Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Mykkäsen työkokemus puuttuu

  • Mykkäseltä puuttuu todellinen työkokemus eikä hän ole ainut
    Mykkäseltä puuttuu todellinen työkokemus eikä hän ole ainut
Tuli tuossa luettua taas poliitikon ja ministerin maahanmuuttoa ja työvoimaa koskeva blogijuttunsa. Kyse oli tällä kertaa sisäministeri Kai Mykkäsestä (kok). En voi kuin ihmetellä miten tällaiseen tehtävään päätynyt on niin tietämätön reaalitaloudestamme. Mykkänen selittää, että Suomi ei voi valita Japanin tietä maahanmuutossa. Japanihan ei laske maahan pakolaisia oleskelemaan eikä ammattitaidottomia lorvimaan sossuun. Mykkänen ei ymmärrä, että Suomeen on aina päässyt helposti töihin, jos on ollut työpaikka tiedossa eli tulija on ollut ammatti-ihminen tullessaan. Paras esimerkki ulkomaalaisten palkkaajasta oli Nokia, jota Mykkänen ei arvosta lainkaan. US: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/249215-sisaministeri-kai-mykkaselta-tyr... Hän väittää täysin päättömiä kirjoittaessaan: "Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä. GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa. Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula." Mykkänen on ollut johtoryhmän jäsen EKssa vuonna 2012 ja johtajana vastuualueenaan keskeiset vaikuttamishankkeet ja uudistuminen 1. helmikuuta 2013 alkaen. Lisäksi Mykkänen oli ulkomaankauppaministerinä. Miten tällaisiin tehtäviin pääsee ilman mittavaa työkokemusta yritysmaailmassa? Ja vieläkin enemmän ihmettelen miten Mykkänen ei tunne edes Nokian historiaa, joka on kaikkea muuta kuin mitä hän selittää. Nokia oli ehdoton edelläkävijä ulkomaalaisten työllistämisessä Suomessa. Ulkomaalaisia oli kaikissa tehtävissä Suomessa ja yli sadassa maassa. Nokia kokosi päivittäin kansainvälisiä tiimejä tekemään töitä yhdessä. Nokian työllistämismalli oli niin kehittynyt ja kansainvälinen, ettei siitä osaa edes yksikään hallituksen tai Liberan jäsen kuin haaveilla. Merkittävä osuus suomalaisten ulkomaan työkokemuksesta on edelleen nokialaisilla. Nokian mallissa ihmisiä palkattiin riippumatta heidän uskonnostaan, kansallisuudesta, sukupuolesta, koulutuksesta ja jopa ikä ei ollut este. Heille maksettiin vähintään hyvää palkkaa ja annettiin kattavat lisäedut. Nokia ja nokialaiset olivat erinomaisia veronmaksajia. Kymmenet tuhannet nokialaiset toimivat muuallakin kuin kotimaassaan. Mykkäsen käsitys oli Nokiasta se, että firmassa oli vain suomalaisia insinöörejä salatieteeseen vihittyinä. Hän ei tajua sitäkään, että Nokia oli ja on globaalien palvelukonseptien luoja ollut 30 vuotta. Kysyn miten pääsee EKn johtajaksi tai ministeriksi vain muutaman vuoden työkokemuksella järjestöissä. Se nimittäin selittää nämä Mykkäsen ontot kirjoitukset. Ministereille tulisi asettaa vaatimus riittävästä työkokemuksesta. Mykkänen ei todella ole ainut päättäjämme ilman työkokemusta politiikan ulkopuolelta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mykkänen toimi muutaman vuoden Sampo Pankin palveluksessa Pietarissa. Mutta ihan toistahan on Halla-aho joka sentään meinasi perustaa pornokaupan Joensuuhun.

Tämä bloggaus vahvistaa käsityksiäni ICT-alasta. Siellä voi näköjään tehdä leipänsä vaikka ei osaa edes tekstiä jakaa kappaleisiin.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/komme...

Juha Hämäläinen

#1. Miten Mykkänen Halla-ahoon liittyy? Ei Halla-aho ole ministeri eikä EKn johtaja.

