Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Islamilaisen teologian tulo yliopistoon Suomessa

  • Al-Azhar Kairossa
    Al-Azhar Kairossa

Helsingin yliopisto on avannut lehtorin toimen islamilaisen teologian tutkimukselle. On kysyttävä mitä islamilla on tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa. Ei tietenkään mitään sen enempää kuin muillakaan uskonnoilla.

Siinä mielessä uskontoihin liittyvän tutkimuksen tulisi keskittyä niiden historiallisen synnyn, kehityksen ja vaikutusten tutkimiseen ilman mitään opillisia suodattamia ja tavoitteita. Islamin kohdalla kiinnostavat opin synnyn vaiheet. Nehän ovat täysin hämärän peitossa, koska oppia ei kirjattu ylös aikalaisten toimesta vaan paljon myöhemmin useina versioina, joista nykyinen on ilmeisimmin peräisin vuodelta 1924 eli kyseessä Koraanin Al-Azhar- versio Egyptistä. Kaikki islaminopin historiatieto on täysin hämärää opin ensimmäisten 200 vuoden ajalta.

Mielestäni islamin tutkimus sopii paremmin valtiotieteen ja oikeustieteen puolelle, koska kyse enemmän yhteiskuntajärjestelmästä kuin uskonnosta. Kristinusko poikkeaa merkittävästi islamista, koska se ei oppina pyrkinyt eikä pyri yhteiskuntamalliksi vaan pidättäytyy olemaan vain yksilön uskonto. 

Islamin valtio- ja oikeusjärjestelmä on projisoitu ihmisiin uskonnon kautta, jotta sitä on ollut vaikea haastaa. Järjestelmä on ollut ns ylhäältä annettu jumalallinen tahto mitä se ei tietenkään ole vaan kopio juutalaisten uskontojen sisällöstä ja henkilöistä maustettuna arabialaisilla yrteillä.

Samaa temppua käyttää uskontoa vallan välineenä yritettiin kristillisissä kirkoissa yhteistyössä esivallan kanssa aivan 1800- luvulle asti kunnes valtio ja uskonto saatiin omiin faaseihinsa ja uskonto vallan väärinkäytön välineenä saatiin kuriin. Tämä oli mahdollista vain siksi, ettei kristinusko ole koskaan ollut itse opin vaatimuksesta yhteiskuntajärjestelmä eli se ei esittänyt itseään pakollisena vaan nimenomaan yksilön vapaaehtoisena, omana valintana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikö nyt kun koulutuksista leikata. Niim juuri tälläise aineet/aiheet pitäiai poistaa josta ei ole taloudellista/yhteiskunnallista hyötyä..

Itse kuvittelin kun luin ihan ekaa kertaa Sipilän hallituksen alussa että koulutuksesta leikataan että tälläiset "turhat" lähtee eka ja sitten vasta jos on tarpeen niin ammattikoulut ja tärkeimpiä aineita lukiossa aletaan fiksamaan mutta ei näköjään.. Ei taidetty yliopistoilta poistaa ollenkaan taloudellista tukea?

Juha Hämäläinen

Tämä virka on täysin poliittisen korrektiuden vaatima eikä sillä ole mitään tekemistä tieteellisen tutkimustarpeen kanssa. Yksi lehtorin työaika ei riitä kuin pakollisten luentojen pitämiseen ja tenttitulosten ihmettelyyn.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yksi Suomen etevimpiä islamin tuntijoita, Jaakko Hämeen-Anttila, muutti kolme vuotta sitten Skotlantiin ja ilmoitti osasyyksi Suomessa harjoitettavan yliopistojen kurjistamisen.

Islam-tuntija Jaakko Hämeen-Anttila jättää Suomen: hallituksen koulutusleikkaukset kannustivat lähtemään

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

.. osasyyksi Suomessa harjoitettavan yliopistojen kurjistamisen.

Viskin kotimaassa asiat varmaan luistavat paremmin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mikä ettei. Ainakin Ginin kotimaassa Lontoon pormestarina on muslimi.

