Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Korean tilanne ei aukene yhdellä kättelyllä

  • Kädenpuristus ei riitä. Kuva US.
    Kädenpuristus ei riitä. Kuva US.

Trumpin ja Kimin tapaaminen on ollut hieno muutos näytelmässä, joka ei vielä lähelläkään loppuaan. Trumpin mainitsema allekirjoitettu sopimus tullee nähtäväksi ensin päätelmiä varten.

On hyvin mahdollista, että ydinaseiden purku menee nuottien mukaan. Mutta emme tiedä tätäkään varmasti, koska kyse Kimin henkivakuutuksesta, jolla hän pääsi neuvotteluun Trumpin kanssa. Pelkkien kenttätykkien sojotuksella ei tämä olisi onnistunut koskaan.

Pohjois-Korean vapautuminen on vaikea asia, koska Kimin aseman lisäksi hänen henkensä on silloin vaarassa. Hänen ja sukunsa ihmisoikeusrikokset maassaan eivät unohdu sukupolveen eivätkä ulkovallat ole asemassa niitä unohtaa maan kansan puolesta.

Tilanne olisi sama kuin maailmansodan jälkeen oltaisiin Hitleriä kätelty ja annettu menneiden olla. Hitler tiesi hyvin, ettei anteeksiantoa ollut saatavilla ja päätti päivänsä.

Samasta syystä ei Kiinassa voitu luopua keskitetystä vallasta vaan kommunistinen puolue jatkaa johdossa välttääkseen katkerat teot kommunistien hirmuvallan kostamiseksi. 

Siksi myös Kimin voi olla mahdotonta löysätä otettaan enempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pienen rakettimiehen rauhantahtoisuus mursi höppänän vastarinnan? Molemmille nobelpalkinto ja Trumpille Perussuomalaisten jäsenkirja.

Juha Hämäläinen

Pieni mies haluaa päästä tuhlaamaan rahojaan maailmalle. Kotimaassa ovat kaupan hyllyt tyhjät. Jopa Kim kärsii vientikielloista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Korean tilanne ei aukene yhdellä kättelyllä

ooo

Aukeneepa kuitenkin kämmen, joten se ei ole nyrkissä :-)

Juha Hämäläinen

Niin kai pitää olla iloinen, että tämänkin verran on edistystä nähty. Ahtaalle laitetut despootit eivät ole vaarattomia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Ollaan niin suurten asioiden kanssa tekemisissä, että pienikin edistys voi olla suurta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

En usko minäkään että Kim lähtee tähän vaihtokauppaan, jossa valttikortti saattaa muuttua menolipuksi Saddamin ja Gaddafin seuraan. Kyllä Kim osaa sen verran laskea yhteen ja tulkita historiaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näinpä, mutta kyllä USAssakin osataan lukea historiaa: Ei haluta sitoa joukkoja kahden "rintaman sotaan", niinkuin Aatu.
Tärkein ensin, eli Iranin painostaminen kaikin voimin, jopa selkkausriskillä.

Koreakin osasi lukea USAn tilanteen => Ensin raju uho ja sitten sovittelun kättä. Tuloksena aikalisä ja ilmapiirin paraneminen mm. kaupan alalla.
P-Korean orjatyövoimahan voi tuottaa mitä vain, mitä länsimaalaiset hikipajoista haluavat ostaa.

Summa Summarum: Varautukaa Iranin kriisiin, jonka seurauksena energian hinta nousee pilviin.

Henry

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

... tai sitten Kim ymmärtää, että kauppa se on joka kannattaa. Tie naapuri Kiinan vaurastumiseen alkoi itää, kun Zhou Enlai ja Mao kättelivät Nixonia. Vain aika näyttää tällaisten sopimusten merkityksen ja sen, onko sitä lainkaan. Pohjois-Korean kansan kannalta on kyllä toivottavaa, että maa suunnistautuisi Kiinan tielle.

Juha Hämäläinen

#7. Kiinan tie sopii parhaiten P-Korealle. Se vaikuttaa nopeasti.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tässä on kaksi juttua jotka kannattaa muistaa. Lausunto kokouksen jälkeen ja selkeästi ennen kokousta.

