Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Juhana Vartiaisen muutto

  • Kokoomus siellä luuraa kansanedustajien takana.
    Kokoomus siellä luuraa kansanedustajien takana.
Luin tuossa uutisen Kokoomuksen edustajan Juhana Vartiaisen puheesta eduskunnassa. Hän oli päässyt puhumaan kansan edustajille. Vartiaisen puhe vaikutti päällisin puolin asialliselta. Hänen mukaansa Suomen sossuvaltion rahoitus ei enää kestä. Siksi työttömien tulee muuttaa työn perässä. Markkinataloudessa on jokaisella vastuu tehdä näin, jollei maaseutukunnassa töitä löydy kotitorpan vierestä. Äkkipäätä ajatellenhan näin on. Mutta kaupunkeihin muuttamiseen liittyy monta mutkaa. Ensiksi on oltava työpaikka ja sitten vasta voi muuttaa. Niitä työpaikkoja on edelleen heikosti saatavilla, varsinkin kokopäiväisiä asiallisesti palkattuja. Ennen muuttoa on vanha omistusasunto yleensä myytävä, jos siitä on velkaa. Entä mitä tehdä, jos puolisolle ei löydy työtä. Onko asuttava erillään ja maksettava kahta asuntoa. Käytännön ongelmia on paljon lisää. Mutta lähes kaikkeen auttaisi raha. Useimmilla kaupunkiin muuttajilla totuus on kuitenkin se, että palkka on mitätön, asuinkulut nousevat rajusti ja uudet työsuhteet useimmiten epävarmoja. Normaalitkaan työsuhteet eivät takaa toimeentuloa pitkään. Tyypillinen 2.000-3.000€ kk brutto on mm Helsingin tai Tampereen seudulla mitätön ansio. Pelkän perheasunnon vuokra on helposti 1.500€ kuussa. Sillä lopulla tilillä ei elä. Käytännössä perhe on edelleen sossun luukulla. On selvää, ettei tällainen vaihtoehto tee työn perässä muuttamista monelle mahdolliseksi. Mieluummin jäädään kotikylille elämään marginaalisilla tuloilla. Näin tuli selväksi, ettei Juhana Vartiainen ole kansan edustaja vaan Kokoomuksen. Jos hän kansan tilanteesta yhtään välittäisi niin hän laittaisi Kokoomuksen hallituspuolueena ajamaan kaupunkien elinkustannuksia alas. Vuokrakeinottelu korvattaisiin kunnallisella non profit- rakentamisella, kuntalaisille rakennusmaat muutettaisiin ilmaisiksi ja saatettaisiin voimaan vuokrasäännöstely. Vartiainen nyt vain sattuu edustamaan piirejä, jotka hankkivat sijoitusasuntoja ja pitävät niissä törkeitä vuokria. Samat sijoittajat ovat monet työnantajia ja mielellään maksavat heikkoja palkkoja ja pitävät ihmisiä epävakaissa työsuhteissa. Tämä nykyinen keinottelutalouden malli vain ajaa maan sekasortoon eikä ratkaise ydinongelmia kuten työllisyyttä ja hävyttömiä elinkustannuksia. Jos vaaditaan radikaaleja muutoksia työttömien elämään niin niitä tulee toteuttaa muuallakin yhteiskunnassa. Keinottelijoiden etuja ei tule suojata yhtään enempää. Vai haluammeko todella palata maaorjuuden kaltaiseen orjatyömalliin? Hyvä muistaa Kokoomuksen Vartiaisen mitä siitä seurasi aikanaan naapurimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

" Vartiaisen puhe vaikutti päällisin puolin asialliselta." Niin voi sanoa.

Mutta Vartiaiselta on turha odottaa, että hän alkaisi ajaa kansalaisten asioita - puhumattakaan vähäosaisten puolustamisesta. Kokoomus ja Vartiainen edustavat sitä kansanosaa, jolla menee jokseenkin hyvin.

SDP, vihreät ja Keskustakin ovat melko etäällä tavallisen kansan todellisista tarpeista. Puolueet elävät omaa elämäänsä. Kansalaisilla ja heidän tarpeillaan on puolueille lähinnä muodollinen ja marginaalinen merkitys.

Nähtäväksi jää, miten uusi "Liike.nyt" saa temmattua ihmisiä mukaansa. Liikkeen pyrkimyksenä näyttäisi olevan murtaa puoluekoneistojen betonoima poliittinen kulttuuri. Mutta mihin suuntaan "Liike"-miehet ja -naiset haluavat asioita johdatella, sitä ei tiedetä. Liike on OK, mutta suuntakin olisi hyvä tietää.

Pekka Iiskonmaki

Muuttovero pitää poistaa ja antaa tilalle muuttotuki.

Toki reipas verovähennys ensimmäisestä vuodesta uudella paikkakunnalla riittää monille.