Aulis Saarijärvi

Seuraavaksi yliopistoihin Saatanan palvontaprofessuuri! Siitä sitten lehtoraatit masturboinnin ylitietämykseen ja Puna Hilkka sadun tieteelliseen analyysiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Satujen analysoinnille on olemassa jo ihan omat yliopistonsa. Niitä kutsutaan kauppakorkeakouluiksi.

Juha Hämäläinen

#6. Kauppatieteitä ei ole olemassakaan. Kaupanteko ei perustu tieteeeseen. Onneksi ei.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #8

→ 8/JH: "Kaupanteko ei perustu tieteeeseen.."
Kertauksena 'sovelletun kauppatieteen' lyhyestä historiasta:
Muinaisessa persiankielessä kaupankäynti ja varastaminen oli sama sana. Persiassa kauppiaita halveksittiin, joten piti hakea siihen sopivaa työväkeä, ja niin juutalaiset vietiin Baabelin vankeuteen. Sadassa vuodessa he olivat kääntäneet kaiken omaisuuden itselleen, joten siitä viidenkymmenen vuoden päästä heidän omaisuutensa konfiskoitiin ja heidät karkotettiin kotimaahansa. Samaisista syistä juutalaiset karkotettiin Englannista 1290, Ranskasta 1394, Espanjasta 1492 ja Portugalista 1497, juutalaispankkiirit rahoittivat keskiajan sodat ja 1940-luvulla Hitler yritti toteuttaa omaa juutalaisratkaisuaan.

Mercator sine peccamine vix esse potest. Rikoksetonta kauppiasta tuskin voi olla.

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #12

Käsitettä "rehellinen juutalainen" voi siis käyttää ironisesti?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

Arabian kielessä korko ja karjalauman tuottama jälkikasvu ovat sama sana. Toisin sanoen lainattu karjalauma oli palautettava jälkikasvuineen.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #12

Mutta mistä juutalaiset sitten ammensivat oppinsa?

Vielä tänäkin päivänä vain ani harva tietää mihin nuo kaupankäynnin "ammattilaisten" juonet perustuvat.

Tiettävästi juutalaisten oppikirja Talmudin babylonialainen painos (laajin)on painettu englanniksi josta myös suppeampia painoksia, mutta toinen asia onkin pääseekö asiasta kiinnostunut tutustumaan näihin niteisiin missään Suomen kirjastossa!?

Tai löytyykö kyseistä kirjasarjaa edes yliopiston kirjastosta? Puhumattakaan että kielitaidoton kadunmies voisi tutustua Talmudiin ihan selvällä suomenkielellä!

Israelissa on myös ns. rabbi-instituutio voimissaan. Sen suosituksella on moni ketku virka- tai liikemies päässyt tuomiotta kavalluksista ym.

Moni ulkomaalainen "liikemies" tekee ns. "källin" (kavaltaa ja välttelee veroja) ja sitten alkaa "maa poltella jalkojen alla". He haluavat turvaan Israeliin, moni on jo valmiiksi juutalainen ja toiset haluavat kääntyä sellaiseksi jotta pääsevät rabbi-instituution "siipien suojiin". Sitten ovat "ulkomailla" karkuteillä niin kauan että juttu vanhenee tai tulee joku muu käänne!

Tässä US. blogisti Veikka Mattilan hieno kirjoitus "kauppiaitten maasta".

"Bakshi-Doronin johdolla rabit myönsivät vuosina 1993-2003 väärennettyjä rabbisuosituksia yli 1000:lle poliisille ja turvallisuuspalvelun henkilöille, joille suositukset toivat 2000-4000 sekelin palkan korotuksen kuukausipalkkoihin. Bakshi-Doron tunnusti, että monet suosituksen saaneet eivät täyttäneet suosituksen liittyviä, vaadittuja pätevyysvaatimuksia. Kaiken kaikkiaan tämä skandaali aiheutti julkiselle sektorille satojen miljoonien sekelien tappiot." jne.

"Tapaus 1000: Rikostutkintaa on tehty pääministeri Benjamin Netanjahun saamista arvokkaista lahjoista muutamilta miljardööreiltä, kuten James Packerilta ja Arnon Milchanilta. Tutkinnan keskiössä ovat kalliit, satoja tuhansia sekeleitä maksaneet sikarit, shampanja, korut Netanjahun vaimolle Saralle." jne.

http://veikkamattila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253...

