Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Positiivinen ratkaisu eläkeongelmaan

  • Ei enää kurjuutta eläkeiässä.   ® Disney
    Ei enää kurjuutta eläkeiässä. ® Disney
Kannatan lämpimästi ajatusta monien eläkeläisten paluusta töihin. Ei 40 vuoden työura ole riittävä kattamaan 30 vuoden eläkkeelläoloa kuten monen kohdalla tilanne tulee olemaan eliniän venyessä. Ongelma ei ole vapaanaolo vaan se, että eläkeläinen odottaa voivansa elää ja kuluttaa kuten työvuosinaankin, mikä ei ole kaikilta osin täysin kohtuuton odotus. Sellaisiin eläkkeisiin eivät lakisääteiset maksut tule riittämään. Monella ei eläke riitä edes vaatimattomaan eloon, jollei edes asunto ole oma. Isäni sai hyvää eläkettä. Hän oli tehnyt kahta työtä rinnakkain, käytännössä hän oli töissä 7 päivää viikossa. Bruttoeläke oli noin 4.000€ kuussa. Monen mielestä se on paljon. Voin todistaa, ettei se olllut. Isäni kuoltua hänen tilinsä oli melko kuivissa. Syy ei ollut hänen elintavoisssaan. Päinvastoin. Hän kulutti mahdollisimman vähän ja käytti tavarat loppuun. Isäni mustat pukukengät olivat vuodelta 1962. Hän oli niihin kirjoittanut ostopäivän kuten kaikkiin esineisiin ruokaostoksia lukuunottamatta. Totuus on se, että omassa talossaan asuvat vanhempani elivät isäni eläkkeellä, jota jäi verojen jälkeen 1.400€ per nuppi. Kun tästä vähennettiin talon kulut, auto ja vakuutukset sekä ruoka niin jäljelle jäävä raha meni sairauksien hoitoon, lääkkeisiin ja kotihoitoon. Mitään ylimääräistä rahaa ei säästynyt. Isäni eli yli 100 vuoden ikään ja asui kotonaan koko ikänsä. Jos hän ei olisi tehnyt kahta työtä vuosikymmenet, hän ja äitini olisivat joutuneet sossun luukulle 35 vuotta sitten elämään puoliksi toisten rahoilla. Suomi voisi olla ensimmäisten länsimaiden joukossa, jossa aletaan ajoissa kannustamaan nykyisiä ja tulevia eläkeikäisiä palaamaan töihin. Se olisi kaikkien etu. Töitä riittää ja pienikin lisätulo parantaisi eläkeläisen elintasoa merkittävästi ilman, että tämä vaatisi lisää tulonsiirtoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nykyisten pieneläkeläisten nälkää ei työhön paluu ratkaise.
He ovat ikänsä raataneet pienipalkkaisessa työssä ja / tai varhain sairastuneet.

Tulevaisuuden työelämä on pirstaleista eikä se enää jakaudu tehovuosiin ja lepoon eläkkeellä.
Elämä pätkittyy opiskelu - työ ja parhevapaajaksoihin. Varmasti myös työttömyysjaksoihin.
Työn käsite muuttuu, ikäkäsite muuttuu, elämänuran käsite myös.

Nykyinen eläkeläisköyhyys on silti hoidettava.
Leipäjono ei saa olla ainoa ratkaisu,

Juha Hämäläinen

#1. En tiedä miten opiskelu tai perhe työntekoon vaikuttaa. On ennenkin opiskeltu, hankittu lapsia ja silti ehditty olemaan 40-50 vuotta töissä. Emme voi rakentaa sellaista yhteiskuntaa, jossa eivät työvuodet ja maksut täyty lähes kaikkien osalta.

Tulonsiirtojen tie on käyty loppuun ansiotulojen osalta. Jäljelle jää kakun kasvattaminen eli lisää työvuosia kaikille.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ja on oltu kotiäiteinä, pienviljelijöinä pellot paketissa, kausityöttöminä jne.
Tarkoitin kuitenkin sitä, että ajatus urasta koulu - työ - eläke yksioikoisena jatkumona ei enää toimi, kun ihminen joutuu ehkä opiskelemaan kolme ammattia, hankkimaan jatkuvasti lisäkoulutusta ja työskentelemään koko ikänsä projekteissa tai freelancerina. " Työvuodet" ovat mennyttä maailmaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Edustamani ikäsukupolvi Suomessa on maksanut eläkkeitä työurallaan olleessaan alusta saakka. Odotettavaa on, että sukupolveni pääsee Suomessa eläkkeelle vasta yli 70-vuotiaana. Työeläkekertymää on kai laskettu 23-vuotiaasta lähtien.

Nykyiset eläkkeellä olevat ovat päässeet eläkkeelle jopa 10-20 vuotta aikaisemmin kuin oma sukupolveni tulee pääsemään. Lisäksi osa nykyisinkin eläkkeellä olevista eivät ole maksaneet omia eläkkeitään vaan nykyiset työssäolijat maksavat ne heidän puolestaan ja eläkkeellä olevat saavat ns. ansiotonta etua.