Kirjoita asiaa. Älä möykkää, siihen pystyy kuka tahansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mykkänen on päässyt framille kritisoituaan Halla-ahon Japani-visiota, kuten linkkaamastasi Uuden Suomen jutusta käy ilmi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

#3. Halla-ahon visio on hyvin yleinen länsimaissa. Mm vanhusten hoitoon tullaan kehittämään palvelurobotteja. Rahat eivät välttämättä riitä ihmisten palkkaukseen.

Halla-aho on tuonut esille myös sen täysin validin option, että väestönkasvu pysähtyy tai väen määrä jopa pienenee. Sen mahdollistaa automaatio. Käykö niin, se jää nähtäväksi, jollei mikään massiivinen katastrofi tuhoa meitä ensin mikä sekin mahdollista.

Mykkänen kuuluu tähän jatkuvan kasvun uskoviin. Jatkuva kasvu taloudessa ja väestön määrässä ei ole todellakaan välttämätön. Se on jopa ei-toivottu ajatellen rajallista luontoamme.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #4

Mykkäsellä on joka tapauksessa hyvä työkokemus noiden asioiden ymmärtämiseen toisin kuin Halla-aholla, jonka elämäntyö on mölistä netissä. Tämä nyt on vain faktaa.

Halla-aho haluaa robotteja, koska ei pidä ihmisistä. Ylivoimainen enemmistö suomalaisista ajattelee onneksi toisin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

#7. Pankin virka ei kummoista kokemusta tuo reaalitaloudesta valitettavasti. Me emme elä seteli- tai tilirahalla. Halla-aho on paremmin itselleen sopivissa tehtävissä kuin Mykkänen, jos nyt välttämättä näitä kahta edelleen haluat vertailla. Halla-ahon järjenjuoksu ja logiikka ohittaa Mykkäsen selkeästi.

Tulevaisuuden maailmassa ei tulla pärjäämään tunnereaktioilla vaan kylmällä logiikalla jos sekään riittää.

Ihmiset haluavat hyvää hoitoa kaiken ikäisinä. Valitettavasti eivät rahat tule riittämään tähän, jollei nettomaksajia saada lisää. Tuotu halpatyövoima haluaa myös palkkansa, kun vaihtaa meille vaippoja hoitokodeissa. Kahden tonnin tienaajat eivät ole nettomaksajia. He eivät kata edes omia elinkustannuksiaan.

Tarvitsemme viiden-kymppitonnin tienaajia Suomeen, että systeemi toimii.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Mykkänen ilmeisesti sai Venäjältä oikeanlaista kotoutusta kun työllistyi Pietariin. Voimme ottaa siitä mallia.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kysyt, että miten on mahdollista, että Mykkänen on noissa tehtavissä ilman merkittävää työkokemusta. Eikö se nyt ole aivan yksinkertaista. Kun isä tai äiti on pitkän linjan poliitikko, niin siitä syntyy sellaiset geenit, että valmius mihin tahansa korkeaan tehtävään on valmiina paketissa. Sen kun ilmoittautuu vain dirikalle. Työpaikalla tiedetään, että tällaiset henkilöt ovat tuottoisia talolle.

Juha Hämäläinen

#5. Olet ihastuttavan kyyninen ja ehkä jopa oikeassa. Minulla ei ole mitään Mykkästä vastaan persoonana, hänhän käyttääntyy asiallisesti ja kuten ihmiset yleensä.

