Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Demokratia täysremonttiin

  • Suorat äänestykset käyttöön, puolueet roskiin.
    Suorat äänestykset käyttöön, puolueet roskiin.
Tuoreeltaan on valitettu mediassa puolueiden liian suuresta määrästä. Tämä ei kuitenkaan ole se ongelma. Koko puoluejärjestelmä on mätä. Mitä enemmän on kiilapoikia asioita vääntämässä sitä heikompia päätöksiä tehdään ja sitä heikommin demokratia toteutuu. Suomen ja EUn tila ja politiikka on tästä selkeä osoitus. Suorat henkilövaalit sopivat hyvin nykyaikaan eikä puolueita tarvita. Yhä useampiin päätöksiin voi osallistua kansa nykyisellä tekniikalla. Hallinto, jota vetävät suoralla vaalilla valitut poliitikot ja asiantuntijat, olisi tehokas. Vaalisijoille asetettaisiin halukkaat ehdokkaat pätevyyden mukaan. Muutamalla yksinkertaisella kriteerillä tämä lajittelu käy helposti. Kansalla olisi myös mahdollisuus poistaa täydelliset pettymykset pois tehtävästään nopeasti. Nyt he jäävät pyörimään maan hallintokoneistoihin hyväveli-tuen kautta. Suorissa nettiäänestyksissä voisimme antaa äänen, joka vaikuttaa suoraan päätöksiin tai antaa niille suuntaa. Joidenkin äänestysten tulisi olla pakollisia kaikille äänioikeutetuille. Näihin kuuluisi hallitusohjelma ja merkittävät lakimuutokset. Äänioikeus tulisi hankkia kokeella, jossa kansalainen näyttää hallitsevan yhteiskuntaan ja politiikkaan sekä yleistietoihin liittyvän sisällön, muut eivät tee äänioikeudella mitään. Yleinen 18v ikään perustuva äänioikeus on siis tarpeeton. Meillä on aika siirtyä oikeaan toimivaan demokratiaan nykyisestä poliittisesta, monitasoisesta bordellista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Juha Hämäläinen on täällä melko uusi ja mielyttävä tuttavuus.

Olen lukenut kaikki plogisi.

Vielä, kun saisit kappalejaon, niin lukunautinto olisi parempi.

Juha Hämäläinen

#1. Pahoittelen kappalejaon puuttumista. Kirjoitan kaikki tekstini kännykällä eikä sillä tehty kappalejako näy blogissa enää. Täytyy tutkia asiaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Meritokratia nykyisenlaisen "demokratian" sijaan.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomessa tuo on viety jo niin pitkälle, että siivojalta vaaditaan monivuotinen koulutus.

Ennen riitti viikon työhönopastus.

Koulutuksesta on tullut itseisarvo ja osa korruptiota.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Entäpä perushoitajalta, 2,5 - 3 -vuotinen kolutus, josta yksi vuosi harjoittelua. Siis kylvettäminen, vuoteiden sijaus, syöttäminen, valmiiksi annosteltujen lääkkeiden jakaminen ja valvominen, että ne otetaan, jne. edellyttää pitkää koulutusta? Selvä työllistymisen este.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #6

Eipä se jää siihen. Sairaaloissa huomattiin jossain vaiheessa, että työelämässä on tiimejä, siis ne meillekin. Se tarkoittaa, että kaikki tekevät samoja asioita tiimissä: jakavat lääkkeitä, kylvettävät jne. Eipä ihme, että koulutetut sairaanhoitajat hetken hommaa koettuaan toteavat, että tätäkö varten tässä opiskeltin monta vuotta. Ennen oli kylvetäjt apuhoitajat, sairaanhoitajat, erikoissairaanhoitajat jne. Nyt ei edes kouluteta erikoissairaanhoitajia. Jossain psykiatrisessa yksikössä voi "hoitotyötä" tehdä perushoitaja, jolla ei ole päivääkään alan koulutusta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #9

#9
"että työelämässä on tiimejä, siis ne meillekin."

Tuota näki usein myös työvoimahallinnossa perjantaisin. Lukitussa ovessa luki, että heillä on koulutuspäivät tai muuta tärkeää kokoustettavaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Kyllä he olivat lähteneet kotiin.

