Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Säilyykö Schengen-sopimus

  • Schengen-sopimusta koetellaan
    Schengen-sopimusta koetellaan
Odotamme taas lämpimiä säitä kaikkialla Euroopassa. Kevään arvellaan tuovan uuden massamuuton aallon Afrikasta ja Lähi-idästä. Tapahtumasta tullee jokavuotinen ilmiö, joka voi kasvaa paljonkin. Edellytykset siirtolaismassojen rajullekin kasvulle ovat kiitettävät. Väestö kasvaa räjähdysmäisesti ja kriisejä pukkaa tauotta. On kysyttävä voiko Schengen-sopimus säilyä enää voimassa. Se tarkoitettiin EUn kansalaisten ja tunnistettujen luvallisten vierailijoiden vapaata liikkumista varten. Sopimuksen perusta oli EUn ulkorajojen luotettava valvonta. Nyt Schengen-sopimuksen alkuperäinen ja kiistaton tarkoitus ei toteudu, jos EUn alueelle päästetään määrättömästi tunnistamattomia tulijoita seilaamaan maasta toiseen. Tällaisessa tilanteessa on jäsenvaltioiden ryhdyttävä valvomaan rajanylitykset. Näin tekee tänäkin vuonna 2018 ainakin kuusi EU-maata. Schengen-sopimukseen sitoutuminen edelleen voi toteutua vain, jos massamuutto lakkaa ja oleskelulupaa syystä tai toisesta hakevat käsitellään ennen EUn alueelle saapumista. Unioniin ei siten voisi enää seilata meritse eikä maitse ilman saapumislupaa eli viisumia. Siirtolaisuus vaatii myös EUn etukäteispäätöksiä tulijoiden määrästä vuosiksi eteenpäin. EUn on tehtävä nämä valinnat eikä muuttajien. Määräkysymystä eivät poliitikot voi enää väistellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo värikuvakarttakaan ei enää pidä paikkaansa, sillä muutama viikko sitten vieraillessani Manchesterissä tein koneen vaihdon Amsterdamin kentällä ja passitarkastuksen läpi siellä piti mennä niin kuin ennen vanhaan. Vielä muutama vuosi sitten pystyi kävelemään ulos samalla tavalla kuin kotimaan lennolta konsanaan.

Juha Hämäläinen

Kartta on viime vuodelta. Ja lensit pois Schengen-alueelta Englantiin. Eli kyllä papereita kysytään. Englanti toimii kuten itsenäinen valtio. Se valvoo rajansa. Ja toisinpäin kulkiessa Hollanti oli EUhun tulomaasi eli passia voidaan kysyä silloinkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, mutta passintarkastus suoritettiin Amsterdamissa kaikille Helsingistä tulleille matkustajille siitä riippumatta olivatko he vaihtamassa konetta vai kävelemässä suoraan ulos.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksan punaväri johtuu kolmella moottoritien levähdysalueella Itävallan puolella tehtävistä pistokokeista sekä Kreikasta Saksaan lähtevien koneiden tarkastuksista.

Juha Hämäläinen

Toistaiseksi näin. Saksaa suojaa Itävallan suorittama tiukennettu valvonta ja toisaalta Sveitsin perinteisesti asiallinen rajavalvonta.

EUn migraatioviraston säännöt Schengen-aluetta varten sallivat kyllä myös siirtymisen toistaiseksi pysyvään kaikkien rajojen ihmisvirran valvontaan. Tämä on selkeästi säännöissä sanottu. Mikäli maan turvallisuuteen kohdistuu riittävän suuri jatkuva uhka niin yksittäinen EU-maa voi aloittaa rajatarkastukset.

Tästä ei koskaan mitään mainita mediassa.

Pekka Iiskonmaki

Ei EU noudata muitakaan sopimuksiaan.