Mutta nämä hänen lausuntonsa ovat selvästi virheellisiä tietopuoleltaan. Ne on pakko oikoa ja toisaalta kysyttävä miksi hän ei tiedä mm Nokiasta ja sen toiminnasta. Koululaisetkin tietävät.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En tarkoittanut,että geenistö sisältäisi mitään osaamiseen liittyvää, tietenkään. Meillä vain on tällainen maan tapa. Olisiko yksi syy meidän kuitenkin melko vaatimattomiin saavutuksiin varsinkin viime vuosina. Geenit ennen osaamista tai sopiva ennen pätevää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Veikkaisin että Mykkäsenkin avustaja puhuu potastakaa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ihan aiheellinen blogi Juhalta. Kokemuksen puute reaalimaailmasta on varsin yleinen puute, jonka vakavuutta he eivät itse osaa ilmeisesti kuvitellakaan. Ministereinä toimii henkilöitä, jotka ovat täysin pätemättömiä tehtäviinsä. Ottaisin toiseksi esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministerimme, jolla ei edes ikänsä puolesta voi olla mitään realistista näkemystä opetus- ja tiedeasioista, mutta silti hän itsevaltaisesti myllää näitä asioita. Kyse on sote-uudistuksesta pienoiskoossa ja laimennettuna. Huiskinta on hänellekin tärkeintä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kysymys: Miksi Mykkänen on sisäministeri?
Vastaus: koska kuka tahansa voi olla sisäministeri.

Juha Hämäläinen

#12. Niin kai se sitten on. Täytyy vain kestää. On se kuitenkin niin väärin, että kylmäkkökin tarvitsee paperin koulutuksesta tehtävään ja työkokemuksesta. Poliitikko tai edes ministeri ei.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Niin, joskus oli sisäministerínä Kari Rajamäki.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka saankin taas Hämäläiseltä neuvon, että minun pitää oppia lukemaan, muutenkin opiskella, työskennellä ulkomailla ja matkustella ylipäätään sekä muistutuksen, että Hämäläinen on lukenut enemmän kuin koko sukuni yhteensä, niin uskaltaudun kainosti olemaan hieman eri mieltä hänen kanssaan.

Tulemme todennäköisesti tarvitsemaan tulevaisuudessa lisää suorittavan työn tekijöitä Suomeen ulkomailta. Korostan sanaa TYÖN tekijöitä, joiden tulee olla vähentämässä kestävyysvajettamme, ei kasvattamassa sitä. Vaikka robotisaatio tuleekin vähentämään työpaikkoja tehdasteollisuudessa, niin hoiva-alalla vaipanvaihtorobotteja saamme vielä odottaa. Eivät 2000 euroa kuussa matalapalkka-aloilla tienaavat ole mitään kestävyysvajeen kasvattajia. Heidän maksamansa verot tuskin kylläkään ylittävät heidän saamiaan tulonsiirtoja yhteiskunnalta terveydenhoitoon, koulutukseen ym., mutta he tekevät arvokasta työtä, joka jonkun joka tapauksessa pitää tehdä, suomalaisten kouluttautuessa vaativampiin asiantuntijatehtäviin. Maailma ja Suomi eivät kuitenkaan pyöri vain 6000 kuussa tienaavien ITC-nörttien varassa.

Ei Mykkänen Nokiaa mollannut, vaan totesi että haasteet ovat nyt toisenlaiset kuin Nokian kulta-aikana 1990-luvulla. Japani on mielenkiintoinen esimerkki siinä, että viimeisen 30 vuoden aikana sen talouskasvu on ollut hyvin hidasta, olkoonkin, että se on edelleen vauras maa. En tiedä, johtuuko se maan sisäänpäinkääntyneisyydestä vai mistä, mutta Japani on innovoinnissa ja edelläkävijyydessä pudonnut esim. USA:n ja Saksan kelkasta.

Kun suomalaiset ministerit ovat tunnetusti täysin pätemättömiä tehtäviinsä, niin onneksi se pätevyys ja asiantuntemus löytyy meiltä netin kommentoijilta :D Meidän pitää vain ensin päästä ministereiksi :D

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Työperäisen maahanmuuton taustalla on pitkälti ajatus, että muut tulisivat tekemään työt meidän puolestamme. Siis kyse ei olisi niinkään todellisten osaajien hankkimisesta vaan halvasta työvoimasta. Tilanne olisi analoginen Kiina-ilmiön kanssa. Ensin ajateltiin, että siellä tuotetaan vain tusinatuotteita. Viimeksi ajateltiin, että suunnittelu ja muu korkeatasoisin työ pysyy vielä kotimaassa. Toisin on käynyt.