Ennen kokousta Trump julisti, että tekee pohjois-koreasta vauraan valtion. Siksi on pääteltävissä että kauppapakotteita jollakin aikavälillä puretaan ja Kiina on saatu tähän päätökseen mukaan. Kiina nimittäin kehui vuolaasti neuvotteluita (joiden sisällön tiesi toki etukäteen).

Tulemme todennäköisesti näkemään astettaisen avautumisen kaupparintamalla, yhteisyrityksiä joissa Kiina on suuressa roolissa. Askeleet ovat tuskallisen lyhyitä mutta ehdottomasti oikean suuntaisia.

Ei aseidenriisunta ole ilmaista, vaan Kim on neuvotellut suuren kompensaatiopaketin. Se onkin välttämätöntä jos oman kansan hyvinvointia halutaan nostaa lyhyellä aikavälillä.

On melkoinen veto Kiinan johtajalta ettei osallistunut kokoukseen. Tähän on mielestäni taktiset syyt. Kiinan johtaja olisi vienyt päähuomion Kimiltä ja tämä olisi ollut virhe. Samasta syystä etelä-korea loistaa poissaolollaan. Huomio keskitetään kahteen johtajaan vaikka taustalla on useampi maa tehnyt töitä. Tämä on puhtaasti näytelmää ja showta, myönnettäköön.

Nyt Kim pystyi pullistelemaan "suurena" Aasialaisena johtajana ja jos Kiinan presidentti olisi ollut paikalla hänen painoarvonsa olisi heikentynyt oleellisesti.

Toinen mihin kannattaa kiinnittää huomiota on Kimin lausunto, että nyt tehdään täysikäännös historiassa. Tekeekö hän tarkoituksella itsestään pellen julistamalla julkisesti jotain mikä ei pidä paikkaansa?

Oma arveluni on, että hän haluaa tehdä pohjois-koreasta uuden Kiinan jossa on yksipuoluevalta ja dynastia, mutta joka tekee läheistä yhteistyötä muiden valtioiden kanssa.

Kolmas huomio kiinnittyy Venäjään. Ei ole tullut ylistäviä kommentteja kremlistä. Jos olitte oikein tarkkoja USA kiristi Venäjän pakotteita juuri ennen kokousta. Tämä on selkeä signaali siitä, että venäjä ei ole mukana Trumpin ja Kiinan rintamassa jolla pohjois-koreaa autetaan kansainvälisen yhteisön pariin.

Trumpia ylistetään suurena uudistajana ja kv. tason politiikkona kun putin omalla krimihölmöilyllään on ajanut oman maansa erityksiin. Putinille neuvo, että kansainvälisistä periaatteista ja sopimuksista tulee pitää kiinni.

Kun oikein aletaan tonkimaan ydinaseita niin mihin arvelette jälkien johtavan ja kuka maa on myynyt pohjois-korealle ydinaseteknologian?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Liljan monelta osalta ihan ansiokkaaseen ja kokonaan mielenkiintoiseen analyysiin tekee mieleni lisätä, että myös Trump mielellään keekoilee huomion keskipisteenä eikä halua muita viemään huomiota hänestä. Ei Putinia, Xitä eikä edes G7:n jälkeen Trudeautä.

Olisi ehkä osuvampaa, ajatella ettei ole Trumpin ja Xin rintamaa johtamassa P.Koreaa mihinkään vaan joukko maita joilla on erilaisia tavoitteita Korean niemimaan suhteen. Ne neuvottelevat erilaisilla kokoonpanoilla erillään ja yhdessä pyrkien ajamaan omia etujaan. Esimerkiksi S.Lavrov oli juuri vajaa pari viikkoa sitten Pjongjangissa neuvottelemassa Kimin ja Rin kanssa.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin Kiina ja Venäjä toiminevat edes jotenkin yhdensuuntaisesti P.Korean kanssa kun taas Trumpin taktiikkana näyttäisi olevan toimia kuin norsu porsliinikaupassa.

P.s. Lilja kyselee kuka olisi mahtanut myydä P.Korealle ydinaseissa vaadittavaa teknologiaa. Viimeisimmät epäilykset taitavat kohdistua Ukrainaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Kun oikein aletaan tonkimaan ydinaseita niin mihin arvelette jälkien johtavan ja kuka maa on myynyt pohjois-korealle ydinaseteknologian?"

Israel? kuten muutaman muun maan tiimoilta.

