Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Skientologit sekoilevat Suomessakin

  • Roskapostia ja valheita skientologeilta.
    Roskapostia ja valheita skientologeilta.
Postiini ilmestyi outoja mainoksia skientologien kustantamolta Suomessa. Helsingin Dianetiikka-keskuksen nimellä lähetetyissä mainoksissa myydään kirjoja, joiden mukaan yksi kirja on "kaikkien aikojen bestseller ihmismielestä" ja toinen paljastaa "mitkä ovat mahdollisuutesi". Kirjoittaja on tunnettu ihmisten manipuloija ja hyödyntäjä L. Ron Hubbard, skientologia liiketoiminnan ja dianetiikan edesmennyt perustaja. Nuo väittämät menevät vielä mainostekstin vapauden piikkiin. Mutta sitten höpinät alkavat lehtisten pienessä präntissä. Itseanalyysi on toisen kirjan ydin. Sillä voidaan kuulemma vaikuttaa siihen miltä näytät, nuoremmalta tai vanhemmalta. Jos tunnet itsesi jonkin verran väsyneeksi niin asia voidaan korjata itseanalyysillä. Samoin muistisi saadaan tällä konstilla täydelliseksi. Toisen kirjan mukaan dianetiikka on "Uusi tiede mielenterveydestä." Lisäksi "Kauan on tiedetty, että jopa 70% sairauksista on psykosomaattisia. Kenelläkään ei ole kuitenkaan ollut tähän ratkaisua." Skientologeilla ilmeisesti on. Dianetiikka voi kuulemma lisätä ihmisen älykkyyttä. Esitteiden lopussa lukee mm että "Scientologia on käytäntöön sovellettu uskonnollinen filosofia.". Miten tällaista roskaa saa markkinoida Suomessa. Sitä jäin ihmettelemään. Jos tässä olisi kyse uskonnosta niin sen jotenkin nielisi, mutta kun nämä opit liitetään tieteeseen, on menty tahallisen harhautuksen tielle, jonka tulisi olla rangaistavaa. Skientologia on raaka business eikä se liity millään tavoin tieteen soveltamiseen. Kuinkahan moni puolustuskyvytön suomalainen on tähän touhuun jo sotkettu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan skientologien uhreja vapautettiin raastuvanoikeudessa lainojen takausvastuista, koska heidän katsottiin tulleen aivopestyiksi syyntakeettomaan tilaan. Noissa oikeudenkäynneissä toimin asiaa tuntevana todistajana.

Tämä tapahtui 90-luvun alussa, et nähnyt ilm. Yhden illan pysäkkiä, joka käsitteli aihetta? Sen jälkeen ne ovat olleet aika hiljaa.

Juha Hämäläinen

#1. En nähnyt. Ilmeisesti oli oikeaan osuvaa tietoa näistä villin lännen uskonnollisista bisnesfilosofeista.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Porthanian edustalla oli 80-luvun puolivälin tienoilla usein skientologeja houkuttelemassa opiskelijoita "ilmaisiin persoonallisuustesteihin", joissa osallistuneiden ressukoiden "kehittämistarpeita" kartoitettiin.

Vikoja taisi löytyä.

Juha Hämäläinen

#18. Skientologien bisnescase perustuu siihen, että viisari värähtää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Suomessa on oikeuden päätöksellä lakkautettu muun muassa äärioikeistolaisia järjestöjä ihmisoikeuksien vastaisina. Indoktrinointia harjoittavat kultit kuten skientologia ja Jehovan todistajat ovat yksiselitteisesti ihmisoikeuden vastaisia. Miksi niitä ei lakkauteta? Miksi henkistä väkivaltaa käyttävän ideologisen yhteisön pitäisi nauttia suurempaa vapautta vain siksi, että sen opit sattuvat perustumaan satuihin ja taikauskoon?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uskonnon nimissä...USA suuttui aikanaan Saksalle tästä syystä.

Juha Hämäläinen

#3. Avuttomien ihmisten manipulointi ja hyväksikäyttö on aina väärin ja siihen tulee puuttua. Estämmehän lainvoimaisesti itsetuhoisia ihmisiäkin toteuttamasta itsetuhoaan, miksi emme puuttuisi näihin hyödyntäjiinkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Estämmehän lainvoimaisesti itsetuhoisia ihmisiäkin toteuttamasta itsetuhoaan, miksi emme puuttuisi näihin hyödyntäjiinkin."
----------------------------------------------------

Pah, hyödyntäjiä on loputtomiin.
Ennen lapsieni aamuohjelmia eli siinä ennen kello kuutta aamulla tulee vielä "astorologia-hömppää", enkelparantamisia sun muuta tarot-korttisekoilua.... ja nämä ovat häkellyttävästi täysin sallittuja. Itse ehkä haluaisin kieltää moiset (tosin menisivätkö sitten maan alle.. haittaisivat ainakin vähemmän ja joutuisivat etsimään muita "töitä").

