talousrikollinen, yhdistyksen varojen väärinkäyttäjä, tyhmä vaiko hallituksen poliittinen vihollinen, josta nyt vaan hallitus ja Sipilä haluaa eroon millä tahansa konstilla. Mustamaalaus on kautta aikojen ollut tehokkain tapa saada ihminen menettämään uskottavuutensa. Leimaa on vaikea koskaan poistaa. Totuus on yksinkertainen. Sipilä käyttää hajoita ja hallitse politiikkaa kuten roomalaiset aikanaan. Hänellä on jesuiitan moraali. Sipilä juoni persujen hajottamisen petturi-Soinin kanssa ja palkitsi nokkamiehet hyvillä pesteillä. Asia on päivänselvä. Nyt Paavon tullessa riesaksi Sipilä on ollut lahjomassa jollain konstilla Kilpeläisen, Katteluksen ja Komsin. Todennäköisesti palkkio on jokin hyvä pesti, johon valintaan Sipilä ja hallitus voivat vaikuttaa. Eivät nämä kapinalliset ole omin voimin ja aivoin tai yksinään kapinaan ryhtyneet. Heiltä on Sipilä kysynyt, jotta ookkona Oulusta ja sitä rataa. Kertomus jatkuu todellisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa nyt viimeistään harkita siirtymistä stand-up koomikoksi, tai sitten jos on ihan tosissaan niin foliohattukin on tarpeen.

Vitsinä tää oli kyllä päivän paras, puuttuu enää se, että Sipilä on varmasti jollain tavalla Kennedyn murhan takana :)

Juha Hämäläinen

No mutta Petteri tarinahan oli lyhytkertomus ja fiktiota. Näit kai otsikon. Eihän tällaista tietenkään voisi todellisuudessa tapahtua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nyt kun vielä saisi demarit hajalle, niin...Nasjonal Samlinghan jo pätkii.

Juha Hämäläinen

Demarit ovat olleet niin hajuttomia, ettei heihin ole tarvinnut ruutia tuhlata.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

»Paavo parka, kovan onnen lapsi,
sauvaan tartu, Herra meidät hylkäs;
miero raskas, raskahampi nälkä.»
~J.L. Runeberg

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Saattaa olla että tämä on sarkasmia parhaimmillaan. Tällä blogilla kuvataan syvää mielikuvaa yhteiskunnassa valitsevasta syyllistämis mentaliteetista jotakin henkilöä kohtaan tässä tapauksessa kaikessa syy on Sipilässä aiemmin Kataisessa, Ahossa, Lipposessa,,,,,ja.

Juha Hämäläinen

Niin tai tuodaan esille, etteivät tällaiset jutut tapahdu sattumalta ja juuri tällä ajoituksella.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

No mutta! Mielestäni Sipilä on antanut julkisessa sanassa PV:lle jo toimintaohjeet, millä kriteereillä hän voi (juristienkin arvion mukaan) osallistua Keskustapuolueen pj-vaaliin - hänen pitää ensin erota toisen puolueen puheenjohtajuudesta ja jäsenyydestä. Selkeää ja loogista.
Nyt on Väyrynen erotuttanut itsensä - puolueesta; pj:n pallilta hän erosi jo aiemmin vapaaehtoisesti.
Mikä tässä on nyt kenelle epäselvää, mitä on tapahtunut? PV on nyt vaalikelpoinen Sotkamossa! mot

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kaikki on mahdollista, ja Sipilän suhteessa jopa hiukan enemmän. :) vaikea sitten sanoa, mikä on totta ja mikä tarua.

Sipilän häikäilemättömästä ja kovasta linjasta on kyllä mielestäni esimerkkejä jo riittävästi, mm ssa omien businesten kytkentöjen osalta. Tai entäpä katteeton asunnon ulosantamislupaus ? Kiva temppu, jossa maakunta maksaa laskun.
Samoin yht`äkkinen VOK in lopettaminen kotikonnuilla, kun sattui pikkuinen välikohtaus.

Puhumattakaan linjauksista julkisen sektorin kustannusten alasajosta. KiKy lläkään ei taidettu pikeastaan saada aikaan muuta kuin kiukkuisia työntekijöitä.

Oikeden tekojen sijaan ja julkisen sektorin järjettömän hallinnon alasajon asemasta on pääministeri Sipilä epätoivoisesti ja härskisti koittanut ajaa omilleen lisäbonuksena 18 hallintoalueen järjestelmää suojelemaan keskustapoliitikkojen asemaa. Pahimmillaan eroamisuhkailemalla ja jalkaa polkemalla, jos ei hänen tahtoonsa heti suostuta. Lentokoneteatteriakin on saatu katsella.