Ja sitten Euroopan johtajat kilvan kumartelevat "luvatun maan" poliitikkoja ja bankstereita!

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #15

Mainitaan vielä että vuoden 2008 lain mukaan myönnettiin 10 vuoden verovapaus Israeliin muuttajille sekä samat paluumuuttajille jotka ovat asuneet vähintään 10 vuotta ulkomailla.

Luonnollisesti sulla pitää olla fyrkkaa vähän enemmän kerralla (?)

Erittäin houkutteleva tarjous monille "liikemiehille"...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

#15. On pitkään tiedetty, että bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses. Kyllä tämä on ollut juutalaisilla hyvin hallinnassa. He ovat usein hyvin pragmaattisia ihmisiä. Siksi heillä ei ongelmaa tähän tapaan pitää asiat erillään.

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #12

Jaakko Korpi-Anttila,
Mainitsemistasi syistä nämä Espanja, Ranska, Englanti, Portugali karkoittivat juutalaiset raharuhtinaat luotaan. Lisäksi jokaisessa isäntämaassa he vehkeilivät keisaripalatsien sivuhuoneissa ja kuningashuoneiden silkkiverhojen takana politiikkaa. He pystyivät naittamaan kuninkaallisiin sukuihin tyttäriään ja saivat työnnetyksi tyhmien keisarien neuvonantajiksi poikiaan.
Ei ole turhasta syntynyt juutalaisen kirjoittamat "Der ewige juden- kirjat" ja kabbalatietoisuuden oppaat.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #34

Tällainen historia herättää kysymyksiä verrattuna nykyisyyteen.

Kun tiedetään että erittäin rikkaat ja vaikutusvaltaiset suvut ovat olleet sellaisia pisimmillään jo satoja vuosia niin miten syvälle heidän käskyvaltansa ulottuu esim. Euroopan Unioniin?

Otetaan nyt esimerkiksi belgialainen varakreivi Etienne Davignon joka on tiivisti häärännyt Bilderberg-kokousten taustapiruna kuin myös osallistunut EU:n päätöksentekoon. Millä valtuuksilla?

Tai mitä George Soros pääsee pitämään puheitaan EU parlamentille ja vielä niin että ne rupee heti touhuumaan sitä mitä Soros käskee!

Omituista menoa!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onko kyseessä valmistautuminen samanlaisen lain säädäntään kuin Itävallan "Islamgesetz"?

Siis että ainoastaan saksaa (meillä suomi/ruotsi) sujuvasti puhuvat ja kirjoittavat ja Itävallassa (Suomessa) opiskelleet saavat toimia imaameina, eivät ulkomailla koulutetut tai ulkomailta palkatut imaamit. Tätä lakiahan muuan vähälahjainen kutsui uudeksi inkvisitioksi ja taisipa verrata sitä Nürnbergin pykäliinkin...

Kannatan asiaa lämpimästi, jos näin on. Olen tuon Itävallan lain lukenut ja se ehkäisee terrorismia ja radikalisoitumista tehokkaammin kuin "kotoutus".

