Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Väkivaltarikollisten kohtelun muututtava

  • Väkivaltaisuuteen on puututtava tiukalla otteella ajoissa.
    Väkivaltaisuuteen on puututtava tiukalla otteella ajoissa.
Tuoreeltaan uutisoitiin väkivaltatuomio, joka annettiin nuorelle tämän tekemistä vakavista väkivaltaisista ryöstöistä. 16-vuotiaana karannut sarjaryöstäjä tuomitaan vankilan sijaista vuoden mittaiseen nuorisorangaistukseen. Rangaistus sisältää valvontaa, sosiaalista toimintakykyä edistäviä tehtäviä sekä työelämään ja työhön perehdyttämistä. Viimeisimmälle uhrille, joka oli vanhus, koitui väkivallasta vakavat vammat. Hänen lantionsa murtui useasta kohdasta ja hänet jouduttiin leikkaamaan. Lääkärin mukaan nainen oli halvaantua. Uhri joutui pitkään kuntoutukseen. Hän joutui myös turvautumaan rollaattoriin päästäkseen liikkumaan. Yhteensä potkija joutuu korvaamaan eri uhreilleen vaivaiset 13.000€. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tekotapaa erityisen raakana ja julmana. Vaihtoehtona oli ehdollinen vankeusrangaistus eli ei edelleen mitään. Nuori kävelee nyt vapaalla jalalla ilman edes ehdonalaisen uhkaa. Tällainen seuraamuskäytäntö jos mikä tekee luottamuksen oikeusjärjestelmään mahdottomaksi. Lainsäädäntöä on muutettava niin, että uhrien korvaukset moninkertaistetaan ja ne maksaa uhrille aina Valtiokonttori ilman anomuksia. Perustelu on selkeä. Koska yhteiskunta ei suojele kansalaisia rikollisilta edes näiden harjoittaessa väkivaltaa toistuvasti, on seuraamusvastuu ensisijaisesti valtiolla, joka voi sitten yrittää periä saatavia tuomitulta. Tuomittujen oikaisemiseen tarvitaan kovia otteita. Pidän parhaimpana kovaa pakkotyötä, joka tuotava mukaan rangaistuskäytäntöihin. Sellissä makuuttaminen ei ole mikään tapa hoitaa tällaisia ihmisiä. On mentävä heidän iholleen. Pakkotyöksi sopivat mainiosti ulkotyöt kuten katutyöt ja metsätyöt. Sellaiset, joista ei selviä ilman fyysisiä ponnistuksia ja hikeä. Ja jollei suostu töihin niin ei syö kuin vettä ja näkkileipää. Väitän, että tällainen ojentaminen on tehokkaampaa kuin mikään muu rangaistus tai terapia. https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201803142200811702_u0.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aivan. Pakkotyö ja häpeärangaistukset käyttöön. Myös perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia pitäisi noudattaa.

Juha Hämäläinen

Ei pakkotyö kenenkään vangin ihmisoikeuksia riko. Niin ja maailman suurin demokratia, jonka kanssa jaamme samat arvot Suomen johdon mukaan, kiduttaa vankeja. He kutsuvat tätä kuulusteluksi. Asiat ovat miten ne tulkitaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Media ei ole tehnyt vertailevaa tutkimusta rangaitusseuraamuksista Suomi, Ruotsi ja Englanti. Rikostyypit voisivat olla pahoinpitely tappo ja murha. Voisi olla silmät avaava tulos.

Juha Hämäläinen
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ivan Jefremovin kommunismiutopiassa Andromedan Tähtisumu rikolliset karkoitettiin omalle saarelleen, jossa he saivat mätkiä vapaasti toisiaan. Ruokaa toki tuotiin laiturille.

Juha Hämäläinen

Minua kuitenkin oikeasti kiinnostaa miten saadaan toisten terveydestä piittaamaton ihminen miettimään asiaa kunnolla.

Itseäni ei kiinnosta rangaistus sinällään vaan vain uhrien korvaukset ja rikosten toiston ehkäisy. Tehtyä rikosta ei muuteta miksikään millään rangaistuksella. Voidaan vaikuttaa tuomioistuimessa vain tulevaisuuteen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos haluat vaikuttaa uhreille maksettaviin korvauksiin, rikosvahinkolakiin kannattaa tehdä tarvittavat muutosehdotukset. Sitten ei muuta kuin yhteyttä omaan kansanedustajaan tai tekemään kansalaisaloitetta.

Itse suurentaisin huomattavasti rikosvahinkolain korvausmääriä, poistaisin Valtiokonttorin ottaman omavastuun, lisäisin kärsimyskorvaukseen oikeutettujen piiriä ja kärsimyskorvausrikosten lajeja ja poistaisin Valtiokonttorilta oikeuden kohtuullistaa tuomioistuinten määräämiä korvauksia. Lisäksi Valtiokonttorin pitäisi maksaa korvauksille viivästyskorot.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Voin vain kannattaa ehdotustasi. Eikö kuitenkin näin merkittävien puutteiden korjaaminen kuuluisi enemmän juristeille ja eduskunnalle kuin kaltaiselleni teknikolle.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #10

Kyllä se kuuluu meille kaikille. Itse olen aina välillä jotain kansanedustajalleni ehdottanut, samoin olen joskus ehdottanut lakimuutoksia julkisesti täälläkin jos joku edustaja siihen tarttuisi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Hienoa pohdintaa.

