Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Sote-huijarit pääsemässä maaliin

  • Orpo pyrkii estämään veronkiertoa. Siis pyrkii.
    Orpo pyrkii estämään veronkiertoa. Siis pyrkii.
Hallituksen sote-huijarit ovat hoitamassa työmaansa loppuun. Terveysyrityksille jätetään mahdollisuus jatkaa veronkiertoa veroparatiisien ja ulkomaisten omistusyhtiöiden kautta. Toimittaja Huusko voisi kirjoittaa vaihteeksi oikeaa asiaa näistä ketkuista ja jättää harmittomat persut oman onnensa nojaan. https://m.iltalehti.fi/politiikka/201805132200934306_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tuon takia käytänkin nykyään ilmaisua "Sote-ryöstö" poliitikkojen suosiman asemesta. On lähempänä totuutta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

No nythän isot terveystavaratalot jakavat jo marrkkinoita myymällä/ostamalla toisiltaan toimintoja. Näin on kartelli toteutumassa, eivätkä suuret ulkomaiset sotetoimijat kilpaile toisiaan vastaan samoilla areenoilla.

Mikäli sote toteutuu tämän hetken hallitusvision mukaan, tapahtuu markkinavaltaus, jolle Suomi ei mahda mitään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin on, kun siltä näyttää.. sanoi Kekkonen aikoinaan.

Lisäksi on hyvä muistaa, minkälaiset lisäkustannuket kansalle maksettavaksi tulee, kunhan tämä maakuntakepulointi on saatu toimintaan. Paljon tuottamattomia kynänpyörittäjiä ja pönäköitä nenänkaivajia syö kohta sinunkin pöydässä. Etkä voi edes heittää niitä ulos.

Luulis kyllä jokaista täyspäistä harmittavan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Hallitus on Suomelle tuhoisa. Mitään järkeä juuri missään sen touhuissa ei ole. Ainoa käteen jäävä asia on, että se on linjassaan täysin johdonmukainen: Suomi on myytävä yrittäjille rahoiksi.

Juha Hämäläinen

#4. Tämä on hallituksen linja. Surkein hallitus Suomen historiassa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Salonen, voisitko perustella syytöksesi. Jos et, arvaukseni on, sote-ja maakuntauudistus. Sen olet tuominnut jo ennen syntymää.
Minun ei onneksi tarvitse perustella tätäkään, sillä hallituksen näytöt ovat kiistattomat ja sote-ja maakuntauudistuksen osalta luotan täysin valmisteluun osallistuvien todellisten asiantuntijoiden kertomiin faktoihin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Tilanne on varmasti monelle kansanedustajallekin ahdistava, kun valtiosääntömme ei ainakaan vielä edellytä eduskunnan nauttivan hallituksen luottamusta."

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2552...

Mietihän Arvo Tammela, mikä on tuon kommentin perusteena. Kannattaa lukea Lehtosen koko kirjoitus. Viestistäsi päätellen et pidä Lasse Lehtosta, kommentin esittäjää, 'todellisena asiantuntijana'.

Lasse Lehtonen toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkärinä ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina.
Lisäksi hän osallistuu terveydenhuollon kehittämiseen mm. sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmässä sekä Euroopan unionin komission eurooppalaisen terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijaryhmässä (EXPH).

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #14

Marttila, olen lukenut Lehtosen kaikki kirjoitukset ja samoin hänen itse kertomansa työhistoriaa koskevan ansioluettelon.
Noin tasapuolisuuden nimissä olisi toivottavaa, että hän kirjoittaisi edes kerran yhden myönteisen kirjoituksen sote-uudistuksesta. Voihan tietysti olla, että hänen täytyy virkansa puolesta pelotella meitä kehäkolmosen ulkopuolella asuvia maalaisia sote-uudistuksen hirveyksistä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #17

Ehkä Lehtosella ei oikeasti ole mitään järin positiivista sanottavaa nykyisestä soteversiosta. Hänen kannanottonsa olisivat joka tapauksessa ansainneet paljon enemmän vastakaikua ja huomiota lainvalmistelussa.