Juha Hämäläinen

#4. Meritokratia voi toteutua eri tavoin, joista koulutus yksi kriteeri. Kokemus ja näytöt merkitsevät normaalissa työelämässä yleensä enemmän kuin koulutus. Henkilön persoonan huomiointi olisi valinnoissa haasteellista, vaikka tämä tekijä on merkittävä.

Nykyisin ei poliitikon valinnassa painotu riittävästi juuri hänen tehtäväänsä liittyvä osaaminen eli kokemus, koulutus ja näytöt. Lisäksi henkilön muita taitoja ei painoteta kuten johtamis-, neuvottelu- ja kielitaitoa tai yleistietoja mm maailmanpolitiikasta, maantieteestä, kulttuureista ja tavoista. Teknologiaosaamisen merkitys kasvaa myös vauhdilla. Erityisesti tietotekniikan tunteminen Googlen ja Facen käyttöä syvemmältä on arvokasta.

Ulkomailla työskentely ja yrityksissä toimiminen olisivat useimmille täysin välttämättömiä kokemuksia. Eikä pahaa tekisi, jos olisi myös ulkomailla opiskellut. Vain julkishallinnossa tai järjestöissä kuten puolueissa toiminut on auttamatta kädetön toimimaan päättäjänä ja johtajana Suomessa, joka painii globaalin kapitalismin, liiketoiminnan ja huipputekniikan kehityksen pyörteissä.

Pekka Iiskonmaki

#1
Jos Suomessa joskus on rohkeutta nettiäänestykseen, niin demokratia alkaa toimimaan nykyistä paremmin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

15-vuotiaana poliittisen herätyksen saaneet ja nuorisojärjestöihin kuuluneet broilerit, jotka sitten ilman työkokemusta "nousevat" eduskuntaan ja istuvat siellä 40 vuotta: huippuosaajia, en tiedä kyllä missä. Politiikan ammattilainen, anna mun kaikki kestää.

Pekka Iiskonmaki

#7
Eduskuntakaudet pitäisi rajata kahteen peräkkäiseen, kuten presidentti.

Silloin olisi joukossa oikeissa töissä käyviä.

Juha Hämäläinen

#10. Mihin laitettaisiin sitten ns politiikan ammattilaiset?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #11

Näkisin ettei politiikan ammattilaisia laajassa mielessä tarvita. Kuitenkaan kansanedustajuus ei olisi ministeriksi pääsyn ehtona eikä kaikkien ministerien toisaalta pitäisi olla poliitikkoja.

Miksi olen niin ammattipoliitikkovastainen? Saamani käsityksen mukaan poliitikolle nousee lähes aina valta päähän, jolloin hän ei ole enää kansan palvelija. Eduskuntaan tarvitaan kiertoa, jotta kansan mielipiteet pääsevät paremmin esille. Juuri ammattipoliitikot ovat puoluevallan ja sen epäkohtien ytimessä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Politiikan ammattilaiset? Keitä he ovat?

Yhteiskunta toimisi ihan hyvin ilman poliitikkoja.

Hallinto ja kansan kontrolli riittää.

Ps. Nykyinen pääministeri ei ole poliitikko.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni systeemi on edennyt niin mädäksi, että kaikki nykyiset puolueet ja niitä lähellä olevat yhdistykset ja säätiöt olisi lopetettava ja kaikkien edellä mainittujen omaisuudet tulisi takavarikoida valtiolle. Samoin kaikille nykyisille ja entisille kansanedustajille pitäisi määrätä politiikkakielto.

Myös korkeimmat virkamiehet tulisi vaihtaa ja ylin laillisuusvalta olisi siirrettävä kansalaisille.

Pekka Iiskonmaki

#14
Täysin kannatettava ehdotus. Korruptio vuotaa niistä mätää ja visvaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Suomessa näkee jo sukuja, jonka edustajat ovat saaneet siirrettyä vaaliäänensä seuraajalleen. Paasio ja Urpilainen näistä esimerkkeinä.

Juha Hämäläinen

#16. Poliitikkojen lapset oppivat siihen, että poliitikko on oikea ammatti. Sitähän sen ei tulisi olla vaan hetkellinen luottamustehtävä.

Toimituksen poiminnat