Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Oliko Hesari valemedia 1963?

  • Hesarin uutinen ei jättänyt varaa spekuloinnille.
    Hesarin uutinen ei jättänyt varaa spekuloinnille.
Selailin tuossa huvikseni kirjoja tänään Akateemisessa kirjakaupassa Hesassa. Käteen osui Hesarin kustantama paksu opus Hesarin etusivuista lehden koko historian ajalta alkaen 1800- luvun lopulta. Mielenkiintoisten uutisten joukossa oli Kennedyn murhan jälkeisen päivän etusivun uutinen vuodelta 1963, päiväys 23. marraskuuta. Siinä HS tiesi kertoa Kennedyn kuolleen ohimoon osuneeseen salamurhaajan luotiin. Hesari ei otsikkoa itse keksinyt. Myöhemmin virallinen Warrenin komissio tiesi kertoa, että Kennedy sai tuon luodin takaa takaraivoonsa eikä edestä päin ohimoonsa. Onko HS julkaissut valeuutisen vai valehteliko sittenkin Warrenin komissio? Moni on aina pitänyt mahdottomuutena Warrenin komission sepustuksia niiden räikeiden ristiriitojen ja lukuisien todistajien lausuntojen vuoksi. Luodit tekevät nimittäin isomman aukon poistuessaan uhrin päästä kuin mennessään sisään. Kennedyltä puuttui kolmannes takaraivostaan ja saman verran aivoista kallon perältä. Kaikesta päätellen Hesari ei välittänyt valeuutista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Hesari ei otsikkoa itse keksinyt."

Näin on, se oli saanut tiedon muualta. Siksi sitä ei voi pitää valemediana tuon perusteella. Valemedia keksii itse uutisensa.

Juha Hämäläinen

#1. Valemedia jakaa uutisia, jotka eivät ole totta. Nyt näyttää siltä, että HS toimitti uutisen oikein juuri kuten murha tapahtui.

Jos taasen uskomme Warrenin komissiota, Hesarin uutinen on valeuutinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki valemedia jakaakin virheellisiä uutisia, mutta silloin se tekee sen tahallisesti, tietoisena siitä, että uutinen on virheellinen. Näin ei ollut Hesarin laita.

Sitä paitsi valemedian (esim. MV-lehti) valtaosa uutisoinnista on kyllä omaa väritettyä tai keksittyä puppua.

Katsoin joskus vuosituhannen vaihteen jälkeen Kiinassa CNN:n Larry King showssa Gerald Fordin haastattelua. Hän oli silloin 90-vuotias ja ainoa elossa oleva Warrenin komission jäsen.

Vakuutti vielä siinä vaiheessa hyvin selkein sanoin, että murhan tapahtumat on tutkittu perinpohjin ja juuriaan myöten ja että komission raportista ilmenee kaikki asiaan liittyvä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

#3. Ford on tosiaan näin vakuuttanut. Hän ei vain koskaan pystynyt selittämään miksi Kennedyn vammat eivät mitenkään vastaa Warrenin komission sepustuksia. Merkittävä määrä luotettavia silminnäkijöitä kuten ensiavussa olleet lääkärit olivat täysin eri mieltä Warrenin komission kuvaamista Kennedyn vammoista. Myöskään Kennedyn auton tuulilasin yläreunassa ollutta luodinreikää, joka luoti oli tullut auton kulkusuunnasta, ei ole selitetty. Tämänkin näki Houstonin sairaalan lääkäri.

Ford ei myöskään ole kertonut mitään ymmärrettävää syytä tutkimusaineiston salaamiselle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni Kennedyn murhan jälkeen kerrottiin, että osa tutkimustuloksista on julistettu salaisiksi jonnekin vuoden 2050 tienoille asti. Silloin se kuulosti utopistiselta, että sellainenkin aika joskus tulisi, mutta jos maininta pitää paikkansa, niin sitähän voi jo alkaa odotella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olin noihin presidentti Kennedyn murhan aikoihin töissä UPI-uutistoimistossa Helsingin Ludviginkadulla, jossa noita uutisia käännettiin Helsingin Sanomille ja eräille muille lehdille. Minulla oli vapaapäivä Kennedyn murhapäivänä. Olin taas töissä muistaakseni seuraavana päivänä, jolloin Lee H. Oswald surmattiin vangitsemisen yhteydessä. Oikeiden tosiasioiden selvittäminen otti aikaa. Lieneekö vieläkään kaikki sataprosenttisesti selvillä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä puolestani muistan, kun samana syksynä kansakoulun ensimmäisen luokan aloittaneena kävelin Taivallahden kansakoulun pihaan, niin siellä oli Suomen lippu puolitangossa. Huhut kertoivat oppilaiden keskuudessa, että "Ameriikan presidentti on murhattu."

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Kuriositeettina muistelen, että Lee H. Oswaldin murha oli maailmanhistorian julkisin murha reaaliajassa, siis jolla oli eniten silminnäkijöitä siihen mennessä. Onkohan se säilyttänyt asemansa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onkohan se säilyttänyt asemansa?"

- Voi olla. Ainakaan tästä attentaatista Vatikaanissa 13.5.1981 ei seurannut kuolemaa, eikä tapahtumasta tietääkseni ole uutisfilmiä:

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/18/article-...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Uutistulva oli mieletön heti ampumisen jälkeen, ei siinä kaikkea ehditty heti varmentaa.