Narsistit käyttäytyvät juuri noin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ottamatta nyt kantaa itse blogauksen fiktiiviseen, joskin realiteettien rajoissa pysyttelevään tarinaan mutta joihinkin yllä oleviin kommentteihin kylläkin, joskus nuorempana formuloin yhden mahdollisesti keskeisimmistä säännöistä valtioiden ja maailman hallitsemisessa, hajota ja hallitse -periaatteen ja vastaavien ohella.

Sääntö meni kutakuinkin seuraavasti.

Mikäli suunnitelman osalta pätee seuraavat ehdot:

a) Se on teoriassa mahdollista toteuttaa (triviaaliehto);

b) toteuttajataho hyötyy suunnitelman toteutumisesta korkeintaan tähtitieteellisillä kustannuksilla (hyötyehto);

c) ehdottomasti suurin osa kansasta ja ihmisistä ei usko, että suunnitelman kaltaisia hankkeita koskaan suunniteltaisiin ja toteutettaisiin (kriittinen ehto),

tällöin todennäköisesti suunnitelma on jo toteutettu tai sen toteutusvaihe on meneillään.

Kohdan b) tähtitieteelliset kustannukset viittaa lähinnä siihen, että suunnitelman eteen ollaan todella valmiita satsaamaan, rahallisestikin. Kohta c) taas pitää sisällään tyypilliset "salaliittoteorioiksi" leimaamiset, viestintuojien ampumiset jne.

Teorioita ne toki ovatkin niin kauan kunnes ne oikeiksi todistetaan. Useimmiten jäävät todistamatta, joko sen vuoksi ettei niissä ole todellisuusperää tai sen vuoksi, että mahdolliset vuodot on erittäin hyvin tilkitty, ainakin niin hyvin että mahdolliset yksittäiset vuodot eivät saavuta laajaa uskottavuutta.

Keskeinen hankaluus salaliittoteorioissa on lisäksi se, että liian monet niistä ovat todella kelvottomasti rakenneltuja, eikä välttämättä keskeisiäkään teoriaosasia ole tutkailtu läpi kriittisesti. Nämä syövät uskottavuutta samalla myös ns. hajuilla olevilta teorioilta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Poliisin rikostutkijoiden työ on eräänlaista "salaliittoteorioiden", oikeammin ilmaistuna ns. tutkintalinjojen työstämistä alituiseen. Salaliittoa poliisin tutkijoiden läpi käymät rikokset harvemmin sisältävät, mutta lihaa luiden ympärille pyritään tutkintalinjojenkin tarkasteluissa hakemaan.

Valtiotason ja politiikan kiemuroihin poliisin tutkintalinjatyöskentelyn sisällään pitämien metodien soveltaminen kääntyy julkisessa keskustelussa helposti salaliittoteorioiden rakenteluksi.

Juha Hämäläinen

Niin tuleville polville sitten yleensä valkenee, että moninaiset kylänhullujen keksimiksi väitetyt asiat olivatkin täyttä totta tai paljon pahempaa.

Tavallisen pulliaisen naruttaminen on helppoa erilaisille johtajille. Pulliainen luulee johdolla olevan sama moraali kuin itsellään.

USAn entinen ulkoministeri Kissinger totesi yliopistoluennolla, että valtiojohdolla ei ole samat moraalikäsitykset kuin hallittavillaan on. Hänen mielestään tämä on kuten pitää, koska muuten ei voi johtaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pia Kattelus on entinen Kepu. Samoin Sami Kilpeläinen. Siinähän on 66 % päätöksen tekijöistä.

Varmaankin näiden entisten kepujen puhelinnumerot ovat edelleen puheenjohtaja Sipilän puhelimen pikavalinnoissa. Eihän tuo olisi päämnisterille temppu eikä mikään kikkailla tosiaan hyvät suojatyöpaikat, vaikkapa jonnekin valtion hallinnoimaan virastoon. Kyllä sinne aina pari elätettävää lisää muiden möhömajojen joukkoon mahtuu patsastelemaan ja leikkelemään oven pieleen hassuja ” olen täällä vaan töissä ” - tekstejä. Aika vekkulia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos ette usko salaliittoon, niin kerokaa sitten mitä hyötyä Kilpeläinen, Kattelus ja Komsi saavat Väyrysen erottamisesta ? Eivät he niin tyhmiä ole, että uskovat Kansalaispuolueen menestyvän ilman Väyrystä.

Juha Hämäläinen

Emme tarkalleen tiedä, mutta hyvä selitys on kuten satuilin, että heille luvattiin hillotolppia.

