Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Rakentajat julkiseen laaturekisteriin

  • Rakentajat saatava kunnon julkiseen seurantaan.
    Rakentajat saatava kunnon julkiseen seurantaan.
Rakentaminen on aina suuri investointi riippumatta siitä kuka rakennuttaa. Erityisen iso asia se on yksityisille henkilöille, jotka rakennuttavat omakotitalon tai kesähuvilan tai remontoivat asuntoaan. Näihin urakoihin menee monella elämän kaikki säästöt. Rakentamisen laatuongelmat ovat valtavia. Julkisuudessa puhutaan näistä jatkuvasti, muttei laatuongelmien poistamisessa ole menty juuri eteenpäin. Juurisyy huonoon laatuun ovat huonot rakentajat. Heissä on arkkitehtejä, rakennusinsinöörejä, rakennusmestareita, LVIS-suunnittelijoita, kirvesmiehiä, muurareita, putkimiehiä, sähkömiehiä, eristäjiä, kattomiehiä ja perustusten tekijöitä. Näiden lisäksi alalla on valtava määrä kaikenkokoisia yrityksiä eli juridisia sopimuskumppaneita ja näillä omistajat. Rakennusala tarvitsee keskitetyn tietokannan, jossa on tiedot kaikista alan yrityksistä, niiden omistajista ja alan ammatti-ihmisistä yhdistettynä heidän työmaahistoriaansa. Kannasta löytyisi kunkin työmaan tilaajan kommentit työkohteesta ja työn tuloksista eli hyvin ja huonosti menneet asiat. Näin päästään karsimaan tästä markkinasta pois jatkuvasti sutta tekevät firmat, yksilöt ja yrittäjät. On aika korjata Suomen huonon rakentamisen perinne sen juuria hoitamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juha-Matti, hyvä ja naseva kannanotto! :)

Samalla lailla kun kaupassa käydessään voi painaa "vihreää tai punaista hymynaama" -nappia, pitäisi voida painaa sähköistä "naamaa" kaikkien rakennusalan insinöörien, valvojien, suunnittelijoiden, konsulttien ym. kohdalla.

Juha Hämäläinen

Kiitos. Kuluttajansuojaa tarvitaan hieman enemmän rakentamiseen kuin kulutustavarakauppaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Tietenkin. Tarkoitin, että rakennuspuolella sitä ei ole ennestään yhtään varoittamassa sutta tekevistä.

Pekka Iiskonmaki

#2
Sitten tuo sama pitää vaatia kaikilta toimialoilta ja kova vuosittainen sertifikaattimaksu.

Juha Hämäläinen

Sertifikaateilla ei tässä tarvetta. Vain historiatiedoilla. Niissä oltava yhteystiedot, jotta voi tarkastaa lähdetiedot.

Palvelualoilla ovat julkiset arvostelut normaaleja jo kuten ravintoloissa, hotelleissa, lentoyhtiöissä tai autokaupoissa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Minulla menee välillä sekaisin blogisti Hämäläinen ja blogisti "Hämis". Mea culpa.
Molemmilla parransänki ja handyman-asenne.
No, järki-ihmisiä olette molemmat todistetusti.

Hyvä ajatus blogissa.
Miten estää kilpailijoiden harjoittama dissaus?

Juha Hämäläinen

Tietokannalla oltava omistaja, jolla valvontavelvoite. Vakaviin väitteisiin oltava todisteet ennen lausuntojen kirjaamista. Vääristä ilmiannoista raastupaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Nettikaupassahan tuo näyttää jo toimivan. Netissä kun jotain ostat voit lähettää palautteen sekä tuotteesta, että palvelusta. Näyttäisi toimivan. Onko noin ?
Myyjä ei pysty muuttamaan ikävää palautetta mukavammaksi eikä piilottamaan sitä. Ei ainakaan kaikissa kaupoissa.

Juha Hämäläinen

Nykyisellä rakennustyylillä on helppo tehdä ongelmia, myös omistaja vetoisesti.

Nämä koneilmastoidut homokorsut jouta ylpeätkin rakentajat ovat pakotettu rakentamaan, eivät ole kuitenkaan varustettu pakkoilmastoinnilla vaan sen saa pois päältä ja talon toiminta häiriintyy.

Olen anatanut kertoa, että minulla urakoijana on 10 vuoden takuu tekemälleni torpalle. No rakennuttajan emäntää häiritsee ilmastoinnin suhina tai sitten se suljetaan yöksi säästösyistä. Tässä tapauksessa takuuajan loppupuolella talon hengityselimet ovat olleet kiinni vähintään kolme vuotta, josta rakentaja joutuu vastuuseen!

Ainut keino pelastaa Suomen rakentaminen on palata ajassa takaisin tapoihin joilla on tehty isoukintalot ja mummonmökit, jotka elväät ja hengittävät ilma rautakeuhkoja.

Muuten on turha tehdä mitään, vaikkakin suorat rakennusvirheet ovatkin oma lukunsa, niin perustoiminnot ovat perustoimintoja!

Heikki Paanaselle tervehdys, että et ole ainut, joka sekoilee Hämäläisten kesken. BTW meitä on kolme. (Hämiö), Hämis ja tavan Hämäläinen.......

Juha Hämäläinen

Kyllä asukaskin voi asuntonsa pilata. Ei käy kieltäminen. Itse tein talossani asioita omaan tyyliin ohittaen viranomaisten hyödyttömiä kotkotuksia. Hyvin meni läpi lopputatkastuksessa. Eivät edes sisääntullessa huomanneet tuulikaapin puuttumista. Onkin varmasti oma asiani halusinko sellaisen rakentaa vai en.

Toimituksen poiminnat