Juha Hämäläinen

#9. Raikkaassa vuoristoilmastossa Itävallassa ja Sveitsissä poliitikonkin aivot toimivat paremmin kuin täällä Suomaan suokaasuissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuossa kielijutussa on pointtinsa. Kovin naiivia on kuvitella, että esim. Saudi-Arabia hyvää hyvyyttään suurmoskeijahankkeen haluaisi rahoittaa eikä mitenkään pyrkisi opetuksen sisältöön vaikuttamaan. Siltä väitteeltä putosi pohja pois jo silloin kun joku suomalainen sunnalainen selitti että ei shiiat ja sunnit voi samassa moskeijassa käydä. Ja höpön höpön! Jos se onnistuu Georgiassa, jossa muslimeja on ollut paljon kauemman kuin täällä (onhan siellä kristinuskokin ollut kauemmin kuin missään Euroopan maassa), niin kyllä se onnistuu Suomessakin. Olen ekumenian kannalla: minusta me kaikki Aabrahamin lapset voisimme käydä samoissa temppeleissä, niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin. Kaikilla on sama Jumala ja melko pitkälle samat profeetat ja pyhät kirjatkin. Ja meillä Suomessa kaikille yhteinen kielikin, suomi. Turha saarnata arabiaksi kun se on useimmille muslimeillekin täyttä hepreaa (vain 20% muslimeista puhuu arabiaa äidinkielenään). Sekin menisi näppärästi että perjantaina puhuisi imaami, lauantaina rabbi ja sunnuntaina pappi. Jokainen voisi valita mieleisensä tai vaikka kaikki. Ja jos ei perjantaina oikein viitsisi töihin mennä kun on muslimien pyhäpäivä, niin voisi korjata tianteen menemällä temppeliin lauantaina tai sunnuntaina. Ties vaikka ajttelu avartuisi, ei se kenellekään pahaa tee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mielestäni islamin tutkimus sopii paremmin valtiotieteen ja oikeustieteen puolelle, koska kyse enemmän yhteiskuntajärjestelmästä kuin uskonnosta. Kristinusko poikkeaa merkittävästi islamista, koska se ei oppina pyrkinyt eikä pyri yhteiskuntamalliksi vaan pidättäytyy olemaan vain yksilön uskonto."

Kyllä kristinusko nimenomaan ajettiin valtionuskonnoksi ja muut uskonnot kiellettiin ja vainottiin. Kristinuskon levittäminen on myös tapahtunut ajatuksella "kristillinen talousalue". Nimittäin kristityt eivät tehneet kauppaa vääräuskoisten kanssa. Siksi suomessa ihan vapaaehtoisesti käännyttiin kristyiksi, että kaupankäynti euroopan kanssa onnistui ja alkoi nimenomaan rikkaammista ihmisistä.

Siksi se vanha sanonta "risti rikkaan pihalla, kyrpä köyhän".

Juha Hämäläinen

#11. Sotket asiat kuten 99% tekee. Looginen ajattelu on tarpeen.

Uskon oppisisältö on täysin eri kuin kuin se mihin ja miten uskontoa käytetään. Ja uskontojen organisaatiot vielä kolmas erillinen asia.

Kristinusko eroaa islamista täysin oppisisältönsä osalta. Kristinusko ei vaadi uskoon kääntymistä enemmän tai vähemmän pakolla kuten islam. Kristinuskon käskyt eivät kehota mihinkään väkivaltaan tai vääryyteen kuten islam.

Ero on valtava.

JK. Ristit ja kyrvät ovat kyllä ihan sukuperintöäsi tässä asiayhteydessä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kristinusko ei vaadi uskoon kääntymistä enemmän tai vähemmän pakolla kuten islam."

No jaa,

"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti."

Se sitten riippuu miten tuota tulkitaan mutta onhan tuota tulkittu niinkin että käänny tai itke ja käänny.

"Kristinuskon käskyt eivät kehota mihinkään väkivaltaan tai vääryyteen kuten islam."

Kristinuskoisten raamatussa on liitettynä vanha testamentti Mooseksen lakeineen josta sitten löytyy mm. kansanmurhaa. Myös semmoinen kristillinen organisaatio kuin Ku Klux Klan perusteli toimiaan raamatunjakeilla joita löytyy uudesta testamentista. Raipaniskuja, alistumista ja sen semmoista.

Uskon oppisisällöt ovat oikeasti aika laaja käsite kun kristinuskoon voi katsoa kuuluvan laajimmillaan koko raamatun ja kyllähän siinä teurastajan käsikirjassa on vaikka mitä kehoitusta.

Aika sama se miten sitä tutkii, kyseessä on joka tapauksessa abrahamilainen kirjausko ja siinä on Islamin tapaan omat ääriryhmänsä ja ääritulkintansa. Näitä ei voi mitenkään jättää huomiotta jos haluaa jotenkin mielekkäästi keskustella uskonnoista suomessa. Se johtaa muuten persumaiseen kaksoisstandardiin, että ollaan niin kovin islam kriittisiä mutta samanaikaisesti oma poliittinen suuntaus on jokseenkin vastavaa mölinää kuin muslimiveljeskunnalla.