Minä kyllä muistelen, että Kennedy vietiin sairaalaan elossa, mutta saatan muistaa väärin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Missä ohimo loppuu ja takaraivo alkaa? Onko niiden välissä (jokin nimetty) alue? Onko mahdollista, että kallossa on kohta, jota voidaan pitää sekä ohimona että takaraivona varsinkin, jos se on tuhoutunut laajalta alueelta?

Mitä dramaattisempi tapahtuma, sitä runsaammin sen tutkintaa tuloksineen kritisoidaan. Mitä esimerkiksi tapahtui 11.9.2001? "Kirjassaan The Ground Truth: The Story Behind America’s Defense on 9/11 kyseisistä asioista kertova John Farmer Jr. kertoi Washington Postin haastattelussa vuonna 2006, että on 'järkyttynyt siitä kuinka paljon oikea totuus poikkesi yleisölle kerrotusta'." (Wikipedia)

Juha Hämäläinen

#9. Kennedyn pää ei poikennut meidän päistämme. Luodinreikä oli ohimon ja otsan välivaiheilla. Takaraivo on kallon toisella puolella. Ulosmennyt luoti teki ison aukon takaraivoon ja samaa kautta lensi merkittävä määrä aivokudosta presidentin auton tavaratilan kannelle, josta Kennedyn vaimo kaapi shokissaan palasia talteen.

Tutustu materiaaliin, joka nykyään julkista. Ei tarvitse yhtään sen jälkeen arvuutella. Kennedyn tappoi edestä tullut luoti kuten HSn uutinen 23.11.1963 kertoo. Oswald ei häntä tappanut. Kennedy oli kuollut päähän osuneen luodin jälkeen jo ennen sairaalaan vientiä.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Mikään ei ole muuttunut, sillä tietotarkkuudessa Hesari on samanlainen valemedia - tai fiinimmin sanoen yhtä epätarkka - kuin ennenkin. Syykin on entinen: nopeuden maksimointiin pyrkiessään sillä ei ole tarpeeksi aikaa paneutua asioihin ja niiden taustoihin. Agendalla ollessaan ei aina haluakaan.

Juha Hämäläinen

Kirjoitin juttuni nähdäkseni miten ihmiset reagoivat tilanteeseen, joka rakentuu kolmeen faktaan.

Faktoja olivat
1. Kennedyn murha
2. Hesarin uutinen 23.11.63
3. Warrenin komission raportti julkaistiin

Mielenkiintoista on nähdä kuinka tätä kolmen faktan yhdistelmää tulkitaan.

Itse tulkitsin sen niin, ettei Warrenin komission raportti kerro totuutta. Joku toinen epäilee Hesaria tai sen lähdettä. Joku taasen pitää ohimoa osana takaraivoa eikä sen enempää asia kiinnosta tai se mistä suunnasta Kennedyä ammuttiin. Toiset muistelevat missä olivat tapahtuman aikaan. Ja kaima tuntui luottavan Gerald Fordin sanaan, että homma tutkittiin oikein.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikeastaan siinä kommentissani ottanut kantaa asiaan, kerroin vain, että Ford vakuutti vielä toinen jalka haudassa asian olleen niin.

Lähtökohtaisesti suhtaudun skeptisesti salaliittoteorioihin, joita aina pulppuaa merkittävien tapausten yhteydessä, jotka virallisesti tutkitaan. Siksi en täysin ole valmis teilaamaan Warrenin komission raporttiakaan. En vain tiedä kuka on oikeassa.

Näin aikoinaan myös amerikkalaisen dokumenttiohjelman, jonka tekijä oli haastatellut satoja murhapaikalla olleita ja päätynyt vastakkaiseen käsitykseen Warrenin komission tutkimusten kanssa.

Dramaattisin haastattelu, joka tuossa ohjelmassa näyettiin, oli keskustelu erään texasilaisen papparaisen kanssa, joka oli seisoskellut pensasaidan vieressä auton etupuolella olleella ruohikolla. Hän kertoi kuulleensa laukauksen läheltä jostain selkänsä takaa. Kun haastattelija kysyi häneltä olisiko ääni voinut olla jokin muu kuin laukaus, hän vastasi "definately not!" Kun haastattelija jankkasi edelleen voisiko hänellä olla mitään epäilystä siitä, että asia ei olisi ollut niin, vaan että kyseessä olisi ollut kaiku tai suuntakuulon pettäminen t.m.s., niin haastateltava raivostui ja nousi seisomaan lyöden nyrkkiä pöytään huutaen: "THERE IS NO DOUBT IN MY MIND!!!"

Juha Hämäläinen

Näitä ärtyneitä olivat myös kolme lääkäriä, jotka ohitettiin tutkimuksissa, koska he pysyivät kannassaan Kennedyn kallovammoista. Kennedyn ruumiinavaus tehtiin sotilassairaalassa lääkärin toimesta, jolla ei mitään kokemusta murhauhrien tutkinnasta. Hän kiisti muiden lääkäreiden havainnot Kennedyn vammoista. Kuka sitä työnantajaansa vastustaisi.

Toimituksen poiminnat