Tunnetko erään toisen raskaan sarjan sote-opponentin ja asiantuntijan, Martti Kekomäen?

“Kaikki on hanurista”, lataa emeri­tusp­ro­fes­sori Kekomäki sote-uudistuksesta
https://www.oululehti.fi/uutiset/kaikki-on-hanuris...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei näitä haluta ainakaan täältä julkisuuteen. Kuten Finnwatch toteaa on raportointia koskeva osuus vesitetty huolella. Erilaisilla konserniveloituksilla kuten kiinteistöyhtiön vuokrilla, tietohallintokuluilla, henkilöstövuokrauksella emolta tai toiselta konsernin yhtiöltä, hallintokuluilla ja pääomalainoilla voidaan tehdä mitä halutaan. Orpo taitaa tahallaan puhua lööperiä tai sitten hän on valtionvarainministerinä väärällä paikalla mikäli ei tällaisia asioita ymmärrä.

Ns. hallintarekisterilakikin täytti tuossa muuten vuoden ja yhtäkään siihen liitettyjen ponsien porsaanreikiä tukkivaa lakimuutosta ei olla tehty. Saa nähdä tehdäänkö ollenkaan. Mutta eipä tuokaan ketään kiinnosta.

Juha Hämäläinen

#6. Suomen kansaa ei kiinnosta, vaikka sitä k**etaan 6-0. Tämä välinpitämättömyys on käsittämätöntä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Suomen kansan kiinnostuksesta ei puhuta. Media on visusti vaiti ja ainoa soteen kantaaottava poliitikko, joka saa mediatilaa (Ylen ykkösaamu 12.5.), on Demarien Rinne.

Kansa ei tiedä kulissien takaista junttausta.

Nyt on kyse isoista rahoista, joita jaetaan.

Nykyinen hallitus on onneksi tiensä päässä. Tosin ehtivät vielä jatkaa tuhon tiellä.

Tuleva vuosi näyttää, miten alas maamme demokratia on ajettu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

No, mutta Hämäläinen!

Tähän soteasiaan minulla ei ole mitään erityistä sanottavaa. On hassua ajatella, kuinka yksityinen terveyspalveluyritys pystyy tähän:
- tuottaa laadullisesti kestävää terveyspalvelua
- tuottaa palvelut asiakasystävällisesti lyhyellä jonotusajalla
- saa asiakastyytyväisyyskyselyssä hyvät arvostelut
- tuottaa palvelut kustannustehokkaasti ja julkista terveydenhoitoa halvemmalla ja pienemmin korvauksin
- tuottaa voittoa, jota voivat kierrättää ulkomaisten sijoitusyhtiöiden kautta sijoittajien ansioksi.

En tunne näitä sosiaali- ja terveysasioita kovinkaan tarkasti. Joten mitäs minä muuta osaisin kuin ihmetellä näitä.

Mutta minulla oli, Hämäläinen, sinulle kysymys. Sinä kun olet kiertänyt muutakin kuin tahkoa ja tunnet monet asiat. Uskonnolliset kysymykset ovat sinun vanhvinta osaamistasi. Käännyn puoleesi, koska haluaisin tietää helvetin jäätymisen tarkan ajankohdan. Jäätyikö helvetti siis vuonna 2006 vaiko jo aiemmin?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Muutama vastaus kommenttiisi:
- tuottaa laadullisesti kestävää terveyspalvelua
Totta. Suomessa vaaditaan samaa laatua olipa kyseessä julkinen tai yksityinen terveydenhuolto. Tosiasiassa molemmilla puolilla toimivat usein samat henkilöt.

- tuottaa palvelut asiakasystävällisesti lyhyellä jonotusajalla
Totta siinä mielessä, että rahalla saa ja mielikuvamarkkinointi on todellakin etusijalla. Siihen kannattaa käyttää aikaa, koska se tuo rahaa. Mitään estettä ei ole poistaa jonoja julkiselta puolelta. Se olisi vain vaatinut suunnilleen sen verran rahaa kuin hallitus on nyt pannut sote-uudistuksen valmisteluun ja jo aloitettuun toimeenpanoon.