Pointti on se, että kaikki uskonnot ovat olennaisesti samalla viivalla. Sieltä ei voi ottaa jotain yksittäistä lahkoa silmätikuksi. Sen sijaan jokin lahkoja yhdistävä haitallinen piirre voidaan ottaa silmätikuksi. Näitä nyt ollut historiassa esimerkiksi ihmisuhrit, ja minä ehdotan valistusajan jälkeiseen sivistyneeseen yhteiskuntaan silmätikuksi fundamentalismia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

#18. Juttusi oli kovin reikäinen.

Kristinusko perustuu Uuteen testamenttiin ja Jeesuksen hyvin selkeisiin opetuksiin. Siksi se on erotettu juutalaisten historiasta, joka on Vanhan testamentin pääsisältö. Kouluissa pitäisi nämä asiat jo opettaa.

On täysin järjetöntä luulla juutalaisten historian väkivallan olevan osa kristinuskoa eli sen oppia.

Kristinuskon ns lähetyskäsky on jotain muuta kuin islamin pakkokäännytys ja vääräuskoisten tappaminen sekä hyödyntäminen.

Tietämättömyytesi uskontoihin liittyvistä perustiedoistakin johtaa juuri kommentteihin, jotka sotkevat kaiken keskenään. Analyysissäsi ei ole mitään logiikkaa.

Jollet pysty pitämään erillään itse oppia, sen soveltajia ja uskonnollisia organisaatioita niin ei kannata vaivautua kommentoimaan tätä aihetta. Se on onneton pohja keskustella edes jotenkin älykkäästi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

"On täysin järjetöntä luulla juutalaisten historian väkivallan olevan osa kristinuskoa eli sen oppia."

Mutta, fundamentalistit perustavat asiat raamatulle. Jos ei uudessa testamentissa ole niin katsotaan vanhasta. Sattumalta juurikin raamattuvyöhykkeen amerikassa on viharikoksia homoseksuaaleja kohtaan kun raamatussa semmoista kehoitetaan tai on jotain kreationismimuseoita missä opetetaan ihmisten eläneen dinosaurusten kanssa samaan aikaan.

Minun nähdäkseni tällaisella teologian opinnoilla saadaan hävitetyä sitä uskonnon haitallista puolta, eli fundamentalismia. Fundamentalismi ilmenee kristinuskossa ja islamissa, täysin vastaavalla tavalla.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Niin, mihin suuntaan suomalainen yliopistokoulutus siis onkaan suuntaamassa? Länteen vai itään?

Jussi Halla-aho otti kantaa asiaan (ja persuvihaan) tänään Facebook-sivullaan:

"Yliopistomaailmassa persuja vihataan varsin laajasti, kuten kaikki siellä toimivat persut ja persumieliset hyvin tietävät. Perimmäisenä syynä tietysti on vanha ja syvään juurtunut vasemmistolainen eetos. Yliopistolla "moniarvoisuus" tarkoittaa sitä, että niin vihreiden kuin vasemmistoliiton äänestäminen on aivan sallittua. Kokoomuslaisuus saa jo kulmakarvat nousemaan.

Usein kuitenkin kuulee myös väitteitä persujen tiedevastaisuudesta. Itse en ainakaan humanistisine koulutuksineni, entisenä tieteentekijänä ja nykyisenä harrastajana, ole tiedevastainen. Juuri tämän vuoksi seuraan kauhulla sitä, mitä yliopistossa on viimeisen 10-15 vuoden aikana tapahtunut.

Peruskysymys on se, mikä on suomalaisen korkeakoululaitoksen funktio. Kannatan sivistysyliopistoajatusta. Suomalainen yliopisto luotiin tuottamaan suomenkielistä sivistyneistöä suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Sillä kiinnitettiin Suomi ja Suomen kansa sekä länsimaisen sivistyksen jatkumoon että sivistyskansojen yhteisöön.

Humanististen tieteiden kruununjalokiviä olivat pitkään antiikin tutkimus ja klassinen filologia, joita lähestyttiin latinan, kreikan ja sanskritin sekä niihin liittyvän kirjallisuuden ja arkeologisen evidenssin kautta. Sanskritin opetus aloitettiin Helsingin yliopistossa vuonna 1835, ja indoeurooppalaisesta vertailevasta kielitieteestä tuli erillinen oppiaine vuonna 1875.