Vanhusten ja hyväuskoisten kusettaminen jatkuu esim. kolikkoautomaateissa r-kiskoilla ja marketeissa ja se on myös sallittua - hyvän tahdon pelejä my ass. Kaikki matematiikasta mitään tietävät ovat nähneet ne about 80% (jos hyvin on) palautusprosentit eli jokainen 10€ laittanut saa siinä 8€ takaisin pitkässä juoksussa. Mutta sallittuja ovat, vaikka täyttä ihmismielen heikkouden hyväksikäyttöä. Monet köyhän oloiset lidlin 30% alennuksessa leipiä ostaneet ovat pysähtyneet näkemäni mukaan vuosien saatossa lidlin kolikkoautomaatille..... paikallisessa s-marketissa on enemmän tilaa ja näky vielä lohduttomampi. Hyvän tahdon pelit johtavat köyhimmät enemmän ahtaalle, koska ne pelit ovat heidän ainut mahdollisuus parempaan onneen (toki useimmat heistäkin tajuavat mahdollisuuksien olevan itseään vastaan, mutta kun parempaakaan ei ole tarjolla.. tai eivät paremmasta ainakaan tiedä).

En sitten tiedä onko parempi käyttää heikkoa ihmismieltä hyväksi uskonnon vai rahapelien kautta. Tapojahan on reilusti enemmänkin. Kysehän on toivon hyväksikäytöstä eli joku toivoo jumalaa ja joku parinkympin voittoa. Jos olet rikas jo valmiiksi et käy todellakaan peliautomaatilla, mutta uskonto-kusetus voi hyvinkin toimia, koska rikaskin tarvitsee jotain elämän tarkoitusta. Hyväksikäyttö ei koskaan loppune ellemme todellakin kasva ihmisinä paljon... en odota näkeväni sellaista oman elämäni aikana.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

#10. On jutussasi loogista perää. Aste-ero on vain usein suuri. Skientologit vievät ihmisen vapauden lisäksi tämän omaisuuden tai saattavat tämän velkakierteesern. Peliautomaatti marketissa ei ihan heti siihen pysty.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

En muusta tiedä, mutta haluaisin vain muistuttaa yhdestä asiasta: skientologia ei ole Suomessa tunnustettu uskonto.

Siinä mielessä sen kieltäminen voisi itse asiassa olla helpohkoa (ainakin Jehovan todistajiin verrattuna) eli lähde vain ajamaan asiaa oikeudessa!

Et kai vain odota jonkun toisen tekevän sitä?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Saattaisin lähteäkin, jos toinen haitallinen kultti (jonka mainitsitkin) ei olisi vienyt mielenterveyttäni ja samalla valtaosaa voimavaroistani. Jäljelle jääneen energian pyrin suuntaamaan sitä vastaan. Toivoisin huomattavasti parempaa uskontoihin kohdistuvaa yhteiskunnallista valvontaa. Tuntuu, että nykyään niitä ei valvota oikein mitenkään.

Hyvä huomio kuitenkin. En muistanutkaan, että skientologiaa ei tunnusteta Suomessa viralliseksi uskonnoksi. Se on sentään positiivinen asia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Olen täsmälleen samaa mieltä, että skientologia on uskonto, silkkaa roskaa, ja sen markkinointiin tieteeseen liitettynä tulisi puuttua - samoin kuin sen harrastamaan uhriensa rahastukseen.

En kuitenkaan malta olla huomauttamatta, että myös kristinuskon käsityksiä ja Raamattua markkinoidaan tietyissä piireissä tieteellisesti täsmällisinä - myös tällä palstalla. Viittaan kreationisteihin, jotka usein väittämiensä puolustelussa yrittävät nojautua tieteeseen, ja siltä osin kuin tieteenkäsitykset ovat sovittamattomasti heidän käsitystensä kanssa ristiriidassa, kiistävät nuo tieteenkäsitykset. Tuokin on tahallista harhaanjohtamista. Tämä koskee myös eräiden muslimikreationistien toimintaa ainakin Turkissa.

Valitettavasti arvelen, että uskonvapauden nimissä myös uskonnon puolesta valehtelu on jatkossakin sallittua.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Uskonnonvapaus tulisi ehdottomasti ymmärtää yksilönvapaudeksi, ei jonkin organisaation vapaudeksi aivopestä, manipuloida, puoskaroida ja simputtaa ihmisiä tai markkinoida huuhaata tieteenä. Kultit nimenomaan loukkaavat uskonnonvapautta ja riistävät sen jäseniltään. Mutta valitettavasti viranomaiset ja poliitikot tuntuvat ymmärtävän uskonnonvapauden useammin väärin kuin oikein.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Juuri noin.

