Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Reality-ohjelmien vaikutus realityyn

  • Miten reality-ohjelmat vaikuttavat?
    Miten reality-ohjelmat vaikuttavat?
Maailman kansoille on näytetty reilut 20 vuotta reality shown- tyyppisiä ohjelmia. Niillä on suuri suosio ja ne vievät merkittävän osan lähetysajasta varsinkin kaupallisilla kanavilla. Niiden alta saavat väistyä ihmisten tietämystä kuten tiedettä, yleistietoa tai politiikkaa välittävät ohjelmat. Tuossa juuri kuuntelin tietokilpailua, jossa nuoret aikuiset eivät tiedä aivan tavallisia yleistietoon kuuluvia asioitakaan. He alkavat muistuttaa amerikkalaisia tiedoiltaan. Kysyttäessä laulajien, elokuvatähtien tai urheilijoiden nimiä nousivat oikeiden vastausten määrät selvästi. Mutta onko viihdepainotteisessa ohjelmatarjonnassa muuta vikaa? Olen huomannut, että on. Erityisesti reality shown tyyppi, jossa koko ohjelman idea on jonkun tiputtaminen kisasta ja tämän nöyryyttäminen sekä kieroilun käyttö, on kyseenalainen vahinko. Tuntuu siltä, että näillä ohjelmilla opetetaan massoja kyynisyyteen. Ohjelmat opettavat olemaan välittämättä miten kaverille käy. Pääasia on, että itse pärjää. Opitaan myös nauttimaan katsomossa jonkin esiintyjän pois potkinnasta, mielipahasta ja menetyksistä. Tällaisella idealla on toiminut joukko reality-ohjelmia. Ne selkeästi vähentävät myös todellisuudessa ihmisten sosiaalista vastuuta toisistaan. Reality puuhat ovat siinä määrin psykologisesti sairaita, että tulisi miettiä miten ne meihin vaikuttavat satojen toistojen jälkeen. Kyynisyyden lisääntyminen helpottaa nykymaailmassa monien poliittisten puolueiden toimia. Reality show opettaa paitsi kyynisyyttä niin myös valehtelua, jota poliitikot käyttävät työkalunaan. Miten muuten monen poliitikon puheet voisivat olla niin ristiriidassa heidän tekojensa kanssa. Jollei havaintoni tunnu todelta vaan enemmänkin salaliittoteorialta niin katsokaa reality shown kuningasta presidentti Trumpia. Hän aloitti Diili-ohjelmassaan tiukan potkujen annon. Ja hän jatkaa samaa maansa johdossa. Moni hänen Make America Great Again- reality shownsa projektipäällikkö on saanut kenkää eikä se näytä reality shown ystävää liikuttavan juuri missään. Normimenoa monille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pyhä kolminaisuus:

-Pääomien keskittyminen, eli kapitalismi.
-kansainvaellus
-leipää ja sirkushuveja kansalle.

Nämä kolme tekijää ovat tuhonneet valtakuntia valtakuntien perään.

Seuraavaksi on Euroopan vuoro.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä en ole vahingossakaan erehtynyt reality-ohjelmia katsomaan kun jo vuonna 1998 muuttaessani televisioni meni kierrätysliikkeen kuorma-auton lavalle. Ylen Areenalta olen tietokoneella internetin kautta katsonut sen mitä katson. Toki Youtube on kohtalaisen hyvä mm. tiedonlähteenä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Itse en esimerkiksi oikein käsitä BB:n suurta suosiota ja sen viehätystä.

Suljettuun tilaan laitetaan joukko ihmisiä "nolaamaan" itsensä ja pelaamaan "ihmissuhdepelejä". Sinne päässeet tavikset (julkis-BB on hieman eriasia) luulevat olevansa suosittuja tai kuuluisia mutta todellisuudessa he ovat "pellejä". Ohjelmaan valitaan hakijajoukosta juuri sopivasti "persoonallisuuhäiriöiset" ja "hankalat" ihmiset jotka joutuvat aivan varmasti konflikteihin keskenänsä. "Tähtien" koko elämä "raadellaan" julkisuudessa miettimättä sen merkitystä esimerkiksi henkilöiden maineelle tai psyykkeelle ohjelman jälkeen. Ihmisten hyväksikäyttöä puhtaimmillaan.

Tosin esimerkiksi "Jääteiden rekkakuskit", "Metsien miehet" tai jotkut työelämäreality-sarjat ovat ihan mukavaa katsottavaa mutta amerikkalainen "draamallisuus" pistää välillä silmään. Miten työyhteisössä on tuollaista draamaa tai hyvin epäammattimaisia mokia. Tosin ohjelmaan lienee vähän "käsikirjoitettu" toimintaa katsojien mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Juha Hämäläinen

#3. Olisi mielenkiintoista tietää mitä kansa tekisi, jollei olisi mitään näitä reality-ohjelmia tai muuta hömppää lainkaan saatavilla.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ja lisäksi jossei olisi somea, runsasta ohjelmatarjontaa TV:ssä ja suoratoistopalveluissa ja pelikonsoleita.

Jouduttaisiin tai päästäisiin takaisin aikaan jolloin ihmisten kuulumiset puhuttiin puhelimessa tai naamatusten. Lapset leikkisivät ja pelailisivat yhdessä ulkona, eivät yhdessä konsoleilla. Vanhemmat tekisivät lasten kanssa oikeita fyysisiä asioita (leikkisivät, kotitöitä, yhteiskäsitöitä) ja ihmisillä olisi oikeasti aikaa toisille (haen takaa sitä ettei koskaan ennen ole ollut näin paljon vapaa-aikaa ihmisillä töistä ja kotitöistä, ja silti nykyään kaikilla on aina kiire, koska aikaa kuluu niin paljon somessa ja Netflixissa ettei ehdi muuhun).