Kun sama tapahtuu kotimaisilla työmarkkinoilla, voi kysyä mikä tulee olemaan suomalaisten rooli omassa maassaan? Kaikki eivät voi olla osakkeenomistajia, joita muualta tulleet elättävät. Vaan noin pitkällehän ei poliitikon ajattelu yllä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä Näränen on oikeassa. Esimerkkimaa on Sveitsi, joka jo ammoin on ottanut suuren määrän vierastyövoimaa halvemmista maista tekemään "likaisen" työn, jollaiseen ei yksikään sveitsiläinen käsiään tahraa. Ja jokaisella oikealla sveitsiläisellä on sievoiset summat tilillään sekä sijoituksissa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos oikein ymmärsin Kalevi Salosen ajatuksen, niin hän pelkää ulkomaisen työvoiman tulevan ajan myötä niin paljon meitä metsäsuomalaisia fiksummaksi, että se syrjäyttää meidät kokonaan? Suomalaista alemmuudentunnetta puhtaimmillaan ...

Sitäpaitsi, jos nuo ulkomaanelävät ovat tosiaan noin fiksuja, niin mehän pääsemme siihen olotilaan, jota monet maahanmuuttajilta kadehtivat: elämään leveästi sosiaalituilla, kun nuo ulkomaalaiset huhkivat puolestamme :D

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #18

Ymmärrät asian täysin väärin. Kyse ei ole siitä että ulkomaanelävät ovat fiksumpia vaan siitä, että rahanpalvojilla raha ratkaisee. Kun halvempaa työvoimaa on käytettävissä ja osinkoa tulee hiukan enemmän, eivät he ajattele mitään kansakuntaa nimeltä Suomi vaan oman lompakkonsa paksuutta. Kaikki on myytävänä, mitä ei enää tarvitse todistaa.

Juha Hämäläinen

#13. Mykkäsen työkokemus on ollut 4-6 vuotta yrityksissä ja sekin lähinnä pankissa. Ei se ole riittävä kahteen ministerin virkaan.

Mykkäsen lausunto Nokiasta oli selkeästi aliarvioiva. Hän ei tunne koko firmaa ja sen edistyksellisiä toimintamalleja. Hän puhuu itsensä täysin pussiin kuvailemalla Nokiaa sisäsiittoiseksi vain suomalaisten insinöörien sisäpiiriksi.

Mitä tulee Suomen työvoiman tarpeeseen niin toki ulkomaisia täällä tarvitaan ja tänne on otettu ja otetaan. Mutta meillä on suuri joukko työttömiä, jotka ensin laitettava töihin. Töitä on pelkästään julkishallinnossa, johon ei budjettirahaa. Mutta mieltämällä sossukorvaukset palkaksi niitä vastaan voidaan komentaa töihin helposti yhteiskunnan hyväksi.

Massamuutto EUhun ja Suomeen on taasen estettävä alkuunsa oli tulijan syyt mitkä tahansa. Maailman ainut perusongelma on väestöräjähdys. Siitä seuraa kaikki muu riesa. Massamuutto ei ole ratkaisu liikaväestön aiheuttamiin ongelmiin vaan lisääntymisen rajoittaminen.

Maailman ja sen luonnon kannalta globaalin väestön voimakas vähentäminen on oikea valinta eikä mikään muu. Siksi ei edes Suomen väestön ole syytä kasvaa yhtään. Halla-aho on tämän oivaltanut, Mykkänen ei. Tässä näkee eron heidän älykkyydessään.

Hallintojärjestelmämme ei usein edistä järkevien, kokeneiden ja osaavien ihmisten valintaa tärkeisiin tehtäviin vaan niissä on kansan peilikuva. Valitettavasti kansan tappioksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Maapallolla tulee olemaan vuonna 2100 0-15 vuotiaita yhtä paljon kuin nyt.Mitähän tämä merkinnee kehittyneiden maiden saldossa?

