Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Syrjintää Malmilla - miksi?

  • Miksi romaneja syrjitään?
    Miksi romaneja syrjitään?
Iltalehti kirjoitti aamusta romaniperheen saamasta kohtelusta Malmin sairaalassa. Perheen aikamiespoika ei saanut kunnon hoitoa vakavaan sisäelinsairauteen. Hän olisi voinut kuolla hoidotta. Menemättä hoidon yksityiskohtiin, se oli ammattitaidotonta lääkärin ja ambulanssihenkilökunnan osalta. Lue tarkemmin https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201805102200904536_u0.shtml Asiassa kiinnostaa syrjinnän vaikutus kohteluun. Potilaalla oli ilmeisesti alkoholiongelma ja sisäelintulehdus liittyi siihen. Tosin kyllä kaikki huumeveikot saavat heikompaa huomiota ensiavussa kuin raittiit. Toisekseen perhe häädettiin pois sairaalassa hoitotiloista hoitajien pyynnöstä ja perheen isä jopa ulos tiloista. Sairaalan vartija oli tuo poispotkimisen toteuttaja. Jutun mukaan ei poisto aiheutunut järjestyshäiriöstä vaan romanien syrjinnästä. Olematta läsnä tilanteessa saatan kuvitella, että romanien käytös eli potilaan mukana olo hoitotiloissa on häirinnyt. Lisäksi vartijoiden virkaintoisuus yltää joskus mahdottomuuksiin. He eivät voi työssään muutoin päteä kuin komentelemalla ihmisiä. Se tuo vallantunteen. Romani on hyväksytty kohde käskyttää. Muut suomalaiset hyväksyvät myös ajattelematta, että kyse olisi syrjinnästä. Lisäksi kaksi asiaa on selvää. Romaneja syrjitään Suomessa. Ja toinen fakta on, että romanit syrjivät usein myös suomalaisia käytöstapoja. Tämä kaksisuuntainen syrjintä ylläpitää romanien tilaa yhteiskunnassa vuosisadasta toiseen. Tilanne korjaantuu, kun romanit alkavat käyttääntymään kuten kansan enemmistö ja unohtavat kulttuurinsa ne puolet, jotka vaikeuttavat heidän asemaansa. Mikään sanomastani ei tietenkään oikeuta syrjintään, mutta aina johtaa siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

" Jutun mukaan ei poisto aiheutunut järjestyshäiriöstä...".
Et siis ollut itse paikalla ? Aika jyrkkä syytös pelkän Iltalehden kirjoituksen perusteella ?
Tuli mieleen tapaus Turunmaan sairaalassa. Nuori ja selvin päin ollut oli saanut jonkun sappikivi- tai muun kipukohtauksen. Joutui odottamaan kauan, koska aina juopon tullessa sisään sai odottaa omaa vuoroaan, kunnes päihtynyt oli hoidettu. Hoitajan vastaus oli "Täällä on oikeasti sairaita". Missähän ne oikeasti sairaat piileskelivät, kun odotustilassa näkyi vain humalaisia ?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Humalainenkin voi olla oikeasti sairas ja päivystyksessä usein onkin.
Ja todella vakavasti sairaat vaikuttavat usein humalaisilta.

Sitkeästi elävä myytti kuitenkin on, että juopot vievät hoitopaikat kunnon ihmisiltä.
Tämä selvästi vaikuttaa juopolta vaikuttavan kohteluun.
Luvallinen syrjinnän kohde.

Jos on vielä vähemmistöön kuuluva ja esim narkomaani, saattaa käydä huonosti.

Juha Hämäläinen

#1. Alkoholismi on sairaus. Tosin itse aiheutettu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mitä mun vanhalle Malmilleni on tapahtunut. Ennen asuttiin siellä sulassa sovussa romanien kanssa. Törkeää käytöstä sairaalahenkilökunnalta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ehkä romanit ovat muuttuneet enemmän kuin Malmi?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei korjaannu.
Syrjityn ryhmän jäsenen käytös ei vaikuta syrjinnän määrään.
Syrjintä perustuu yleistykseen pahisten perusteella, ei hyvisten.

Juha Hämäläinen

#4. Olen kyllä nähnyt useita tapauksia mamuja, joiden oma käytös on tehnyt heistä käytännössä kantasuomalaisen. Henkilön oma käytös on todella merkittävä tekijä syrjinnän poistamisessa. Se auttaa jopa muita vähemmistöjen edustajia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tässä yksittäistapauksessa on merkittävä sivujuonne.

Potilaana on vieroitushoidossa oleva narkomaani ja/tai lääkkeiden väärinkäyttäjä. Tämä tosiasia tekee diagnostiikan teon vaikeaksi monin eri tavoin.

Romanitaustalla ei todennäköisesti ole mitään tekemistä hoitoa vaativan toisen sairauden diagnostiikan ja hoidon suhteen sen ilmaantuessa sairaalan vieroitusosastolla vieroitusoireiden kanssa samanaikaisesti.

Sukulaisten kohteluun en pysty ottamaan mitään kantaa. Mikäli he kokevat saaneensa huonoa kohtelua, heidän omat tuntemuksensa ovat luonnollisesti tärkeitä.

Tapaus varmaankin saa asiallisen ja puolueettoman käsittelyn jatkotutkinnassa.

P.S. Toivottavasti tulevaisuuteen siirtynyt vieroitushoito onnistuu munuaistulehduksen hoidon jälkeen.

Toimituksen poiminnat