Kun sukupolvet pienenevät koko ajan, heidän pitäisi maksaa nykyisin eläkkeellä olevien eläkkeet. Ongelmaksi asian tekee se, että Suomessakin elinikä pitenee koko ajan ja eläkkeiden maksu pitenee.

Lapset ovat nykyisin siis köyhempiä kuin vanhempansa. He pääsevät eläkkeelle paljon myöhemmin ja saavat todennäköisesti paljon pienempää eläkettä kuin nykyisin eläkkeellä olevat. Nykyisiä eläkeläisiä se ei tosin haittaa, koska he katsovat vain omaa etuaan.

Se miten heidän lapsensa pärjäävät eläkkeellä ollessaan, ei nykyisiä eläkeläisiä kiinnosta. Myöskin valtio ja eläkeyhtiöt ovat käytännössä hiljaa asiasta, koska se romuttaisi kaiken jos palkansaajat älyäisivät asioiden todellisen laidan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Nykyisiä eläkeläisiä se ei tosin haittaa, koska he katsovat vain omaa etuaan."

Valitettavasti tuo yleensä pätee :-/

Juha Hämäläinen

#11. Juuri tästä syystä kirjoitin juttuni. Eläkeläisten on hyvä tehdä töitä edelleen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Juha Hämäläinen

#3. Mulla on vinkki. Jos esim blogien kommentoijat, jotka työttömiä, käyttäisivät kommentointiaikansa työn hakuun, itselliseen työpaikan luontiin tai opiskeluun niin tilanne olisi monella hoidettu aikaa sitten.

Sanon tämän, koska tiedän näin olevan, en ketään haukkuakseni. Ihmiset tyytyvät tilaansa liian nopeasti, koska sossusysteemimme on olemassa ja tukee paikalleen jäämistä. Aasiassa noin esimerkkinä tätä tilaisuutta ei ole.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eihän mitään töitä tietenkään hakemalla saa, mutta onhan tuossa se pointti ehkä, että jos tiukkaa tekee, voi aikaa käyttää aina palautuspullojen keräämiseen, roskisdyykkaukseen, tuttujen luona syömiseen, ja tähän aikaan vuodesta vaikka perunoiden istuttamiseen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

#14. Palkkaa on aina haettu eri menetelmillä. Ei mikään muuttunut entiseen verrattuna.

Jos laskee riman alas niin toki voi roskiksia kaivella. Ihan oma valinta. Tiedän niin monta iäkästä, nuorta, sairasta, kouluttamatonta ja ylikoulutettua, läskiä, ruipeloa ja seinästä revittyä, jotka ovat ansiotöitä aina löytäneet, etten usko tuohon mitä väitit. Toki on joutunut joustamaan moni työn ja työpaikan sijainnin valinnassa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tyytyvät tilaansa?

Mistä päättelet, että he tyytyvät?
Yksi tapa viestiä tyytymättömyyttä on kertoa tilanne ja esittää ehdotuksia, mitä sille pitäisi voida tehdä.

Se, että tämän kertomisenergian voisi muuttaa työpaikaksi , on kyllä heikko teoria.
Samoin se, että Aasian olot olisivat esim sairaalle vanhukselle mainio mahdollisuus luoda itselleen työtä ja vaurautta.

Ps. Tänään on jonkinlainen " luonnonvalinta sos turvan tilalle"- päivä?
Vähän joka suunnalta pukkaa nyt Lepomäki- Halla-aho- linjan sos poliittista ehdotelmaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

#17. Aasian oloihin viittasin sillä, ettei siellä ole pääosin missään sossun luukkua. Silti siellä eletään. Kaikki työ kelpaa kaiken ikäisille rahaa kaipaaville. Ei Suomessa ymmärretä mitään työhalun päälle eli mihin se yltää tarvittaessa.

Tähän keskusteluun ei tarvitse puolueita sotkea. Meillä ei ole yhtään puoluetta, johon tunnen vetoa. Puhun mieluummin asiasta kuin politiikasta.

Palataan juttuuni tältä sivuraiteelta. Kirjoitin siitä, että eläkeläisiä voi hyvin kehottaa työntekoon. En sanonut, että pitää lain voimalla pakottaa.

Minä ehdotin asennemuutosta. Sitä tarvitaan Suomessa rankasti. Meidän on tajuttava miten enemmistö maailmasta elää ja kilpailee kanssamme aivan eri säännöillä, joihin emme voi vaikuttaa.

Jos haluamme sossuvaltiota ylläpitää niin asenne työhön, koulutukseen ja yrittämiseen on muutettava. Me emme nykyisellä tuotoksella kykene ylläpitämään kaikilla korkeaa elintasoa. Ansiotuloista tehtyjen tulonsiirtojen lisäämisen tie on käyty loppuun.

