Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Turun puukotuksen uutisointi

  • Uhrien muistaminen (IL).
    Uhrien muistaminen (IL).
Iltalehden Johanna Mattinen perusteli kirjoituksessaan miten tärkeää on ollut laajasti uutisoida Turun joukkopuukotuksen oikeudenkäyntiä ja taustoja. https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201804202200889264_u0.shtml Osa Mattisen perusteluista on järkeviä, mutta hän ei riittävästi puutu siihen, että tällainen kestouutisointi lisää teon hohtoa ja näkyvyyttä ja nämä taas toimivat kipinänä muille terroritekoja harkitseville. Teon oikeusprosessin seuraaminen ei siis näiden riskien takia ole tarpeen koko kansalle. Mattisen perusteluita oli myös oikeusjärjestelmämme puolustaminen, mutta sille ovat heikot eväät tulosten perusteella. Uhrien kohtelu on korvausasioissa ala-arvoista. Oikeus käyttää aikaa motiivin tutkintaan, vaikka se on terroristinen ilman mitään keskusteluakin. Uskonnon roolia tekoon ei edes haluta käsitellä. Syytetyn puolustusasianajan annetaan tehdä pilaa oikeudesta väännöksillään lakien tulkinnasta. Oikeuskäsittelyyn ja rangaistukseen käytetään ilmeisesti rutkasti enemmän rahaa kuin uhrien korvauksiin, mikä olisi tärkeintä. Uutisointi on mainituista syistä kyllä vakavasti epäonnistunut. Mutta toki se myy hyvin iltapäivälehtiä, mikä sekin jää myöntämättä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

En ole ostanut iltapäivälehtiä yli kanteenkymmeneen vuoteen. Niiltä puutuu täysin moraali. Mitä ikävämpi asia, sitä suurempi lööppi.
Minulle oli viimeinen pisara se, kun näin kaupassa kokosivun lööpin, jossa oli neljä sanaa:pieni lapsi hukkui kaivoon.
Tällä traagisella onnettomuudella ao lehti teki härskisti bisnestä. Siinä ei ollut mitään merkitystä sillä, miltä omaisista tuntuu nähdä ko lööppi.

Juha Hämäläinen

#1. Iltapäivälehtien journalismi on minustakin hieman halpaa. Mutta niin on niiden irtonumerohinnatkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tämä uutisointi on epäsuorasti terroritekoihin kannustamista ja uutisoinnin tarpeellisuuden puolustelu on tekopyhää, rahanahnetta ja vastuutonta höpinää.

Juha Hämäläinen

#2. Todella terroriuutisen jatkuvan vatvomisen edut ovat varmasti haittoja pienemmät.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Uhrien kohtelu on korvausasioissa ala-arvoista. "
Kommentti tulee varsinaisen blogiaiheen ohitse mutta liittyy juuri suomalaiseen korvauskäytäntöön.

Suomessahan tekijälle voidaan tuomita maksettavaksi kipu- yms. rahoja. Hyvin usein tekijä on varaton ja jo valmiiksi ulosotossa. Tällöin tekijä ei maksa uhrille mitään vaan valtiokonttori maksaa sovitellun korvauksen.

Soviteltujen korvauksien pienuuteen on olemassa yksi syy. Rahastamisen ja uhrina tienaamisen estäminen ja vähentäminen. Aikoinaan korvaukset olivat kuulemma suurempia myös valtionkonttorilla ja tästä seutasi että epätoivoiset, köyhät, väärille ihmisille velkaantuneet tekivät bisnestä. Sovittiin etukäteen uhrin kanssa että hänet pahoinpidellään jollain tavalla ja valtionkonttorin korvaukset jaetaan sitten jollain suhteella uhrin ja tekijän välillä. Tekijä otti ja istui tarvittaessa tuomion, uhri nosti rahat valtionkonttorin maksamana ja rahoilla maksettiin velkoja tai ostettiin huumausaineita tai muuta vastaavaa. Tämä on eräs syy miksi Suomessa valtionkonttorin korvaukset ovat suhteellisen pieniä.

Valtiokonttori ja valtio eivät halunneet tukea sovittuja pahoinpitelyjä rahastustarkoituksessa. Rahastustarkoituksen toteennäyttäminen on hyvin vaikeaa. Miten erottaa "narkkiporukan" ryyppyriidan pahoinpitelu, sovitusta pahoinpitelystä teknisen näytön perusteella. Vaihtoehtonahan ei ole että jotkut ihmiset jätettäisiin automaattisesti korvauksien ulkopuolelle esimerkiksi päihdetaustan tai rikostaustan vuoksi.

Jos turpaanotosta saisi automaattisesti 2000 tai 10 000 euroa valtionkonttorilta rahaa niin arvakkaas kuinka moni rahaton tai velkaantunut ihminen ottaisi turpaansa vapaaehtoisesti tai aiheuttaisi suunsoitolla pahoinpitelyn että saisi turpaansa ja saisi korvauksia. Epätoivoiset ihmiset ovat valmiita epätoivoisiin tekoihin.

Tästä yllämainitusta syystä Suomessa rikosvahinkojen korvaukst ja valtionkonttorin korvaussummat ovat suhteellisen pieniä.

Toimituksen poiminnat