Suomi rikkoo törkeästi tavaran ja palvelujen vapaata liikkumista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Schengen sopimushan ei tosiaankaan nyt toimi, kuten sen pitäisi. Dublin sopimuksesta puhumattakaan. Samalla koko EU n kulmakivi ja ajatus vapaasta liikkuvuudesta on pahasti karahtamassa karille.

Veikkaan, että jos tulijamäärä Välimeren yli kesällä moninkertaistuu, niin samalla myös tulijoiden kirjaaminen jää taas tekemättä resurssien yms. pikkupuutteiden johdosta ja kulkijoiden vaellus ylös Eurooppaan on taas todellisuutta. Tuolloin vimeistään vapaa liikkuvuus rajojen yli loppuu täysin ja Unkarin raja-aita kauppiaat saavat lisätilauksia. Samaan miinaan tuskin poliitikot kahta kertaa astuvat ?

Lisätekijänä vielä nämä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet katoavat lisäksi pahimmillaan jonnekin EU n isolle tundralle. Voidaan vaan kuvitella, kuinka hyvin nämä paperittomat integroituvat yhteiskunnan tarjoamaan työelämään ja parrasvaloihin, vai päätyvätkö ehkä ihmiskaupan uhreiksi, orjahommiin, tai rikollisuuteen ja kepposteluun.

EU n oman aluevalvonnan kyvyttömyys ja typerän haihattelun seuraukset tulevat nyt vastaan. Hintalappu on iso ja hinnan maksavat EU n hyvinvoivat jäsenvaltiot.

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/20/asylsoka...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Katsos Juha Simon Reeven dokumentti Areenalta Kreikasta. Meille on annettu ymmärtää, että Schengenrajojen sisäpuolelle tultiin salaa ja vaaroja uhaten myrskyisissä yöllisessä merenkäynnissä, mutta kuinkas sitten olikaan...

Tässä dokumentissa EU:n alueelle tulevia vastassa olivat vain äimistyneet turistit rannoilla keskellä kaunista kesäpäivää. Kreikkalaiset viranomaiset olivat kadoksissa, vaikkakin Kreikka - Turkki raja on ollut hyvin valvottu ja ongelmallinen jo vuosikymmenien ajan.

Juha Hämäläinen

Kreikan ja Turkin raja on valitettavasti pienalusten osalta hyvin heikosti vartioitu. Olen useamman kerran ylittänyt rajan veneellä ja palannut kenenkään pysäyttämättä.

Täytyy katsoa Simonin dokumentti. Varmaankin Lesbokselta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vastauksena otsikon kysymykseen: sen ei pidä säilyä nykyisen kaltaisena, jos sitä ei noudateta. Jos EU ei huolehdi ulkorajojen valvonnasta, jokaisen jäsenvaltion velvollisuus on ottaa käyttöön rajatarkastukset laittoman maahantulon estämiseksi. Tällöin toimitaan kansallisen edun hyväksi, joka menee arvoista ykköseksi millä mittarilla mitattuna tahansa. Tällä tavalla osoitetaan myös solidaarisuutta muita jäsenvaltioita kohtaan ja toteutetaan Euroopan todellista arvopohjaa. Itsekkyys on ainoa keino ajaa oman ryhmän etua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Schengen-sopimuksella perustellaan mm. lapsiavioliittoja Ruotsissa. Yleisessä tiedossa on jo pitkään ollut, että ruotsalaiset ovat tulleet hulluiksi, mutta taudin vakavuutta lienee aliarvioitu.

Sosiaalidemokraatit, Vasemmistoliitto (Vänsterpartiet) ja Ympäristöpuolue ottavat kantaa lakiehdotukseen lapsiavioliittojen kieltämisestä:

"Framför allt pekar de tre rödgröna partierna på ”EU-medborgarens rätt till fri rörlighet”. Barnäktenskap är inte minst vanligt bland romer och en förändrad svensk lagstiftning skulle kunna försvåra för dem att resa in i Sverige."

Toimituksen poiminnat