Noiden organisaatioiden joukossa on muuten useita yhteiskunnan rahoitusta nauttivia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen Pajala kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Uskonnonvapaus on yksilönvapautta uskoa mihin haluaa. Organisaatiot käyttävät uskonnonvapautta hyväkseen. Kansankirkonkin sisällä on paljon piirejä, joissa manipuloidaan, aivopestään, simputetaan ja uskotellaan uskonnon peruskirjan olevan tieteellisen todistelun yläpuolella.

Näistä uskonnollisista piireistä kumpuaa myös poliittisesti aktiivisia lobbausryhmiä ja kaksi puoluetta kertoo puolueen säännöissä noudattavansa uskonnollisia teesejä toimiessaan lakeja säätäessään.

Uskon poliitikoiden uskonvapauden väärinymmärtämisen olevan suurelta osin tarkoituksellista. Kyse on vallasta. Mikään ei ole uskonnollista valtaa vahvempi voima johtaa kansaa. Se kansanosa, joka tuolle vallalle alistuu, on täysin johdateltavissa.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Eri uskonnoilla rahastetaan ja tienataan miljoonia sekä hallitaan ihmisiä. Eri kirkot ja islamistiset järjestöt ovat tulleet rikkaiksi uskonnollisella manipulaatiolla. Nyt nämä uususkonnot tekevät samaa. Islam on uskonnoista ihmiskunnan pahin hallintotapa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pahin?

Itse pidän kyllä islamia pahana hallintotapana. Mutta onhan kristinuskon avulla on luotu yhtä hirveitä valtio-organisaatioita ja ihmisten teurastamislaitoksia.

Mutta olet oikeassa, kaikista uskonnon rakenteiden tai arvojen mukaan rakennetuista tai rakennettavista yhteiskuntajärjestelmistä on pyrittävä eroon. Fundamentalistiset, uskonnollista opeista johdetut lainsäädäntöhankkeet on torjuttava.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kerrotaan vielä anekdoottina, jotta olen varmaankin ainoa psykiatri maassa, jota vastaan on järjestetty kokonainen mielenosoitus; skientologit osoittivat mieltään Eiran sairaalan edustalla minua vastaan joskus 1995 paikkeilla, Into loppui puolessa tunnissa, kun kukaan muu ei oikein kiinnostunut asiasta.

Juha Hämäläinen

#12. Jaahas, että tällaistakin tapahtunut. Nämä tosielämän kokemukset ne niitä uskomattomimpia ovatkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jessus, tollaineko mä olin 33 vuotta sitten....

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jaa en ole itse koskaan saanut scientologisontaa mainoksina. Tulivatko ne mainoksina? Tällöin auttaa joskus EI MAINOKSIA -postiluukussa.

Joskushan huijarit kiertävät tätä mainoskieltoakin siten, että lähettelevät mainoksiaan nimellisissä valkoisissa harhauttavan asiallisen näköisissä kirjekuorissa, jolloin moska menee myös mainokset kieltäville ihmisille, esim. Nordax-bankin tällaisesta sairaasta käytännöstä kirjoitin taannoin

Juha Hämäläinen

#17. Kyllä näitä tulee lootaan sama mitä siinä lukee. Ehkä pitäisi uhata henkeä ninn kyin Jenkeissä, laittaa sellainen Armed response-kyltti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nuorena opiskelijana ostin Self analysis kirjan. En scientologiaan muuten tutustunut, mutta yhden kesäloman aikana tuohon kirjaan tutustuin ja kokeilin sen metodeja itseeni. Täytyy sanoa, että ei se ihan huono ollut. En kuitenkaan jatkanut sen pidemmälle enkä lahkoa muutoin tunne. Yksi kaveri harrasti kaikenlaista ja sitä myöden tuokin kirja tuli kohdalleni. Aina arvostelijat eivät tiedä juurta jaksaen mihin edes ottavat kantaa. Sääli sekin. Ei toki tuota uskonliikettä tänne tarvita.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Dianetiikka sisältää useita Freudin oppeja, joista saattaa olla jotain hyötyä. Mutta jos on epäselvää, mitä skientologiassa on kyse, kannattaa katsoa esimerkiksi Netflixistä löytyvä dokkari "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief".

Juha Hämäläinen

#20. Skientologiaa ei ole tarkoitettu itseopiskeluun. Silloin ei "kirkko" pääse rahastamaan auditoinneilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos tässä olisi kyse uskonnosta niin sen jotenkin nielisi, mutta kun nämä opit liitetään tieteeseen, on menty tahallisen harhautuksen tielle, jonka tulisi olla rangaistavaa."