Ennen lapsia kasvatettiin periaatteella "joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee".
Sanoja voisi vähän muuttaa muotoon "joka rajoitta kasvaa se kunniatta kuolee".

Omien lastemme suhteen huomasin, että aina kun selvitettiin oikean ja väärän raja se tuotti kaikesta kapinoinnista huolimatta turvallisuuden tunteen (vähän myöhemmin). Heistä välitettiin.
Uskon, että tämä pätee laajemminkin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Niin kovin tärkeää on oikoa ihmistä hänen ollessaan nuori. Uutisen nuori oli tekohetkellä vuonna 2016 16-vuotias. Nyt hän on täysi-ikäinen ja hän kävelee vapaana.

Pelkään pahoin, että hän tuntee olevansa lain käden ulottumattomissa eikä mieti sen enempää tekojensa uhreja. Miksi miettisi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuosta olen samaa mieltä. Samoin pitäisi vankien kustantaa itse elämänsä muutenkin kuin makaamalla sellissä ja harrastamalla kuntoilua ym. telkkarin katsomisen lisäksi. Tai näin olen tuon vankilaelämän ainakin Suomessa ymmärtänyt olevan? Rakentakoot teitä ja taloja leipänsä eteen. Amerikkalaisissa dokumenteissä olen nähnyt vankien tekevän mm. juuri näitä hommia. Kuinka yleistä se on, niin en tiedä? Oppisivat roistot ainakin tekemään töitä pelkän laiskottelun sijaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

#12-#13

Minä uskon myös vahvasti nimenomaan ruumiillisen työn korjaavaan voimaan.

Sen tuntee vapaaehtoisestikin tehdyssä työssä. Kun on joutunut tekemään ruumiillista työtä nuorempana niin koskaan ei ole ollut ajatus yhtä kirkas, olo erinomainen kipeistä lihaksista huolimatta ja uni niin syvä. Kun näkee omin käsin tehdyn työn tulokset on mielihyvä kiistämätön ja ylpeys työstään perusteltu.

Kaikki tuo olisi kieroon kasvaneelle ihmiselle taatusti eduksi. Pakkotyön tulisikin vangille olla mielekästä työtä, jolla on mainitut edut eikä vain rangaistuksen maku.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Jos ihminen on väkivaltainen niin en usko minkäänlaisen rangaistuksen pystyvän hillitsemään tuota väkivaltaisuutta. Toki sen ajan kun hän on lukkojen takana niin väkivallan teot eivät kohdistu kuin korkeintaan muihin vankeihin ja vartijoihin. Enemmän kai sitä olisi katsottava sinne pääkopan sisään mistä moinen väkivaltaisuus johtuu.

Kovaa fyysistä työtä vankiloissa kai on perinteisesti harrastettukin menneinä vuosikymmeninä. Mutta tuskinpa Sukevan soiden kaivaminen yms. sekään oli omiaan vihaa hillitsemään.

Voisihan lakia tietysti muuttaa aina sinne 60-luvulle ja sitä aikaisemmille vuosikymmenille ja ottaa pakkolaitoksen käyttöön.Tietyn määrän rötöksiä tehneet eristettiin määräämättömäksi ajaksi yhteiskunnasta ns. pyttyyn. Tälläinen järjestelmä on kuitenkin aika kallis.

Ylivoimaisesti suurin osa vangeista on päihdeongelmaisia ja iso osa myös mielenterveyden ongelmista kärsiviä.Varsinaisia ammattirikollisia lienee kuitenkin aika vähän.Ongelmaa olisi varmaan lähdettävä enemmänkin ratkaisemaan tästä näkökulmasta.

Juha Hämäläinen

Mielenterveysongelmat ovat yksi harmaasävyjen loputon maailma. Tarkoitan, että fyysinen ja henkinen rasitus on muuttanut ihmisten mielenterveyttä ennenkin eli mieleen voidaan vaikuttaa hyvin kantapään kautta.

Sota on mainio esimerkki. Erilaisista psykosomaattisista ja henkisistä häiriöistä miehia parani rintamalla, kun oli pätevämpää mietittävää kuin miltä minusta nyt tuntuu, olenko masentunut tai täynnä vihaa tai eikö huvita mikään.

Hengen menetyksen pelossa syntyi toimintaa, joka ei jättänyt aikaa itsensä olotilan ihmettelyyn. Tämähän on merkittävä syy nykyisiin mielenterveyden häiriöiden yleistymiseen.

