Islamilaisen teologian tulo yliopistoon Suomessa

Helsingin yliopisto on avannut lehtorin toimen islamilaisen teologian tutkimukselle. On kysyttävä mitä islamilla on tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa. Ei tietenkään mitään sen enempää kuin muillakaan uskonnoilla.

Siinä mielessä uskontoihin liittyvän tutkimuksen tulisi keskittyä niiden historiallisen synnyn, kehityksen ja vaikutusten tutkimiseen ilman mitään opillisia suodattamia ja tavoitteita. Islamin kohdalla kiinnostavat opin synnyn vaiheet. Nehän ovat täysin hämärän peitossa, koska oppia ei kirjattu ylös aikalaisten toimesta vaan paljon myöhemmin useina versioina, joista nykyinen on ilmeisimmin peräisin vuodelta 1924 eli kyseessä Koraanin Al-Azhar- versio Egyptistä. Kaikki islaminopin historiatieto on täysin hämärää opin ensimmäisten 200 vuoden ajalta.

Mielestäni islamin tutkimus sopii paremmin valtiotieteen ja oikeustieteen puolelle, koska kyse enemmän yhteiskuntajärjestelmästä kuin uskonnosta. Kristinusko poikkeaa merkittävästi islamista, koska se ei oppina pyrkinyt eikä pyri yhteiskuntamalliksi vaan pidättäytyy olemaan vain yksilön uskonto. 

Islamin valtio- ja oikeusjärjestelmä on projisoitu ihmisiin uskonnon kautta, jotta sitä on ollut vaikea haastaa. Järjestelmä on ollut ns ylhäältä annettu jumalallinen tahto mitä se ei tietenkään ole vaan kopio juutalaisten uskontojen sisällöstä ja henkilöistä maustettuna arabialaisilla yrteillä.

Samaa temppua käyttää uskontoa vallan välineenä yritettiin kristillisissä kirkoissa yhteistyössä esivallan kanssa aivan 1800- luvulle asti kunnes valtio ja uskonto saatiin omiin faaseihinsa ja uskonto vallan väärinkäytön välineenä saatiin kuriin. Tämä oli mahdollista vain siksi, ettei kristinusko ole koskaan ollut itse opin vaatimuksesta yhteiskuntajärjestelmä eli se ei esittänyt itseään pakollisena vaan nimenomaan yksilön vapaaehtoisena, omana valintana.

emailjuuso
Sitoutumaton Helsinki

Olen ict-alalla leipäni Suomessa ja maailmalla tienannut helsinkiläinen, moninkertainen mamu sekä pakolaisperheen poika.

Minulla ei ole ilmastopaniikkia eikä sota-ahdistusta. Identifioidun narttu samojediksi. Lisäksi olen työeläkkeellä oleva isä, vaari ja päivettynyt hetero. Olen setä-mies, en Seta-mies.

Kannatan löyhää EUta, itsenäisiä jäsenvaltioita ja lähinnä hyödyllistä hallittua maahanmuuttoa EUn alueelle. Pidän hölmöläisten hommana yrittää korvata ahkeruus ja taloudellinen toimeliaisuus tulonsiirroilla.

Kaihdan mielipiteen vapauden rajoituksia ja haluan, että vieraan vallan joukot sekä aseet poistetaan EUn alueelta. EUn on ryhdistäydyttävä ja hoidettava puolustuksensa itse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu