Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Soten seurauksista puhutaan liian suppeasti

  • 20 min lääkärikäynnin maksukehitys yksityisellä puolella Hesassa.
    20 min lääkärikäynnin maksukehitys yksityisellä puolella Hesassa.
Eduskunnassa on taas kinattu soten seuraamuksista. Keskustelu on mielestäni edelleen kovin puutteellista ja lyhyen jänteen seurauksiin keskittyvää. Mielenkiintoista on se, miten vakavammin sairaiden omakustannukset kehittyvät. Flunssapotilaat, jotka hakevat sairaslomaa, eivät nyt ole tämän soten keskipisteessä. En ole ymmärtänyt miten yksityisen puolen kustannustaso estetään nousemasta vuosien mittaan. Kilpailu ei nimittäin tule pitämään huolta hintojen kohtuullisuudesta kuten meille valehdellaan. Isoja toimijoita tulee olemaan vähän ja hinnat kehittyvät tässä kartellissa yhtenäisesti. Näin on käynyt muillakin toimialoilla Suomessa. Ongelmaksi tulee myös erikoislääkäreiden siirtyminen yksityiselle puolelle. Julkisen puolen palkat eivät pääse lähellekään yksityisen tasoa. Tämä johtaa siihen, että yksityiset ketjut kahmivat sekä parhaat lääkärit että yhä enemmän rahaa nostamalla hintojaan. Mikään ei tätä pysty estämään. Lopputulema voikin olla, että verovaroja ei tarvita enempää, mutta vakavammin sairaille kaatuu yhä enemmän itse maksettavia kustannuksia. Istun tässä juuri iäkkään äitini kanssa Mehiläisen vastaanotolla. Hän kaatui kotonaan viikko sitten ja sai lievän rannemurtuman. Kivun ja iän takia täytyi hoitoa saada heti eikä iäkästä istuteta tuntitolkulla jonoissa. No Mehiläiseltä tuli ensikäynnistä Kela-osuuden jälkeen 550€ lasku ja nyt kontrollin jälkeen tulossa lähes yhtä paljon lisää. Paljon ei jäädä 1000€ summasta, vaikka kyse mitättömästä hoitotoimesta, jossa otettu kuvat ja laitettu rannetuki. Tiedän, että vakuutusyhtiöt ilolla myyvät lisävakuutuksia kaikille. Niillä saa katettua kasvavia hoitokulujaan. Mutta näiden vakuutusten hinnat ovat korkeat, jos haluaa kattavaa hoitoa tai on jo sairas ja vanha. Vakuutukset ja hoidot ovat bisnestä eivätkä omakustannushintaan tuotettuja julkisia palveluita. Moniko eläkeläinen kykenee tällaisia lääkärilaskuja ja lisävakuutuksia jatkossa maksamaan? Lääkärihinta.fi "Kelan tilastojen mukaan potilaan maksama hinta Kela-korvauksen jälkeen yksityisestä 20 min yleislääkärikäynnistä on kallistunut 52 % neljässä vuodessa Helsingissä (2011-2015). Samaan aikaan tulehdusarvon (CRP) laboratoriotutkimus on kallistunut 37% ja keuhkojen röntgenkuva 57%. Hinnat ovat toisin sanoin nousseet merkittävästi, mutta magneettikuvaus on uinut vastavirtaan. Esimerkiksi polven magneettikuvaus oli vuonna 2015 41% halvempi kuin vuonna 2011." Kuka maksaa tulevaisuuden hinnankorotukset?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

JULKAISTU TÄNÄÄN!

"Valinnanvapauden hyödyt ja säästöpotentiaalin vaatima tuottavuuden kasvu" (18.5.2018 Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki), ks. alla:

http://vm.fi/documents/10623/6305487/Valinnanvapau...

---

Edellä linkissä olevassa Hetemäen 18.5.2018 arviossa on kerrottu näin:

- Valinnanvapaus parantaa pääsyä peruspalveluihin, mikä on uudistuksen tärkeä tavoite.
‒ Peruspalveluihin pääsy vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia.
‒ Toisaalta peruspalvelujen käytön kasvu lisää sote-menoja.
‒ Näiden kahden vastakkaisen vaikutuksen on arvioitu kaavamaisesti kumoavan toisensa." - - (jatkuu linkissä)

----

Kenellä on ollut näin upean hieno kristallipallo, jolla on voitu mallintaa ja ennustaa tällainen suunnitellun soten kustannuskehitys ja väestön sairastavuus ja siihen käytetyt eurot? Kustannuksia tulee lisää toisaalla ja toisaalla niitä vähenee, sote-menojen lisäys on siis +/-/0. Selvän se ;-)

Juha Hämäläinen

#1. Täytyy kysyä Martilta. Ehkä hän vastaa soittoon. Olimme armeijassa saman tuvan kavereita. Kysyn onko ihan tosissaan tai onko jotain tahmaa päässyt kristallipallon näkyvyyttä haittaamaan.

Toimituksen poiminnat