Välillä tuntuu että asiat olivat ennen oikeasti paremmin. Lapset osasivat kiivetä puuhun. Nuoret eivät olleet uusavuttomia. Aikuisista 10% ei syönyt masennuslääkkeitä. Vanhuksilla oli paikkansa eivätkä he kärsineet yksinäisyydestä suuressa mittakaavassa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

#5. Näin on minustakin maailma kehittynyt outoon suuntaan. Meillä on some, mutta kuinka sosiaalisuutta edistävää se lopulta on niin se epäselvää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

” Sohvaperunoissa” ympyrä alkaa sulkeutua :

TV-katsojat seuraavat toisia TV-katsojia ja kommentoivat näiden kommentteja.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

hemmetin hyvää mietintää paitsi viimeinen trump osio! Koska trump tekee juuri sitö asiaa 100% mitä hän tekee.. nyt hän tekee usasta great again.. bisnes miehenä bisnestä ja diilissä viihdettä ja potkuja. :)

Juha Hämäläinen

Kiitos. Ja me saamme toki olla Trumpista eri mieltä. Kyllä tähän maailmaan eri näkemyksiä mahtuu. Myönnän, että Trump ainakin näyttää olevan patriootti maailmaa kuoliaaksi halaavan ja vapaasti rällästävän riistokapitalismin vastapainoksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

mut joo tuo tietotietäminen pelottava suuntaus. jos katsoo vaikka nyt Haluatko miljonääriksi niin siellä on aivan älyttömästi popkulttuurisia kysymyksiä. Ja toinen juttu on se ettei nùoriso välitä onko tieto popkulttuurista vai yleistietoa.... heille se on yhtä tärkeää. En tiedä ollaanko vain vanhoiksi tultu mutta tietokilpailuissa ei pitäisiä popkulttuurisia kysymyksiä kysyä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ihmisellä on tarve samaistua laumaan, tarkkailla miten laumassa toimitaan. Näin ihminen saa toisaalla ikään kuin lauman siunauksen omalle käyttäytymiselleen.

Kun se jokin tapahtuu realityohjelmassa, se on tietysti jotenkin sairasta. Tv on korvannut elämän. Tlallaiset ohjelmat eivät kuitenkaan ole elävää elämää, vaan ovatpahan vain ohjelmantekijän näkemys siitä.

Pahimmassa tapauksessa ne ovat surkea yritys ohjailla laumoja tarkoitusperien suhteen, joista niistä ei voi tietää, mitä on menossa. Vai onko yhtään mitään, vai pelkkää ajanhukkaa.

Myös blogin tekstin kirjoittaminen yhteen putkeen on lukijalle raskasta, ja aiheuttaa turhaa vaivaa ;D Itse en katso teeveetä, paitsi joo, Blue Planet II sarjaa katson sillon kun huvittaa, Areenasta.

Juha Hämäläinen

Tuosta sairaudesta pääsee eroon helposti. Älä kanna telkkaria taloon ja jos sellainen on kanna se ulos!

Hyvin on toiminut ainakin tässä torpassa jo vuosikausia. Netti näyttää mitä haluat ja milloin haluat ja jää aikaa tähdelliselle aidolle todellisuudelle (=reality suomeksi)

Juha Hämäläinen

Vai että ihan itse päätät mitä katsot. Se on poikkeuksellisen rohkeaa nykyaikana. Miten pystyt kyläillessä small talkiin, kun kysytään mitä viimeksi jossain reality-ohjelmassa tapahtui. Täytyy olla melkoisesti yhteiskunnan valtavirrasta syrjäytynyt olo.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minua on tympinyt tositeevee-formaatti alusta asti. Luin jostakin, että koko ilmiön takana oli alunperin se, että näyttelijät, juontajat ja muut alan ammattilaiset alkoivat vaatia liikaa liksaa. Joku tv-pomo keksi, että laitetaan tavalliset ihmiset telkkariin hölmöilemään pilkkahintaan.

Voi hyvällä syyllä sanoa, että nämä tosi tv:ssä itsensä nolaavat pellet polkevat ammatti-ihmisten palkkoja.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Melko hyvän aiheen toit esille. Itse sammutin TV:n n.10 vuotta sitten eikä juuri ikävä ole. Netistä löytää hyviä laadukkaita dokkareita ja keskustelua historiasta, tieteestä, taloudesta jne.

Koko tv tuotanto on suunnattu 18-30 vuotiaille, eihän niitä kiinnosta muu.

Jussi Säntti

Autonkorjausohjelmia jonkin verran katsoneena yllätyin, kun kuulin niiden olevan tosiTVtä. Ei kai niistä haittaa ole.

Juha Hämäläinen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toista todellisuutta edusti 1974-89 Romanian televisio, jossa ainoalla kanavalla non-stoppina pyörivät ainoastaan presidentti Ceausescun puheet.

Henkilökultti -reality sopi kuin hanska käteen Romanian poliisivaltiossa.

Millainen ohjelmatarjonta lienee nykyisin Pohjois-Koreassa, realistinen vai epärealistinen ?

Risto Salonen

Nasserin aikana oli Egyptissa kaksi kanavaa: ensimmäisellä puhui Nasser ja toisella konepistoolilla varustautunut sotilas käski kääntää taikaisin ykköselle.

Juha Hämäläinen

Propaganda on oma ohjelmaformaattinsa kokonaan.

Toimituksen poiminnat