Tällaisilla aineilla oli ja on varsin vähän kaupallisia applikaatioita. Ne eivät tuota mitään käsinkosketeltavaa. Ne nähtiin osoitukseksi kansakunnan korkeasta sivistystasosta, minkä lisäksi ne tietysti tuottivat tietoa menneisyydestämme ja siitä, mistä olemme tulleet.

Ajatus siitä, mikä on yliopiston ja korkeakoululaitoksen tehtävä, on muuttunut radikaalisti viime vuosina. Tärkeää tuntuu olevan tarjota ilmaista tai puoli-ilmaista englanninkielistä opetusta ulkomaalaisille, jotta nämä voivat valmistuttuaan lähteä tutkintoineen jonnekin, missä osaamisestaan saa paremman hinnan (ja missä voi työllistyä englannin kielellä). Tärkeää on myös tuottaa tieteen kaapuun puettua poliittista propagandaa (kuten "sukupuolentutkimus" ja "rasismitutkimus"), jolla ei ole sen paremmin kaupallisia sovelluksia kuin sivistyksellistäkään arvoa.

Käynnissä on myös systemaattinen suomen kielen alasajo opetuksen ja tutkimuksen kielenä, jopa työkielenä. "Laadun ja kansainvälisyyden" tärkein mittari tuntuu olevan se, mikä kaikki - sisäisestä viestinnästä alkaen - voidaan toteuttaa englannin kielellä. Tämä on hyvin masentavaa, kun ottaa huomioon, millainen taistelu toissa vuosisadalla käytiin suomen kielen kohottamisesta salonkikelpoiseksi sivistyksen kieleksi.

Näistä ilmiöistä ovat monet ihmiset huolissaan myös yliopiston sisällä. Jotkut erehtyvät välillä pohtimaan niitä ääneenkin. Heidät paheksutaan nopeasti hiljaiseksi.

Toissa vuonna Helsingin yliopistossa lopetettiin japanin kielen professuuri. Viime vuonna aloitettiin somalin kielen opetus. Tarjolla on opintolinja sekä äidinkielisille puhujille että ei-äidinkielisille. Nähtäväksi jää, millaisen suosion oppiaine saavuttaa, mutta minun on vähän vaikea nähdä, millä tavalla on julkisesti rahoitetun suomalaisen yliopiston tehtävä opettaa somalin kieltä somaleille. Ehkä tarkoitus on tuottaa "akateemisia menestystarinoita" tarinankerronnan tarpeisiin.

Tämänpäiväisen tiedotteen mukaan Helsingin yliopisto aloittaa islamilaisen teologian opetuksen. Tavoitteena on auttaa meitä suomalaisia ymmärtämään paremmin Suomeen ehdoin tahdoin synnytettyä islamilaista vähemmistöä sekä tietysti estää viimeksimainittua radikalisoitumasta. Islamilaisen teologian lehtoraatti auttaa meitä ymmärtämään mm. sen, että sharia merkitsee "polkua, joka johtaa vesilähteelle". Sitten meitä ei enää pelota, kun jihadisti vaatii shariaa.

Julkisen rahan jakaminen on priorisoimista. Samalla, kun Helsingin yliopisto aloittaa somalin kielen ja islamilaisen teologian opetuksen, se lopettaa antiikin tutkimuksen ja klassillisen arkeologian lehtoraatin rahoituksen. Tähän on tultu. Heu nos miseros!"

Juha Hämäläinen

Suomelle ja suomalaisuuden ymmärtämiselle, joka lienee finneille jonkun verran tärkeämpää, kuin aavikkouskonto, olisi kenties pitänyt samoilla rahoilla perustaa tiedekunta, joka tutkii Suomen uskon syitä ja seurauksia sekä sen sovittamista nyky-yhteiskuntaan.

Suomen usko sentää kunnioitti jotain muutakin kuin vaan itseään!