- saa asiakastyytyväisyyskyselyssä hyvät arvostelut
Kyllä julkisellakin puolella saadaan hyviä arvosteluja varsinkin, jos unohdetaan ne jonot.

- tuottaa palvelut kustannustehokkaasti ja julkista terveydenhoitoa halvemmalla ja pienemmin korvauksin.
Yksityisen puolen kustannustehokkuudessa olet nyt langennut uskomaan propagandaa. Ruotsissa kulut kasvoivat valinnanvapauden myötä noin 25 %. Suomessa se tarkoittaisi 5 mrd €/v ylimääräistä kustannusta.
En ymmärrä miten voit kuvitella yksityisen terveydenhuollon tuottavan vielä 10 % voitolla ja ehkäpä noin 5 % markkinointikustannuksilla palvelunsa vielä julkista halvemmalla! Oikeasti tuo 15 % merkitsee 2-3 mrd €/v lisäkustannusta ja sen päälle tulevat vielä päällekkäisten järjestelmien kulut.

- tuottaa voittoa, jota voivat kierrättää ulkomaisten sijoitusyhtiöiden kautta sijoittajien ansioksi.
Ja sinäkö siis uskot voittorahojen jäävän Suomeen? Ajattelepa, jos kaikki ennen julkiset toiminnot on kohta myyty/annettu ulkomaisille toimijoille, mitä meille suomalaisille enää jää. Olemme torppareita omassa maassamme.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"- tuottaa palvelut asiakasystävällisesti lyhyellä jonotusajalla
Totta siinä mielessä, että rahalla saa ja mielikuvamarkkinointi on todellakin etusijalla. Siihen kannattaa käyttää aikaa, koska se tuo rahaa. Mitään estettä ei ole poistaa jonoja julkiselta puolelta. Se olisi vain vaatinut suunnilleen sen verran rahaa kuin hallitus on nyt pannut sote-uudistuksen valmisteluun ja jo aloitettuun toimeenpanoon."

Huomaat julkisen ja yksityisen terveyspalvelutuottajan eron siinä, että yksityisen terveyspalvelutoimijan toimitilojen odotustilojen pinta-alat ovat murto-osan toimenpidehuoneiden pinta-alasta. Julkisella puolella sitä vastoin satsataan odotustilojen riittävyyteen.

Yksityisellä varaat ajan ja pääset lääkäriin sovittuna aikana. Tämä toteutuu hyvin harvoin julkisen toimijan osalla.

"En ymmärrä miten voit kuvitella yksityisen terveydenhuollon tuottavan vielä 10 % voitolla ja ehkäpä noin 5 % markkinointikustannuksilla palvelunsa vielä julkista halvemmalla! Oikeasti tuo 15 % merkitsee 2-3 mrd €/v lisäkustannusta ja sen päälle tulevat vielä päällekkäisten järjestelmien kulut."

Yksityinen on 40% halvempi kuin julkinen:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/63987-kaynti-yksi...

"Ja sinäkö siis uskot voittorahojen jäävän Suomeen? Ajattelepa, jos kaikki ennen julkiset toiminnot on kohta myyty/annettu ulkomaisille toimijoille, mitä meille suomalaisille enää jää."

En näe merkitystä sillä, mihin voittorahat virtaavat. Jos palvelujen kustannukset yhteiskunnalle ovat halvempia, tuotetun palvelun laatu on kestävällä tasolla ja asiakkaat tyytyväisiä. Minusta on tarpeetonta miettiä, mitä palveluntarjoaja voittorahoillaan tekee.

Minun mielestäni julkisen terveydenhuollon ongelmat ovat syvällä. Julkinen lääkäri on viranomainen ja hänen potilaansa on hänen hallintoalamaisensa. Yksityisellä lääkäriasemalla lääkäri on asiakaspalvelija ja hänen potilaansa on hänen asiakkaansa. Julkisen toimijan irtisanomissuoja on aivan liian hyvä. Yksityisen toimijan asiakas valitsee lääkärinsä, julkisella on otettava se minkä saa. Kun yksityisen lääkärin palkka muodostuu suoritteista, on lääkärin motivaatio kohdallaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

#20. Niemeläisen kommenteista päätellen hänelle on sama kiertävätkö yritykset veroja ja jättävät maksutaakan ansiotulon verotukseen. Niemeläisen tulot niin pienet. Menee vain kunnallisvero.