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Ihan normaalia omanlaistamme aristokratiaa. Näitähän riittää:

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/puoluetyo-ja-...

Ansioituneet Puolueen jäsenet ovat perinteisesti saaneet hyväpalkkaisen suojatyöviran pudottuaan päivänpolitiikasta

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Laita pliis kappalejaot teksteihisi, ei tuollaista kirjainoksennusta lue elävä Erkkikään.

Juha Hämäläinen

#19. Puhelimen editorin ohjausmerkit kuten kappalejako eivät toimi blogitekstiin jostain syystä.

Kommenteissa taasen toimii kuten tässä huomaat.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Se Nokia, jota yhä muistellaan, oli, tuli ja hävisi. Siis floppasi. Romahti. Aika siitä ohi ajoi, ja on aivan turha toivoa että jostain syntyisi uusi Nokia.

Juha Hämäläinen

#20. Nokia ei varsinaisesti flopannut vaan teki itsetyytyväisyydessään vääriä valintoja eikä niitä suostunut muuttamaan edes virheiden tultua ilmi.

Kyllä Suomeen voi tulla Nokian kaltaisia teknologiayrityksiä edelleenkin. Tarvitaan osaamista, työtä, tuuria ja oikea ajoitus. Toki niiden todennäköisyys ei valtava ole, mutta on kuitenkin. Se on varmaa, että yrittämättä ei tule mitään.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Eniten minua hämmästyttää tässä Mykkäsen ja yleensäkin kokoomuslaisten kyvyttömyys nähdä yhteiskunta kokonaisuutena. Mielestäni sekä työvoimareservin kasvattaminen, että työvoimapula voivat molemmat johtaa talouden näkökulmasta positiiviseen lopputulokseen. Suuri työvoimareservi voi synnyttää uusia työpaikkoja ja johtaa uusiin innovaatiohin. Taas työvoimapula pakottaa yrityksiä ja yhteiskuntaa uusiin innovaatiohin. Japani ja muutamat muut Aasian maat ovat valinneet jälkimmäisen tien. Länsi-Eurooppa valitettavasti ensimmäisen.

Työvoiman haaliminen on etenkin vaarallista, kun maassa on korkea työttömyys. Vaikka olisikin totta, että vierastyöläiset eivät juurikaan veisi kantaväestöltä työpaikkoja, ihmiset kokevat sen hyvin arvelluttavana ja epäreiluna, että samaan aikaan kun on valtavia määriä työttömiä, kaikki ovet vedetään apposen auki maahanmuuttajia varten. Se on vaarallista, että maassa on satoja tuhansia työttömiä, joista hyvin monet ovat vielä nuoria miehiä. Mikäli he kokevat, että yhteiskunta ei välitä heistä tippaakaan, vaan laittaa muukalaiset heidän edelle, tilanne voi eskaloitua ihan mihin vain.

Ja sitten taas ihmetellään miksi äärioikeisto nousee...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siteeraat Mykkästä seuraavasti:

"GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa."

Ja sitten toteat alempana:

"Mykkäsen käsitys oli Nokiasta se, että firmassa oli vain suomalaisia insinöörejä salatieteeseen vihittyinä."

Tuollainen johtopäätös Mykkäsen tiedontasosta tai ymmärryksestä on kyllä vääränlainen tuolla perusteella. Mykkänen puhuu Nokian NOUSUN PERUSTEISTA eikä suinkaan siitä millaiseksi se nousun MYÖTÄ kansainvälisenä organisaationa muodostui.

Siinä vaiheessa, kun Nokia alkoi selkeämmin satsaamaan entiseen "Nokia Mobile Phones" -nimiseen pieneen bisnekseensä, joka oli armosta annettu nuoren Jorma Ollilan vedettäväksi tuossa muutoin ikääntyvien vuorineuvosten kumi- ja paperiyhtiössä, merkittävästä määrästä ulkomaisia ekspatriaatteja ei Suomessa ollut firmassa lainkaan eikä sillä ollut ulkomaan toimintoja.