Juha Hämäläinen

Sorry vaan sinulle Hämis ja co. profiilikuvastani. Se liittyy keskusteluun joka käydään täällä: http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258571...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mauton profiilikuva. En usko, että kuvastaa Hämiksen pysyvämpiä kantoja.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Profiilikuvasta mainita kohdassa "Ohjeita keskusteluun"

"Uusi Suomi edellyttää Blogipalvelun kirjoittajilta tunnistettavan profiilikuvan käyttöä tekstien yhteydessä.

Uusi Suomi voi poistaa ilman varoitusta oikeuden kirjoittaa, jos se epäilee, että palvelun käyttäjä ei kirjoita omalla nimellään, hän ei ole liittänyt tunnistettavaa profiilikuvaa palveluun tai muista vastaavista syistä."

Mielestäni tiettyä vajetta kirjoittajan tunnistettavuudessa on havaittavissa esittämässään profiilikuvassa

* *
Ohjetta voisi täsmentää jotenkin seuraavasti
”.. kirjoittajilta tunnistettavan profiilikuvan käyttöä”
Muutetettuna
”..kirjoittajilta itsestään tunnistettavan profiilikuvansa käyttöä ”
Tai
”..kirjoittajilta, että käyttävät omaa profiilikuvaansa, josta kirjoittaja on tunnistettavissa”

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Käynnissä on myös systemaattinen suomen kielen alasajo opetuksen ja tutkimuksen kielenä, jopa työkielenä. "Laadun ja kansainvälisyyden" tärkein mittari tuntuu olevan se, mikä kaikki - sisäisestä viestinnästä alkaen - voidaan toteuttaa englannin kielellä. Tämä on hyvin masentavaa, kun ottaa huomioon, millainen taistelu toissa vuosisadalla käytiin suomen kielen kohottamisesta salonkikelpoiseksi sivistyksen kieleksi."

Englanti on lingua franca. Maailmalla tuotetaan nykyisin enemmän tietoa kuin koskaan aikaisemmin ja se tehdään lontoon kielellä, eikä edes useinkaan päädy edes paperille missään vaiheessa. Ennen vanhaan tieto kulki hitaammin mutta nykyään on Internet ja tieto kulkee heti. Joku suomen kieli välissä vain hidastaa ja sotkee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Englantia osaa edes jotenkuten noin 20 % maailman ihmisistä. Arabiaa osaa noin 20 % muslimeista. Semmoisia ne ovat ne lingua francat. Itärajan takana lingua franca on venäjä, myös meille jotka haluamme suomensukuisten mordvalaisten kanssa jollain kielellä jutella.

Olli Kankaanpää

Kuten Juha Hämäläinen totesi, niin länsimaiset yhteiskunnat pääsivät eroon kirkon ohjaamasta yhteiskunnasta viimeistään 1800-luvulla teollisen murroksen jälkeen.

En näe mitään syytä uskoa islamilaisen maailman muuttuvan ainakaan pariin sukupolveen. Koulutustaso on heikko ja aivopesu on aloitettu nuorena.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kirkon kyllä, mutta ei uskovaisten. Noihin aikoihin syntyi kristillisissä piireissä myös vastareaktio: fundamentalismi. Sama syöpä levisi 1900-luvulla voimakkaasti myös islamilaisissa piireissä.

Uskovaiset sotki pitkään myös suomessa asioita, että suomi oli aika takapajuinen raamattumaa vielä 60-luvulla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustanssit#Juma...

Huhhuh, Taleban touhua vain muutama vuosikymmen sitten!

Olli Kankaanpää
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Taleban-touhua"? Hannu Salaman päätä ei tietääkseni irrotettu käyrällä miekalla.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #29

#29. Ei irrotettu. Olen pari kertaa istunut hänen kanssaan kahvilla Fazulla. Hengissä hän on ja seuraa kovasti maailmanmenoa ja tuntuu säilyttäneen aatteensa. Ihan kunnioitettavaa.