Suomi on tukiaisten luvattumaa.

Muutto maksaa Suomessa helposti ensimmäisen vuoden palkan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juhana Vartiainen on lapsinero, joka mielikuvituksessaan pystyy asuttamaan viisilapsisen perheen Rubikin kuutioon 30 sekunnissa mille tahansa vieraalle paikkakunnalle, mistä perheen isä ja/tai äiti saisi työpaikan.

Arkitodellisuuden kanssa Juhana Vartiaisella ei ole mitään yhteistä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

On täysin selvää, että muuttamiseen liittyy isoja ongelmia, kuten varainsiirtovero (jonka poistamisen puolesta mm. Vartiainen on puhunut), mutta silti Vartiaisen puheessa on myös perää. Ennen ei ollut mitään epäselvyyttä sen suhteen, että pitääkö työn perässä muuttaa vai ei. Nyky-yhteiskunnassa, jossa osa porukasta katsoo vain omaavansa oikeuksia, ilman minkäänlaisia velvollisuuksia, on työn perässä muuttaminen katsottu kohtuuttomaksi vaatimuksiksi. Jotenkin tuntuu oudolta, että vaatimus siitä, että jokaisen joka kykenee, on velvollinen elättämään itsensä, olisi jotenkin kohtuuton.

Jotenkin koomista, että muuttokustannuksia liioitellaan, kuten tässäkin blogissa. Esim. Helsingin kantakaupungista 1200 €/kk saa helposti kolmion, puhumattakaan syrjemmästä. Lisäksi jos PK-seudulla haluaa käydä, niin radanvarresta löytyy paikkakuntia, joissa vuokrataso on maltillinen ja juna tuo alle tunnissa Helsinkiin. Tampereella (esim. Hervannasta) saa kolmion reilusti alle tonnilla.

Juha Hämäläinen

#4. En liioittele kustannuksia yhtään. Olen itse muuttanut työn perässä useamman kerran myös ulkomaille ja tiedän mitkä kaikki rasitteet muuttamiseen liittyvät erityisesti perheellisillä.

Olen varoittanut erityisesti ulkomaille muuttavia kustannusloukuista. Erityisesti siitä, ettei muutto ole viisasta, jolleivat molemmat vanhemmat saa työtä ja yhteiset tulot ole riittävät ja työnantaja maksa osaa kuluista kuten lasten kouluja tai asuntoa ja autoa.

Olen ollut töissä ulkomailla mm tehtävässä, jonka peruspalkka oli bruttona noin 11.000€ kuussa. Nopea laskenta kertoi, ettei sillä ollut mitenkään mahdollista elättää koko perhettä. Siksi muutin yksin työn perässä.

Voi olla vaikeaa tajuta, jollei itse asiaa kohdannut.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Otetaanpa esimerkiksi maalla asuva poikamies jonka asumiskulut ovat siellä luokkaa 400€/kk ja saa työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea. Noita tukia saadessaan hänen vuokransa, sähkönsä maksetaan siten, että hänellä on kuukaudessa n. 550€ rahana käytettävissään (käytännössä myös lukuarvot ovat noin).

Henkilö voi olla hyvinkin koulutettu ja ammattilainen, mutta miten hänen asumisensa järjestyy maalikylissä kun vuokraennakkoakin tulee olla ainakin 1 kk vuokran verran. Asunto pitäisikin olla ensin hankittuna, että tuon jälkeen pääsisi keskittymään työnhakuun.

Jos taas saisikin hankittua etähakuna työpaikan, niin kuinka kauan jäisi aikaa järjestää asunto olemattomilla varoilla ennen työn alkamista.

On tultu jo siihen, että elätetyllä ei ole rahallisia varoja mennä asumaan työpaikkakunnalleen, vaikka työpaikka olisi jo sovittuna. Tuosta saattaakin olla se seurauksena, että menettää työttömyysturvansa ja tuet sen kun laskevat.

Tuollaiset henkilöt saattavat olla niitä, jotka ovat jo olleet maalikylissä töissä mutta menetettyään työpaikkansa, he ovat olleet pakotettuja muuttamaan kotiseudulleen takaisin esim. korkeiden vuokrien takia.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Juha väänsi rautalankamallin, työttömän työn perässä juoksemisen ja arkielämän ongelmista. Luultavasti Juhana Vartiainenkin tuon käytännön elämän ongelman ymmärtää. Työttömyys ongelma näyttää teoriassa ratkaistulta. Joten teoriamies Vartiainen voi takoa rintoihinsa. Käytännön toteutuksella ei hänelle ole väliä.

Juha Hämäläinen

#6. Vaikuttaa siltä, ettei Vartiaista reaalimaailma kiinnosta pätkääkään.

Toimituksen poiminnat