Henry

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jopa Kim pikkuisen höyhentäisi otetta vähä kerrallaan. Trump on paha siitä että hän on teko miehiä ei pelkkää puhetta... hän uhkasi Kimiä jos ei tee kuten sovitaan niin... Ennen Trumppia sielä on ollut joku Obama joka vain puhui ja puhui.. Helppo viedä sellaista miestä.. Joten Kimillä on pari vaihtoehtoa. löysätä maailmanvalloitustaan sen verran että usa on tyytyväinen. Tai kierellä muutama vuosi kunnes/jos Presidentti vaihtuu seuraavissa vaaleissa ja sinne valitaan joku puhuja taas, jota voi huijata vaikka 8v. putkeen..

Oli miten oli niin onhan tälläiset asiat positiivisempiä kuin se että aletaan sotimaan..

Juha Hämäläinen

#11. Sodan välttäminen on se ainut oleellinen asia. Ei se kuka saa kunniaa. Korean niemellä jos alkaisi täysi rähinä niin sadattuhannet uhrit eivät riittäisi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa nykyinen tilanne on suoraa jatkumoa n. 20 vuoden takaisista jolloin USA:n silloinen johto edellisen kerran petti p.korealaisia. Silloin P.Korea luopui ydinenergiahankkeistaan mutta USA ei ole vieläkään toimittanut vaihtokauppana lupaamaansa energia. Nyt Trumpilla on todellinen näytön paikka lupaamiensa turvallisuustakuiden kanssa.

P.s. kannattanee huomioida myös, että tuossa nyt allekirjoitetussa yhteisessä julkilausumassa ("Joint statement") Kim lupautuu työskentelemään koko niemimaan ydinaseiden riisumiseksi, siis myös mahdollisten USA-laisten ydinaseiden E.Koreassa. (https://www.timesofisrael.com/full-text-of-singapo...)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No saihan P-Korkea Suomesta 40 vuotta sitten paperitehtaan. Sitä ei ole vieläkään maksettu. Liekkö paperikoneet vieläkin pakkauslaatikoissa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

P.Korealla oli todellakin hieman uupelo rahasta ja paperikone jäi pitkäksi aikaa maksamatta. Kuitenkin ihan pari vuotta sitten p.koralaiset ottivat Suomen viranomaisiin yhteyttä haluten maksaa ostoksensa ja ehdottelivat kuulemma siinä samassa josko suomalaiset olisivat valmiita toimimaan välittäjinä erinäisissä kansainvälisissä kiistoissa. Suomalaiset ulkopolitiikan huippuosaajat T.Soinista S.Niinistöön taisivat nukkua onnensa ohitse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllähän Pohjois-Korea tässä on menetellyt tosi taitavasti. Sopii luopuvansa ydinaseista, jotka on rakentanut vasta viime vuosina. Vastapainoksi jenkit jättävät Etelä-Korean oman onnensa nojaan ja Pohjois-Koreaa koskevista talouspakotteista luovutaan.

Jos näin tapahtuu, niin Pohjois-Korea on saavuttanut kaiken mikä saavutettavissa on eikä menettänyt mitään muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lisäksi sillä on nyt hallussaan tietotaito käynnistää ydinaseohjelma milloin tahansa uudelleen hyvin pikaisesti.

Maailman Mensa-tilastoissa korealaiset omaavat kaikkein korkeimman älykkyysosamäärän.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä n.s. "turvatakuiden" tulee olla jotain konkreettisempaa. Jos P.Korea luopuu ydinaseistaan mutta jättää tietotaidon, kestää kuitenkin jonkinaikaa ne uudelleen valmistaa ja sinä aikana saattaa sota olla kovaa kulkemaan, salamasotaakin nopeampaa varmaan nykyisin.

Mutta totta, korealaiset molemmin puolin 38. leveyspiiriä varmaan tajuavat tuonkin.

Petri Hämäläinen

Olisin uskonut että sukunimikaimani viittaisi edes vähän isompaan kuvaan tässä asiassa.

Pohjois-Korea on yksi sotamies tai korkeintaan lähetti isojen poikien - USA:n ja Kiinan - shakkilaudalla.

USA ja Trumpin hallinto on aloittanut taistelun Kiinan kanssa maailman talousherruudesta. Jos pysytään rauhan tiellä, tämä taisto kestää ainakin puoli vuosisataa.