Olli Kankaanpää

Nyt syntyvät muslimimaiden lapset ovat kahden sukupolven kuluttua 60-vuotiaina päättävissä asemissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko Suomesta tulossa johtava länsimainen ja tieteellisen islam-tutkimuksen maa? Lehtoraatti ei vielä tarkoita kovin suurta panostusta islamin tutkimiseen, joten epäilen, että olisi. Kuvastanee kuitenkin jonkinlaista maailman muuttumista.
Käytäntö sitten osoittaa, mitä tästä seuraa. Muistelen joskus lukeneeni joistakin länsimaisista islam-tutkijoista, jotka pyrkivät löytämään vain hyviä asioita islamista. Syynä saattaa olla haasteiden hakeminenkin, mutta islamin haittojen tai vääryyksien tutkiminen olisi kuulemma islamofobian edistämistä, että siksi niitä negatiivisia asioita ei tutkittu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Semmoistahan tuosta Hämen-Anttilastakin on höpisty, mutta se on joko rattoisaa huumoria tai pöyristyttävää pötyä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En minä ainakaan täysin tyrmää islamia. Minusta näiden almuverokäytäntöä pitäisi vähän tutkia tarkemmin. Kyseessä on kuitenkin hyvin pitkään jatkunut sosiaaliturvan muoto ja minusta siinä on kyllä ideaa, että kansalainen voi itse päättää suoraan mihin osa veroista menee.

Tuohan on oikeastaan hajautusta ja omilla verovaroillaan äänestämistä, että ei tarvitse kaiken verokertymän olla pölhöjen päättäjien varassa.

Islamista myönteisten asioiden sanominen vaan tuntuu tällä hetkellä olevan vähän vähän sama kuin kieltäisi holokaustia tai piirtäisi Muhammedin sian persuuksiin. Jonkinlainen myrsky lähtee herkästi.

Islamilaisesta kulttuurista on hyvä muistaa se, että reilut 1000v sitten euroopassa ei käyty pesulla vaan barbaarimaiset eurooppalaiset elivät käytännössä sonnan keskellä ja kirkko lisäsi valtaansa.

Samanaikaisesti vapaamielisessä ja sivistyneessä Cordobassa käytiin pesulla, pidettiin mieshaaremia ja luettiin antiikin ajattelijoiden kirjoituksia.

Juha Hämäläinen

#37. Eurooppa oli melko pimeä paikka varhaisella keskiajalla. Andalusian islamilainen alue ei ollut yhtään niin ruusuinen kuin meille selitettiin.

Muut uskontoryhmät eli kristityt ja juutalaiset olivat täysin alistetussa asemassa vain työvoimaa ja verotettavia. Käsitys islamin suvaitsevaisuudesta on harhaa tuonkin ajan suhteen.

Mutta kristittyjen inkvisition vuosisadat olivat sitten luku sinällään. Häpeätahra jota ei pois saa Euroopan ja kirkon hustoriasta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #42

Joo verotettavaa kansaa jonka hallitsija suunnilleen omisti.

Muslimit oli kuitenkin jonkinverran kristittyä eurooppaa edellä. Me suomalaisetkin olimme, joskin kulttuurissamme hallitsi vahvasti riistatalous.

Islam oli silloin kyllä suvaitsempi, että ei ollut mikään ongelma homostella reilut tuhat vuotta sitten. Eikä ollut myöhemminkään, kun tietää vaikka sen minkälaista materiaalia turkkilaiset tuottivat.

Sehän meni niin että "homostelu ei ole islamin mukaista" mutta se hyväksyttiin, sillä yhteiskunnat olivat sen verran maallistuneita.

Jyrkempi suhtautuminen on viime vuosisadalla alkanut ilmiö.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Näyttäisi tulevan ja vielä eurooppalainen marxin äpärälapsi versio. Kyseessä ei tule olemaan kriittinen tutkimus tieteen metodein, vaan koraanin omista lähtökohdista kuten jo Mulki Al-Sharmani on todennut.

Sosialisteja vaivaa naivius. Islamille tulee olemaan melko helppo pala.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikein hyvä, että islamiakin aletaan opettaa, tuo olisi erittäin hyvä paikka monelle palstalaiselle ja kauhistuneelle persulle.

Siinä on vain se ongelma, että tuo yliopistotouhu ei oikein sovi persukannattajiin, siellä kun pitää myös lukea. :)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sinusta voisi tulla meidän kaupungin nk. islamin helluntalainen saarnaaja. Turuntien Saalem voitaisiin ulkoistaa ihan sun käyttöön.

Toimituksen poiminnat