Nokian onni oli, että kännykkäbisnes alkoi ottaa tuulta purjeisiinsa toden teolla juuri syvimmän laman aikana ja sen myötä Nokian kaltaisessa vanhassa firmassakin uskallettiin ja jouduttiin tekemään suuria strategisia ratkaisuja. Kun kaikki muut toimialat olivat tappiolla, niin yhtiön hallitus päätti yllättäen nimittää pienen Mobile Phones divisioonan tuntemattoman vetäjän pääjohtajaksi. Sen jälkeen myytiin liki kaikki muu pois tai niistä luovuttiin ja keskityttiin vain yhteen kasvualaan. Tuo strategia puri, Nokialla oli onnea. Monilla muilla vastaavanlaisia strategisia päätöksiä tehneillä konserneillä ei ole käynyt yhtä hyvä flaksi.

Juha Hämäläinen

#22. Nokian nousu kesti 20 vuotta eikä se ollut sattumaa vaan kovan työn ja monien virheiden tulos. Nokian nousu ei ollut yksittäinen tapahtuma tai vuosi, se oli pitkä menestyksen putki.

Yksi menestyksen syy oli Nokia Networks.

Matkapuhelin on vain päätelaite erittäin mutkikkaassa mobiiliverkossa. Verkkotuotteiden ja mobiilipäätteiden kehitys samassa yrityksessä kyllä tukivat toisiaan, vaikka jotkut toisin luulevat.

Nokia oli ja on edelleen paljon muuta kuin sen näkyvä johtoryhmä. Ydinosaaminen on ollut itseasiassa enemmän kuin organisaatiokerroksen verran alempana. Nokia on luotu erinomaisen monen tuntemattoman yksilön osaamisella. Näihin kuului runsaasti myös ulkomaisia osaajia.

Meillä eivät alaa tuntemattomat ymmärrä, että Nokian menestys oli liuta innovaatioita vuosien mittaan eikä vain jokin puhelinmalli ja sen ohjelmistot. Yritys oli sinällään kotimainen innovaatio sen tavassa kansainvälistyä ja tuottaa palveluitaan kaikkialla.

Kaikkein vaikeinta yritystoiminnassa on olla menestynyt vuodesta toiseen. Hetkelliseen menestykseen yltää kuka tahansa.

Näen Mykkäsen jutun Nokiasta olevan selkeästi totuudenvastaisen. Huolestuttavaa on se, ettei tuossa asemassa kahdessa ministeripostissa ja EKn johtajana istunut ole oppinut mitään Nokiasta, joka nyt kuitenkin on teollisuushistoriamme ja vientimme suurin tapaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

90-luvun alussa, kun Nokia paistatteli ylivertaisena ykkösenä kännykkäbisneksen kasvulukemissa ohittaen ensin Ericssonin ja sitten Motorolan se ei satsannut verkkobisnekseen ollenkaan siinä määrin kuin vaikkapa Ericsson, jolla oli verkkorakentamiseen liittyviä miljardiprojekteja ympäri maailmaa "pilvin pimein". Nokian liikevaihto oli 90-luvulla vain noin puolet Ericssonnin vastaavasta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Mykkänen kuuluu siihen samaan umpikaheleiden heimoon, joista on hallituksia muodosteltu jo 1990 luvun alkupuoliskolta lähtien.

Heihin käy vanha toteamus: "ei voi kauhalla kaapia, jos on lusikalla annettu".
Tämä siis ikäänkuin ilmaisee heidän älynlahjansa jotka on nippa nappa yli nollan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Nenosen foliovuoratun pipon alla onneksi äly säihkyy :D

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Odotellaan seuraavaa hallitusta. Siihen sitten ministereiksi tulee pari Anttia, Tytti, Krista, Touko, Emma, Ville, Li, Paavo jne. Silloin tulee hallitukseen oikeita työn sankareita.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin meitä Suomalaisia siunataan eli ei mitenkään, sama kurjistamisen tahti jatkuu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”Suo siellä, vetelä täällä ”.