Yksi tapa kasvattaa kakkua on eläkeläisten palaaminen töihin. Puhun nyt ihmisistä, jotka osaavat tehdä jotain hyödyllistä, joilla on ammattitaito. He voivat parantaa omaa elintasoaan ja samalla keventää nuoren polven verorasitusta. En ymmärrä mikä tässä olisi väärin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja sellaista duunia ei olekkaan mihin työkyvytön huolittaisiin vaikka tahtoa olisi. Joten jatkan kommentointia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #22

#22. Työkyvyttömyyseläke tarkoittaa, että on työkyvytön. Ei sotketa asioita.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Koko kirjoitus on täyttä höpö höpöä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kuolleista ei pidä puhua pahaa. Jos tuollaista "kieltoa" ei olisi niin tekisi mielene haukkua joku [poistettu]!

Juha Hämäläinen

#5. Keistä kuolleista ja kuka on puhunut pahaa?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

Kommenttini syynä on se, että en aio puhua kuolleista pahaa. Kukaan ei ole niin vielä ainakaan tässä keskustelussa tehnyt. Enkä minä niin aio tehdä. Joten jätän sanomatta - kiitos.

Juha Hämäläinen

#4. Olet nyt kommentoinut jonkun muun blogia Juhani.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ihan oikeaa blogia kommentoin - yhä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mä olen ollut työelämässä vakituisissa töissä jo n. 48v. ja sitä ennenkin jo koululaisena lapsityövoimana kaikki lomat. Kauanko pitää vielä painaa?

Juha Hämäläinen

#13. Riippuu siitä riittääkö eläkkeesi ja varasi haluamaasi elintasoon. Ja riippuu myös siitä, tunnetko haluavasi jatkaa töissä ja helpottaa nuoremman polven verorasitetta. Riippuu ihan sinusta, en minä mitään työpakkoa esittänyt kenellekään vaan omaa harkintaa mainituilla perusteilla.

Sellainen asenne, että olen jo osani tehnyt, ei päde nykymaailmassa. Suurin osa ihmiskunnasta ei voi ajatella näin. Meidän maksukykymme Euroopassa ajatella näin on vähenemään päin ja vauhdilla.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei ole mitään " omaa osaa".
Sellainen ajatus on aika kauhea , koska mittarit ja mitattavat vaihtelevat hyvinkin mielivaltaisesti.
Myös " työstä" saatava palkkio tai sen tunnustaminen " työksi".

Bkt- ajattelu ei enää kauan päde talouden dynamiikassa eikä ennustamisessa.
Suuret muutokset ovat ovella.
" Työuran" sijaan kannattaa siksi ehkä keskittyä kehittämään itse "työtä " sellaiseksi, että se mittareista riippumatta tuottaa maksimaalisen määrän hyvinvointia - aineellista tai henkistä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikö viestisi juuri ole, että jos eläkkeellä ei pärjää, pitää työtä tekemän? Ja jos siis sillä pärjää, voi sitten olla eläkkeellä, mutta se ei ole suotavaa. Ymmärrän kyllä että ajat "amerikkalaistyyppistä jokainen on oman onnensa seppä"-tyyppistä heitteillejättöyhteiskuntaa, mutta itse en sellaista kannata. Voi myös kuvitella, mitä nuorisotyöttömyydelle tapahtuu, jos eläkeläiset massoina pyrkisivät takaisin työmarkkinoille?

Juuri hiljattain Hillary Clintonin kanssa demokraattien presidentinvaalien ehdokkuudesta kamppaillut Bernie Sanders kehui Suomen yhteiskunnan käytäntöjä: Ilmainen koulutus, lähes ilmainen terveyden- ja sairaanhoito, turvallinen yhteiskunta, joka ei jätä ketään heitteille jne. Bernie Sanders oli jenkkilässä juuri monien nuorten suosikki.

ps. Ihan just voisin jäädä eläkkeelle ja uskoisin pärjäävänikin. Ehkä kuitenkin katselen työelämää vielä vähän aikaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #23

#23. Minä olen se viimeisin jenkkiläisyyden kannattaja Euroopassa eli siihen ei kannata viitata. Ehdotin meillä asennemuutosta ja asioiden harkintaa tilanteessa, jossa olemme. Tältä Suomen sossun luukulta loppuvat rahat kaikilla sektoreilla.

Eläkkeet ovat osa tätä kakkua ja vaarassa kutistua kun niiden tulisi nousta rutkasti. Suomalaisen eläke on ostovoimana mitaten hyvin alhainen. Me saamme vain 50% palkastamme eläkkeellä. Muualla vastaava suhde on 60-90%..

En vastusta tulonsiirtoja kuten jenkit vaan vastustan uskoa, jonka tulonsiirtoja voidaan lisätä jatkuvasti kuten myös velkaantumista. Jaettavaa kakkua on lisättävä siis.

Toimituksen poiminnat