Ei poliitikko ole puolueestaan kiinnostunut vaan mitä sillä voi itselleen saavuttaa kuten hyvän viran Suomessa tai EUssa. Suomella on näitä kansainvälisiä kiintiövirkoja ja kotimaisia posteja, joihin nimitys tehdään poliittisin perustein.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sipilä johtaa Suomea ja Väyrynen vikisee Brysselissä. Traaginen kohtalo EU:n ja Euron vastustajalle. Pian on mukeista kirppareilla ylitarjontaa. Ainakin SPR:n konttikirppiksellä. Sinne kun voi viedä tuotteita vaivihkaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kuka mukeista luopuu, nehän ovat pala suomen poliittista historiaa.

Juha Hämäläinen

Mainitse jotain Sipilän hallituksen merkittäviä positiivisia aikaansaannoksia. En pysty paikallistamaan yhtään. Et kai väitä soten, maakuntalakien tai urkintalakien olevan sellaisia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ei minun tarvitse väittää mitään. Eikä sote tai maakuntalaki ole minun ykköslistalla. Kansakunnalla menee (siis mielestäni) paremmin kuin pitkään aikaan. Luottamusindikaattorit ovat hyvässä kurssissa elinkeinoelämän puolella. Ensin Suomi kuntoon ja sitten voi katsoa helpommin noita sotesotkujakin.

Siis Sipilä johtaa ja Väyrynen hyödyllisine idiootteineen vikisee. Osa tuntuu sentään heräilevän painajaisesta. Taskut hieman tyhjempinä, mutta oppia ikä kaikki..

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #21

"Ensin Suomi kuntoon ja sitten voi katsoa helpommin noita sotesotkujakin."

Onpa erikoinen ajatus. Entä jos Suomen kuntoon saattaminen tai epäkuntoon ajautumisen estäminen, kummin vain, vaatisi nimenomaan soten huolellista peraamista ennen toteutusvaiheeseen viemistä? Entä jos kyseessä sotkuineen juuri niin kriittinen asia, että voi pahimmillaan tehdä vakavaa tuhoa?

Sipilän hallitus on talouspolitiikassaan onnistunut paremmin kuin pitkään aikaan mikään muu hallitus. Itse esim. kannatan paikallista sopimista, kannatin hallituksen aktiivimallia toteuttamisen arvoisena jne.

En kuitenkaan sorru siihen epäloogiseen johtopäätökseen, että Sipilän hallituksen hyvä työ monella saralla automaattisesti tarkoittaisi, että myös hallituksen sote-malli olisi kannatettava. Maakuntamallissa haiskahtaa aivan liialti keskustan vallanhaluisuus maakunnissa, sote-mallin epäiltyjen toimimattomuuksien edessä taas on nykyinen pitkään toiminut julkinen terveydenhuolto liian arvokas uhrattavaksi.

Suosin kriittistä läpikäyntiä ja tutkimista, en hutkimista. "Sitten" iltanuotiolla - kun Suomi "kunnossa" - tapahtuva "sotesotkujen katsominen" ei kovin fiksulta ajatukselta kuulosta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #22

Toki minulla on tässä painolastina pitkän linjan hommat yrittäjäsektorilla ja erityisesti vientiin liipaten. Kysyntä kun maailmalla ei odota, mikä minkäkin maan sisäpoliittinen trauma on meneillään. Sote on ollut tapetilla ainakin 20 vuotta ja vakavammin kymmenkunta vuotta. Viestini on, että hoidetaan verotuloja maahan silloin kun niitä on tarjolla ja rakennetaan pohjaa vielä paremmalle. Jos saadaan samaan aikaan Sote yms. tikkiin niin hyvä on. Mutta....ei tässä kannata jarrutella hyvää tilannetta elinkeinopuolella soten varjolla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Tuossa olen itsekin hyvin yrittäjähenkisenä samaa mieltä, että Suomelle todellakin pitäisi kelvata jokainen vientieuro, joka tänne saadaan. Talouspuolta saataisiin edelleen kohennettua alkuun muun muassa paikallista sopimista lisäämällä ja ansiosidonnaisjärjestelmälle täysremontti toteuttamalla. Edellisiin kun ei suuremmin liity mitään hallintorakenteita.

Suomessa on ollut todella vaikea tehdä suuria muutoksia vuosikymmenten aikana massiivisiksi rakennettuihin virkamieshallinto- ja muihin julkisen puolen rakenteisiin. Liian paljon poliittisia intressejä sisällytettynä niihin.

Kun rakenteita lähdetään karsimaan julkisen sektorin kustannussäästöjen toivossa, kukin poliittinen ryhmittymä on tarkasti vahtimassa, ettei omalta eturyhmältä lähde senttiäkään. Pahasti on näyttänyt siltä, että näiden mittelöjen lopputuloksina ei ole tulossa muuta kuin tarkoitustaan vastaan toimivia kompromisseja, kun uudistuksia ei toteuteta puhtaasti tarkoituksenmukaisuuspohjalta.