Mitä tulee yksityisen sektorin potilasmaksuihin niin ne tulevat olemaan niin korkeita, etteivät hoitosetelit niitä kata. Muualla maailmassa tämä pakottaa kansalaisen ottamaan lisävakuutuksia, joiden hinta perheelle voi helposti ylittää tonnin kuussa mikäli haluaa saada kattavan hoidon myös vakavissa sairauksissa.

Esimerkkejä todellisuudesta tarvitaan Niemeläisen juttujen tilalle.

Käytin tässä äsken kompuroineen iäkkään äitini lääkärissä Mehiläisessä. Ranne kuvattiin, murtuma löytyi ja laitettiin tuki käteen. Kelan korvausosuuden jälkeen jäi maksettavaa 40 minuutin käynnistä 550€. Lisää laskua tulee vielä satasia tästä kaatumisesta.

Aiemmin käytin äitini yksityisellä hammaslääkärillä. Kelan osuuden jälkeen laskua tuli yli 8.000€. Kohta taas lisää. Tälle lääkärille on useiden viikkojen jonot. Huippukaveri.

Sote-uudistus ei näitä ongelmia poista niiltä, joilla ei varaa maksaa tonneja. Meillä onneksi on. Niemeläisestä en lopultakaan tiedä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #22

Hämäläisen kommentit menevät koko ajan hullummiksi. Miten minun tuloni sinulle kuuluu?

Vakuutukset on kyllä hyvä olla olemassa. Itse olen vakuuttanut itseni lisäksi myös perheenjäsenet. Silloin ei niin kovin haittaa, vaikka onkin pienet tulot.

Mutta on toki mukavaa, että sinulla, Hämäläinen on mitä mällätä. Ole onnellinen!

Miksi muuten oletkaan noin surkeana ja katkerana kaikesta, vaikka elosi ja olosi on äärettömän hyvin mallillaan?

Itse asiassa opetat minulle koko ajan uutta: Vaikka ihminen on kiertänyt maailmaa, ei ennakkoluulot välttämättä katoa. Lisäksi olen aina luullut, että rikkaus suojaisi kateudelta. Osoitat molemmat uskomukseni vääriksi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

#24. Sinun mietittävä mikä ero on ennakkoluulolla ja tiedolla.

Kun on nähnyt muualla jotain ja sen seuraukset niin tämän oppimisen kautta tietää eikä luule. Maailman koluaminen tuottaa juuri tällaista tietoa luulojen sijaan. Näin mm terveydenhuollon eri malleista ja niiden kustannuksista. Ei tarvitse uskoa sokkona poliittisia totuuksia, somen peukutuksia tai googlea.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #25

Edelleenkään sinulla ei ole ollut mitään, millä osoittaisit yksityisen terveyspalvelun kustannusvertailussa kalliimmaksi. Yksityinen pesee julkisen sekä palvelun laadulla että tehokkuudellaan kirkkaasti julkisen. Toiminta on 40 % julkista edullisempaa.

Sinäkin veit äitisi mieluummin yksityiselle ja maksoit siitä 550 euroa. Olisit saanut palvelun julkiselta ilmaiseksi. Ilmainen ei kelpaa sinullekaan. Mutta silti jaksat kitistä, kun yksityisyritys tekee työn hyvin ja tuottaa voittoa omistajilleen.

Maailman kiertäminen on tehnyt sinusta besserwisserin ilman että tietämyksesi tulisi mitenkään esiin. Ainoat kommenttisi ovat "maailmaa kiertäneenä olen nähnyt, että olen oikeassa" tyylisiä.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Mistä näitä Niemeläisiä sikiää?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luulen, että samalta suunnalta kuin salmiakin. No, ehkä kuitenkin virkkeistäsi päätellen, ehkä kuitenkin sieltä kannaksen toiselta puolen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

" Toimittaja Huusko voisi kirjoittaa vaihteeksi oikeaa asiaa näistä ketkuista ja jättää harmittomat persut oman onnensa nojaan."