Kyllä minä tämän selkeästi ja varauksetta liittäisin normaalin sananvapauden piiriin. Eri asia on, jos kyseinen organisaatio huijaa jäseniltään tai uhreiltaan rikollisella tavalla omaisuutta. Silloin sellaiset tapaukset tulee käsitellä yksittäisinä tapauksina normaalin rikosoikeudellisen prosessin puitteissa.

Jos liian pitkälle mennään erilaisessa kieltämisessä, niin oikeastaan kaikki mainonta pitäisi kieltää ja sitten kaikki sellainen viestintä, joka sotii jotain ylhäältä päin määriteltyä yleistä totuutta vastaan. Tällaisiakin yhteiskuntia on ollut ja on edelleen. En pidä sellaista kuitenkaan tavoittelemisen arvoisena.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos pesupulveria markkinoitaisiin leivinjauheena, kuuluisiko sekin normaalin sananvapauden piiriin?

Juha Hämäläinen

#24. Olen minäkin melko täydellisen sananvapauden kannalla. Tässä tapauksessa taasen liikutaan rikollisuuden rajamailla ja uhrit ovat tyypillisesti puolustuskyvyttömiä psyykensä tai vaikean elämäntilanteensa takia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä postilaatikosta löytyvä Jehovan todistajien Vartiotornikin on ihmisen kiusaamista.

Verensiirrostakin pitäisi kieltäytyä , jotta sielu pääsisi taivaaseen eikä joutuisi ikuiseen kadotukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maailmaan mahtuu mielipiteitä ja saa mahtuakin. Jos ajatuksia ja uskomuksia ryhdytään kieltämään lain voimalla, niin sellaisesta ei koskaan ole mitään hyvää seurannut.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Näiden erilaisia indoktrinointikeinoja hyödyntävien vallankäyttö- ja mielenhallintakulttien toiminta on kyllä jotain ihan muuta kuin mielipiteiden esittämistä.

Nämä kultit eivät itse ole erilaisten uskomusten ja mielipiteiden sallimisen kannalla, vaan riistävät jäsenikseen aivopestyiltä ihmisiltä uskonnon- ja mielipiteenvapauden törkeää henkistä väkivaltaa käyttäen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Niihin ei kuitenkaan pakoteta ketään jäeneksi. Ääriprotestanttinen lestadiolaisuus, joka on varsin hyvissä voimissaan ydinalueillaan Suomessa, on toimintatavoiltaan yhtä selkeä ja ahdasmielinen kulttijärjestö, jonka opeista lipsuneita uudelleen koulutetaan "sakin hivutuksenomaisesti" hyvinkin julmalla ja säälimättömällä tavalla. Olisi kaukaa haettu ajatus, että joku tohtisi tehdä eduskunnassa aloitteen sen kieltämiseksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #31

Indoktrinointi ei ehkä ole pakottamista, mutta ei myöskään eettisesti yhtään kestävämpää toimintaa. Jäseniksi sitä paitsi painostetaan myös kulttilaisten taaperoiästä asti aivopestyjä alaikäisiä lapsia, joilla ei ole edellytyksiä tehdä asiasta omaa arvostelukykyistä päätöstä.

Siitä, mitä olisi aiheellista tehdä, voidaan keskustella, vaikka ei olisikaan käytännössä todennäköistä, että toimenpiteisiin ryhdyttäisiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jehovan todistajien lapsia pelastetaan kuolemalta lain voimalla, kun vanhempien ajatukset ja uskomukset voidaan mitätöidä antamalla perillisille henkeä pelastavia verensiirtoja lääkinnällisen tarpeen niin vaatiessa vanhempien tahdon vastaisesti.

Näissä tapauksissa voidaan väittää jotain hyvääkin seuraavan, kun mielipuoliset ajatukset ja uskomukset kumotaan lain voimalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Tuo pitää paikkansa, mutta kommentoin lähinnä sananvapautta. En riistäisi Jehovantodistajiltakaan vapautta sanoa, etteivät he halua verensiirtoja harjoitettaman.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #34

Kunhan eivät aseta tällaista sääntöä jäsenilleen ja käske karttamaan sitä rikkovia. Minun äitini esimerkiksi kuoli tuon sairaan kultin verensiirtokieltoon, enkä ole missään aikeissa antaa sitä anteeksi tai ruveta puolustamaan kultin "oikeutta" käyttää ehdotonta uskonnollista valtaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Pakko korjata: jotta ihminen pääsisi maanpäälliseen paratiisiin eikä kohtaisi ikuista kuolemaa ihan nurkan takana olevassa Harmagedonissa. :D

Toimituksen poiminnat