USA on nyt aloittanut ruusuhyökkäyksen, jonka tarkoituksena on saattaa Kiinan yksi tärkeimmistä strategisista kumppaneista USA:n lähipiiriin.

Jos Pohjois-Korea demilitarisoidaan tai muuten saatetaan kapitalistiseen yhteisöön, kartta menee Itä-Aasiassa täysin uusiksi.

Häviäjiä on vain yksi. Se on Kiina.

Juha Hämäläinen

#18. P-Korean merkitys taloussodassa on olematon. Olen tehnyt töitä ja asunut Aasiassa eikä P-Korea näy yhtikäs missään rajojensa ulkopuolella. Tilanne on tismalleen sama sotilaallisen merkityksen ja vallanjaon osalta.

P-Korea on toki pelinappula siltä osin, että sen sotavoimat ovat uhka eteläiselle naapurilleen jopa ilman ydinaseita.

Ydinaseet ja niiden kehittyvät kantoraketit olivat muuttumassa uhaksi erityisesti myös Japanille. Japani on painostanut hyvin voimakkaasti USAta toimiin Kimiä vastaan, mikä on ymmärrettävää. USA ei halua, että Japani aloittaa voimakkaan asevarustelun uhkien takia. Japani on kuitenkin jo näin tehnyt ja varustaa itseään vauhdilla. Militarismi on kasvanut Aasiassa laajalti.

Voimakas sotaan varustautuminen on aina poikkeuksetta johtanut sotaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"USA on nyt aloittanut ruusuhyökkäyksen, jonka tarkoituksena on saattaa Kiinan yksi tärkeimmistä strategisista kumppaneista USA:n lähipiiriin."

Etelä-Korea on jo nyt (eli siis suurin osa Koreaa) niin täysin USA:n lähipiirissä, ettei sen lähemmäksi enää pääse.

"Jos Pohjois-Korea demilitarisoidaan tai muuten saatetaan kapitalistiseen yhteisöön, kartta menee Itä-Aasiassa täysin uusiksi."

Kukaan ei ole puhunut Pohjois-Korean demilitarisoinnista, se olisi aivan liian utopistinen ajatus. Ja mitä siihen kapitalistiseen yhteisöön saattamiseen tulee, niin ei Kiinalla mitään sitä vastaan ole. Kiina on maailman johtava kapitalistinen maa. Kiina ei tule tässä kuviossa häviämään. USA on monestakin syystä liian heikko Kiinan kupeessa. Jos Koreat yhdistyvät kapitalistiseksi Koreaksi, niin Kiina on siitä hyvillään ja syleilee uuden valtion ystäväkseen. Tuollainen yhdistyminen joka tapauksessa pitäisi sisällään sen, että amerikkalaiset olisivat luopuneet asevoimistaan Koreassa.

Petri Hämäläinen

No ollaan sitten Hämäläisen ja Kuikan kanssa eri mieltä.

Pohjois-Korea on piikki sekä Japanin, Etelä-Kotean että USA:n lihassa. Tällä liikkeellä se pelataan sieltä pois. Siihen menee vuosia mutta tällä se piikki irtoaa.

En ole väittänyt Pohjois-Korean merkityksestä taloussodassa yhtään mitään. Miten 25 miljoonaa asukasta, ei kehittyneitä vientituotteita eikä ostovoimaa / BKT:ta voisi tätä ikinä ollakaan? Sillä yhtälöllä ei taloudellista merkitystä saavuteta.

Sanoin että USA käy taloussotaa ja tarvittaessa militääristä sotaa Kiinan kanssa. Tässä strategisessa pelissä Pohjois-Korea on samanlainen etiäinen Kiinalle kuin Syyria Venäjälle. Piikki lihassa keskellä Etelä-Korean ja Japanin USA:lle tuomaa geopoliittista satelliittia Itäisessä Aasiassa.

Ei ole olennaista kuka on puhunut ei tai ole puhunut Pohjois-Korean demilitarisoinnista. Minä puhun, eikä minua kiinnosta puhuvatko muut (saati US tai muut copy-paste -roskalehdet). Olennaista on se, että Pohjois-Korean merkitys maailmankartalla perustuu tällä hetkellä yksin omaan militääriseen uhkaan. Jos tämä uhka saadaan poistettua ja maa haalittua samaan valtapiiriin kuin Japani ja Etelä-Korea, ovat kortit jaettu täysin uudestaan. (On se sitten nimeltään kapitalismia tai mitä tahansa).