Juha Hämäläisen esittämä vetoomus päätoimittaja Huuskon suuntaan on todella aiheellinen. Toivottavasti Huuskon toimitukselliset rahkeet ja motiivit riittävät asian perusteelliseen selvittämiseen.

On päivänselvää, että sotemullistuksen keskeinen tavoite on siirtää terveyden- ja sosiaalihuollon palvelut markkinavetoisen järjestelmän piiriin. Kansalaisten hyväuskoinen enemmistö ei ilmeisesti näe niitä korruptio-, veronkierto- ym. raadollisia riskejä, joita monikansalliseen terveysbisnekseen sisältyy.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On toisaalta mielenkiintoista lukea kuinka mahdollinen sote vie palvelut terveysyrityksille, kun tietää että tällä hetkellä nuo yritykset tekevät sellaisia tarjouksia vanhuspalveluihin liittyen että ne taitavat olla monikansallisten yritysten hoidossa ennen kuin tämä sote edes tulee voimaan.

Tässä kohtaa voidaan kysyä että miten soten peruuntuminen muka estää terveysyritysten palveluiden lisääntymisen kuntien valikoimassa? On tähän jollkin jokin vastaus olemassa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Terveysyritysten markkinavaltauksessa huolestuttavaa on lähinnä se, että on vaarassa tapahtua palvelutuotannon keskittyminen muutaman megaluokan firman haltuun. Nuo yritykset ovat kansainvälisen sijoituspääoman pihdeissä ja niiltä edellytetään vahvaa osinkotuottoa omistajille.

Hallituksen tulisi turvata kotimaista yrittäjyyttä; suosia suomalaisten yritysten toimintaa terveydenhuollon palvelutuotannossa.

Pääpaino tulisi kuitenkin olla julkisen palvelujärjestelmän vahvistamisessa ja sen tuottavuuden parantamisessa. Erityisesti julkisiin perustason palveluihin tulisi panostaa kuten soten tavoitteena alunperin olikin. Nyt on suunta kokonaan toinen. Toimiva järjestelmä ollaan ajamassa kuilun partaalle.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Suuret yritykset valtaavat sotemarkkinan ennen pitkää, kuten edellä on kuvattu.

Lääkkeet ovat asia, josta ei paljon ole tässä yhteydessä puhuttu. Veikkaan, että tulee käymään niin, että yksityisten hoiva- ja terveyspalvelujen myötä erilaiset terveystarkastuksia tarjotaan enemmänkuin nyt. Äkkiseltään tuo vaikuttaa hyvältä idealta: pidetään kansa terveempänä, jolloin palveluiden tuottaminen tulee halvemmaksi. Veikkaan, että sekä tavoitteet että seuraukset ovat jotain muuta.

Ihmisille tehdään enemmän turhia tarkastuksia ja tehdään enemmän diagnooseja. Aletaan "hoitaa" eri sairauksien riskejä, mitenpä muutenkaan kuin lääkkeillä. Lääkärit, joista yhä useampi tulee tekemään töitä yksityisellä puolella, lahjotaan määräämään lääkkeitä yhä enemmän. Niin ikään enemmän lääkkeitä juntataan Kela-korvattavuuden piiriin ja ja uusia ja tuottoisampia lääkkeitä hyväksytetään Fimealla. Rahalla voidellaan prosesseja eikä lääkkeiden todellisia sivuvaikutuksia ja haittoja huudella julkisuuteen. Sehän haittaisi bisnestä. Itsekin yritän parhaillaan vähentää erään lääkkeen annosta. Vieroitusoireet saavat voimaan pahoin. Arvatkaa kertoiko lääkäri niistä?

Juha Hämäläinen

USAssa ovat per nuppi terveydenhoitokulut noin tuplat Suomeen verrattuna.

Tavallinen synnytys maksaa yksityisessä sairaalassa 10.-30.000€. Vaikeammat tuplaten.

Toimituksen poiminnat