Juha Hämäläinen

#32. Meillä on pulaa vaihtoehdoista poliitikoissa. Puoluekoneistot jylläävät ja niiden älyn taso vastaa keskivertoa taloyhtiön hallitusta eli paljoa ei voida odottaa.

Meritokratian lisääminen olisi toivottavaa. Eli ehdokkaiden asettaminen sen perusteella mitä näyttöä heillä on osaamisestaan suhteessa hakemaansa tehtävään. Pelkkä sopiva poliittinen tausta on täysin riittämätön nykypäivänä.

Tiina Teittinen

Mistähän se osaaminen syntyisi kun toisaalla dissasit koulutustakin?

80% työtehtävistä on sellaisia, että niihin oppii hetkessä normaaliälyinen ilman erityistä ammattikoulutusta. Ihminen oppii työssään nopeasti kaupalliset taidot, teknisen osaamisen, johtamistaidot, hallinnolliset asiat ja tarpeellisen työhön liittyvän juridiikan tai myynti- ja neuvottelutaidot.
Olin työvuosina useissa eri tehtävissä yrityksissä, julkishallinnossa sekä yrittäjänä. Mihinkään tehtävistä en ollut saanut mitään tehtävään suunnattua koulutusta. Silti selvisin lähes kaikista töistä vähintään keskitasolla, vaikka tehtävät olivat vaativia.
Koulussa opitusta ainut merkittävä työssä hyödyllinen osaaminen oli hyvä kielitaito ja sukkela päässälaskutaito.
Koulutuksen merkitys on siis pääosassa töitä täysin ylikorostettu
Juha Hämäläinen20.5.2018 14:24 vastaus blogissa: Kauppalehti, työvoimapula ja maahanmuutto

Miksei poliitikkokin?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #38

#38. Substanssia täytyy olla ja se voi syntyä monella tavoin. Osa tulee syntymälahjana eli älykkyytenä ja sopivana persoonallisuutena, osa on koulutusta, osa työn kautta oppimista eli työkokemusta eikä yleinen elämänkokemus ole vähäisin substanssin osa.

Tässä aiemmassa jutussani korostin tätä moninaista tapaa hankkia substanssia. Tärkeää tehtävään valitessa on saada näyttö substanssista, joka liittyy tehtävän hoitoon.

Ehkä voimme katsoa, että ministerin tehtävät kuuluvat siihen 20%iin tehtävistä, joissa substanssivaatimusten tulee olla erityisen korkeat kaikilla substanssialueilla. Tämä on tärkeää, koska nämä päättäjät hoitavat koko kansakunnan asioita eikä vain jonkin yrityksen bisneksiä.

Lisäksi maan johdossa saavat vallassa olevat jatkaa usein hallituskauden loppuun ja tulla jopa uusiin tehtäviin valituiksi, vaikka he olisivat osoittaneet kyvyttömyytensä tehtäviin tai merkittäviä puutteita tiedoissaan. Yrityksissä väärä valinta korjataan suorasukaisilla potkuilla pidemmittä puheitta ja heti.

Politiikassa saa ministerikin harjoitella työhönsä jopa vuosia ja juuri jotain vähän opittuaan hän siirtyy jo uuteen tehtävään sotkemaan asioita.

Näin itse näen asian ja ehdottomasti kannatan meritokratian lisäämistä ja puoluetaustan merkityksen vahvaa vähentämisenä.

Olisin valmis romuttamaan puoluejärjestelmän kokonaan kivikautisena matalaotsaisen heimokulttuurin perintönä, joka keskittyy puoluevallan ylläpitoon asioiden hoitamisen sijaan ja päätyy surkeisiin kompromisseihin silloinkin, kun tilanne vaatisi nopeita ja selkeitä korjausliikkeitä.

Meillä ei näin ole ja sen seuraukset nähdään heikkona johtamisena ja täysin räävittöminä päätöksina ja hallitusohjelmina. Suomihan on taloudellisesti ja poliittisesti ihan rikki tällä hetkellä. Maan tärkeimpiä asioita tuntuvat olevan täysin toisarvoiset asiat.

Toimituksen poiminnat