Tällöin Kiina on yksin pohjoisessa Aasiassa. Nyt sillä on vielä kumppani, joka juhlii uuden poikaystävän kanssa Singaporessa.

Juha Hämäläinen

#21. Eipä tuossa mitään. Meillä nyt on vain erilaiset painotukset arvioissa, ei se mikään perisynti ole. Tulemme jossain vaiheessa näkemään mitä käy.

Petri Hämäläinen

Fingers crossed. Vain tuleva tietää miten käy.

Pohjois-Korea on Kiinan liittolainen, joka lähentyy nyt USA:a. Tämä on räikeästi Kiinan geopoliittisen edun vastaista.

Aivan sama kuin jos Syyria tai Kuuba lähestyisi USA:a. Siitä ei Venäjä tykkäisi.

Trumpin liehittelyn tavoite on Kiina. Tarkoitus on heikentää Kiinaa tekemällä Pohjois-Koreasta liittolainen. Tai ainakin vaaraton.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Katsot asiaa puhtaasti länsimaisten silmälasien läpi suoraviivaisesti. Kiinalaiskorealaisessa kulttuurissa ja strategiassa asiat ovat paljon monimutkaisempia, moniulotteisempia ja kerroksellisia.

Kiina ei pidä siitä, että sen puskuriliittolainen on köyhä maailman hylkimä diktatuuri. Kiinalle olisi hyvin tervetullutta, että tilanne siltä osin muuttuisi. Itse asiassa jo Kim Yong Il:n aikana Kiina suositteli Pohjois-Korealle oman mallinsa mukaiseen markkinatalouteen siirtymistä. Kiina ymmärtää kyllä toisalta, että sillä on riskinsä Pohjois-Korean hallitsijasuvun vallassa pysymisen kannalta.

Kiinan intressi on nimenomaan USA:n poistuminen Etelä-Koreasta ja maiden välisen jonkinlaisen yhdistymisen jälkeen entistä vankemman liittolaissuhteen aikaansaaminen. Mutta ensin pitää päästä jenkeistä eroon. Kiinassa ajatellaan nyt, että "first things first" ja Trump on tekemässä sitä manipuloituna itse.

Olli Kankaanpää

Kiinan tai Venäjän intresseissä ei ole alueella sijaitseva kolmas ydinasevaltio. Kun panokset ovat riittävän korkeat, niin Kim saa syytesuojan. Miestä saattaa kuitenkin olla vaikea piilottaa edes Yhdysvaltoihin trimmattujen hiustensa vuoksi.

Juha Hämäläinen

#24. Läntisiin arvoihimme kuuluu antaa syytesuoja suurimmille rikollisille. Siitä on paljon näyttöä lähihistoriassa.

Mitä Kimiin tulee niin hän ei pääse tuosta suojasta kotimaassaan nauttimaan, jollei hän pysy vallassa entiseen tapaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Unohtuuko tässä keskustelussa pohjois-korealaisten inhimilliset kärsimykset ? Emmekös me täällä länsimaissa aina korosta niitä ? Ainakin Afrikasta ja Lähi-Idästä tulevien osalta. Toki kaikista vähäosaisista ja vainotuista pitää ottaa huolta, mutta pitääkö pohjois-korealaisista maaseudulla asuvista sekä poliittisen vainon alaisista ?

Toisaalta, miten voi olla mahdollista, että Etelä-Korean puolella ei kansa näe nälkää ja joen toisella puolella nähdään nälkää ? Eikö Kiina tai Venäjä auta ?

Juha Hämäläinen

#27. Jutussa nimenomaan ei unohdettu kansan kärsimyksiä vaan todettiin, ettei kansakaan niitä unohda sukupolveen.

Maalle on annettu runsaasti ruoka-apua mm USAsta vehnää. Apu on ollut riittämätön.

....

According to a 2014 report from the Congressional Research Service, between 1995 and 2008, the United States provided North Korea with more than $1.3 billion in aid: slightly more than 50 percent for food and about 40 percent for energy assistance.

But since early 2009 the U.S. has provided “virtually no aid to North Korea, though episodically there have been discussions about resuming large-scale food aid."

Toimituksen poiminnat