Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Työttömien tilastointi korvattava vajaa-ansioisten seurannalla

  • Oletko ilman riittäviä ansioita?
    Oletko ilman riittäviä ansioita?
Työttömyyden tilastointi on harhaanjohtamista. Sillä harhautetaan kansaa sekä päättäjiä. Työttömyys ei ole tilastoinnin tarpeen ydin vaan tarve on tietää kuinka monella työikäisellä ja työkykyisellä ei ole riittäviä työansioita ja pääomatuloja, jotta tulisi toimeen ilman tukirahoja. Sama tarve tietenkin eläkeläisten tilanteessa, joilla hyväksyttävät tulot palkka, eläke tai pääomatulot eivät kata elinkustannuksia. Eli ansioiksi ei saisi laskea sossutukia eikä työttömyyskorvauksia. Tällainen ihminen voisi olla tilastoissa "Vajaa-ansioinen työikäinen". Eläkeläiset tulisi tilastoida samoin nimikkeellä "Vajaa-ansioinen eläkeläinen". Ansioiden riittämättömyys voidaan sitten tilastoida syittäin. Pääsyyt ilmeisimmin työttömyys tai liian pieni palkka. Kriteerinä se, etteivät ansiot kata asuinpaikan mukaan normitettuja elinkustannuksia ja henkilö työikäinen ja työkykyinen. Käsityksemme Suomen vauraudesta ja työllisyyden sekä ansioiden oikeasta tilasta saattaisi järkyttyä pahemman kerran. Nyt totuus pirstoutuu ja hautautuu tilastoihin. Nykyinen tilastointi luo kuvan sosiaalituesta normaalina ansiomuotona, mutta eihän yleisyys ole sama kuin normaali. Ei ole normaalia, ettei tule toimeen itse tienatuilla tuloilla. Eikä sellainen yhteiskunta, jossa tämä ei mahdollista, ole normaali.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Työttömien tilastointi korvattava vajaa-ansioisten seurannalla''

Heitä on Suomessa miljoonia.

Juha Hämäläinen

Niin, mutta montako miljoonaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juha, tässä alla joitain lukuja.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

"Vuonna 2014 pienituloisuusraja oli 14 270 euroa vuodessa, eli noin 1 190 euroa kuussa. Köyhyysraja on siis aiempaa alempana.

Köyhyysraja on 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta. Mediaani on luku, jonka alapuolella on puolet ja yläpuolella puolet väestöstä. Tuloilla taas tarkoitetaan verojen jälkeisiä rahatuloja, jotka koostuvat työ- ja omaisuustuloista sekä tulonsiirroista kuten sosiaalimaksuista.

Pienituloisuus riippuu kaikkien tulokehityksestä, ei vain pienituloisten."

Juha Hämäläinen

Kiitos. Olin nyt sellaisen tilastoinnin perässä, joka ei huomioi sosiaalitukia eikä työttömyyskorvauksia.

On tärkeää pitää esille se ihmisten määrä, joka ei tule toimeen ansio-, pääoma- tai eläketuloillaan.

Tätä tietoa piilotellaan. Se ottaa huomioon ns normaalit tulot ja toisaalta elinkustannukset kunkin asuinpaikkakunnalla.

Meillä onkin juuri tuo ongelma, että tulonsiirrot nähdään normaaleina tulonlähteinä mitä ne eivät ole. Yleisyys sotketaan normaaliuteen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Helsingissä pienituloinen on köyhempi kuin vaikkapa Koskenpäällä asuva. Maaseudulla pärjää pienemmillä tuloilla.

Juha Hämäläinen

Lue Nita mitä kirjoitin tuossa yllä. Huomioin minäkin tuon eron.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juha, tiedät kuten mekin, että etsimääsi tietoa ei ole saatavilla.

Juha Hämäläinen

En kyllä tietänyt. Arvelin, että joku kertoo sen löytyvän kuitenkin jostain tilastomateriaalista. Ehkä sitten ei todellakaan löydy.

Luulisi useampiakin kiinnostavan nähdä kansan toimeentulon tila tältä kannalta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Milloinkahan Suomessa kiinnitetään huomiota siihen, että joka kolmas palkkaeuro on verovaroin julkisen sektorin maksama ?

Tällainen tilanne on pitkällä aikavälillä täysin mahdoton - varsinkin pääomiltaan köyhässä maassa.

Juha Hämäläinen

Meillä on massiivinen julkishallinto. Itselläni ei mitään julkisella puolella toimivia vastaan, he eivät vain ole tehokkaasti johdettuja. Varsinkin valtiolla palkat hyvät, mutta tuottavuus mitä sattuu. Ja kaikenlaisia päälliköitä ja koordinoijia liikaa, mutta suhteessa tekijöitä vähän.

Toimituksen poiminnat