Keskusta on liittänyt tähän sote-/maakuntahallintoprosessiin oman reunaehtonsa, ja haluaa ajaa sen maaliin mahdollisimman pian. Kokoomus puolestaan sai sullottua kompromissimalliin sellaisen version valinnanvapaudesta, jonka tarkoituksenmukaisuus on kyseenalainen.

Maakuntahallintomallin heittäisin puhtaasti romukoppaan Suomeen vain lisää hallinnon päällekkäisiä rakenteita ja lisäkustannuksia tuovana uudistuksena. Soten osalta puolestaan jatkaisin nykyisellä, pitkään käytössä olleella ja edelleen verraten toimivalla julkisen terveydenhuollon mallilla niin kauan kunnes jokin, mahdollisesti osin ulkomaisistakin jäsenistä koostuva asiantuntijaryhmä luo asetettujen tavoitteiden pohjalta toimivaksi todettavan, tarkoituksenmukaisen mallin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Vastauksesi on tyydyttävä. Sipilä on johtanut ties minne. Maan tilanne kohenee siitä huolimatta. Joskin meillä on melkein kymmenenen vuoden tuhojakso kiinniotettavana. Edes muutaman prosentin kasvu ei tilannetta heti oikaise.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #23

Tästähän me näemme ne 10 vuotta, joita voi verrata vaikka Ruotsiin (SEK), Saksaan (€) tai USA:han (US$). (2009 = 100) BKT kertoo sentään jotakin...
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/28...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Paavon kannalta tilanne on aika huono, jos Kansalaispuolueen Paavo Väyrysen erottamine puolueesta onnistuu.

Hänellä ei ole enään puoluetta jonka ehdokkaana voisi osallistua kevään 2019 eduskuntavaaleihin, keskusta tuskin hyväksyy Paavoa ehdokkaaksi. Jos vaalit tulisivat aikaisemmin, tilanne Paavon kannalta olisi vielä huonompi.

Juha Hämäläinen

Sehän tässä on tarkoituksena ollut tietenkin. Ei kyse sattumasta. Tällaisiin sattumiin uskoo vain lapsi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrysen kohdalla on kysymys patoloogisesta oikeassa olemisen ja vallanhimon yhdistelmästä, tämän piirteen hänessä on jokainen joka politiikkaa on pitempään seurannut kyllä tunnistanut. Sipilä on "jästipää" joka lähes kaikkien asiantuntijoiden varoituksesta huolimatta ajaa SOTE:n päin seinää, mutta näkemykseen, että hän uhraisi aikaansa Väyrysen nolaamiseen on naurettava, Väyrynen kun on tehnyt sen ihan itse.

Juha Hämäläinen

Sipilälle on Väyrynen isompi riesa kuin arvaatkaan. Hänellä on aikaa kyllä parin puhelinsoiton verran tehdä Paavo poliittisesti impotentiksi. Näin Sipilä teki Soinin kanssa Halla-ahollekin.

Se keikka persujen hajottamiseksi ei ollut vain Soinin kepponen. Sipilällä ja Soinilla oli yhteinen vastustaja, joka poistettiin häiritsemästä kahden kauppa kolmannen korvapuusti- menetelmällä.

Mitä tulee Paavon persoonaan niin eihän tuo toki ole hänen asemaansa edistänyt. Mutta se ei nyt tämän blogin aihe ollutkaan vaan poliittinen peli ja sen konstit.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ehkä merkittävin vaikutus tällä kansalaispuoluekohulla juuri on se, että sen myötä Väyrysen menestyksekäs paluu kotimaan politiikkaan sinetöitiin likipitäen mahdottomaksi. Kärnä jatkanee Väyrysen tilalla.

Sipilällä siten yksi mies vähemmän horjuttamassa tulevaa äänestystä sote-/maakuntahallintopaketista. Nyt kyse on ehkä vain kahdesta kolmesta vastavirtaan uivasta kokoomusedustajasta.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Nyt kyse on ehkä vain kahdesta kolmesta vastavirtaan uivasta kokoomusedustajasta."
Luettuani HS:n Räty-jutun, minulle valkeni asia, jota en ollut oivaltanut ennen tarpeeksi selvästi. Se on: jos Sote kaatuu, se olisi yksityiselle terveysbisnekselle kuin Lotto-potti! Sen laajentumispyrkimyksiä ei enää sen jälkeen mikään estäisi.
Miksi ei tuosta hyötyvä taho "hieman lobbaisi" asiaansa edistääkseen. Äänet ovat nyt kiven alla. Sipilä joutuu erittäin täpärään äänestykseen, jos hallitusrintama hiemankin repeilee...

Toimituksen poiminnat