Kun joutuu sodassa itse äärimmäisen väkivallan kohteeksi niin on myös helpompi ymmärtää muita ihmisiä, joihin väkivaltaa kohdistetaan. Samoin omaisuuden kunnioitus nousee, kun joutuu itse jotain rakentamaan tai korjaamaan. Tämä oppi on todeksi todettu jo tavallisen kurittoman nuorison opetuksessa. He eivät enää hajota paikkoja, kun joutuvat niitä korjaamaan ja rakentamaan.

Mutta palaan juttuuni. Sen ydin on uhrien vahinkojen korvaaminen ja rikosten uusimisen ehkäisy, ne ovat tärkeimpiä. Väkivallan tekijän oikeudet eivät ole tässä priorisoinnissa oleellisia. Hän on tiensä valinnut ja häneen voidaan moraalia rikkomatta kohdentaa pakkotoimia sen verran kuin tarve.

Kun puhumme selkeästi mielisairaista, jotka vaaraksi muille toistuvan väkivallan takia, ei heille kuulu oikeutta talsia vapaana lainkaan.

Kun taas puhumme kieroon kasvaneista luonnehäiriöisistä niin heille nimenomaan sopii tuo työn kautta kasvattaminen. Nimenomaan pakolla, koska se ainoastaan saa tällaisen henkilön ymmärtämään, että hänestä saadaan kyllä tiukka ote. Hän ei ole se, joka määrää pelin hengen ja säännöt. Hän kuuntelee ja tottelee eikä toidtenpäin.

Nykyinen väkivaltarikollisten "hoito" on vakavasti harhaista terapia-ajattelua. Ei se toimi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Sodalle ei ole pääsääntöisesti mielenterveyttä parantavia ominaisuuksia. Yleensä sota tahtoo aiheuttaa traumatisoitumista joka esiintyy pahenevina mielenterveysongelmina, painajaisina, erilaisina pelkotiloina ja jopa väkivaltaisuutena. Sota on pääsääntöisesti teurastusta puolin ja toisin, epäinhimillisten olosuhteiden ja pelon kokemista. Jos valmiiksi mielenterveydenhäiriöistä kärsivä henkilö altistetaan äärimmäisille olosuhteille niin todennäköisesti hänen oireensa pahenevat tai hän tappaa itsensä. Sodasta palataan hyvin helposti muuttuneena miehenä ja yleensä tämä muutos on pahempaan suuntaan. Tietysti pieni osa ihmisistä nauttii itse sodasta, taisteluista, teurastuksesta, sotarikoksien tekemisestä ja siihen liittyvästä adneraaliryöpystä mutta ovatko he turvallisia "siviilielämään" päästyään. On tietysti hyvähermoisia ihmisiäkin joita sota ei traumatisoi tai muuta mutta nämä lienevät vähemmistönä.

Samoin on itse koetun väkivallan uhriksi joutumisen kanssa. Merkittävä osa vakavia väkivallantekoja tehteistä henkilöistä on itse kokenut väkivaltaa tavalla tai toisella. Jos katsoo esimerkiksi väkivaltarikollisten kuvia erilaisissa lehdissä niin hyvin monella väkivaltarikollisella on arpia naamassa tai kehossaan jotka ovat syntyneet pahoinpitelyistä. Samoin joillain väkivaltarikollisilta puuttuu jopa sormia kun ne on syystä tai toisesta joku katkaissut. Lisäksi hyvin monia väkivaltarikollisia on lapsena pahoinpidelty tai muuten kohdeltu kaltoin. Vahvemman voima ja väkivalta voivat olla myös opittuja käyttäytymismalleja.

Kun joutuu kokemaan väkivaltaa tai epäinhimillistä kohtelua niin eräs selviytymismekanismi on tulla itse väkivaltaiseksi ja "vahvemmaksi" sekä henkisesti että fyysisesti. Fyysistä vajavuutta on helppo paikata vaikkapa teräaseilla.

Fyysinen rasitus ja ennenkaikkea työnteko on suotuisaa mielenterveydelle. Entisaikojen "kovat ajat" eivät jättäneet aikoja turhalle itsesäälille ja masentumiselle joka ehkä edesauttoi mielenterveyttä. Mutta sota tai fyysisen väkivallan kokeminen mielenterveyden tai "luonnehäiriöiden" hoidoksi ei ole järkevä tai toimiva vaihtoehto.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

Sulla on kiva rekku. Olen jo aiemmin kehunut.

Sotaa en tarkoittanut mielenterveyden hoitoon. Tuo oli vain esimerkkitilanne, jossa on tapahtunut runsaasti "ihmeparantumisia".

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tekotapaa erityisen raakana ja julmana."
Jos teko oli karmea, on myös teon arvioitsijat vielä karmeampia! Luulisi, että oikeuslaitoksen ensisijainen tarkoitus olisi pitää noin vaaralliset ihmiset telkien takana!
Olen samaa mieltä, nuo tyypit eivät opi muuten kuin, että he joutuvat itse tienaamaan työllään aiheuttamansa vahingon takaisin. En yksinkertaisesti näe mitään muuta oikotietä parempaan.

Toimituksen poiminnat